Γ. Μπαλάφας: Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διαβίωση των προσφύγων

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, παραχώρησε την Πέμπτη 20 Απριλίου ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Θα ήθελα, με αυτήν την ευκαιρία, να αναφέρω ότι πολλές φορές λέγεται με περισπούδαστο ύφος: το είπε ο Guardian, το είπε το ΔΝΤ… όλοι είμαστε υπό αίρεση και όλοι κρινόμαστε. Και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις μέχρι τώρα προβλέψεις του ΔΝΤ, θα δούμε ότι έχει πέσει πολλές φορές έξω, ευτυχώς. Οι προβλέψεις του, γενικά, ήταν αρκετά απαισιόδοξες.

Μένοντας όμως, στα γεγονότα, βλέπουμε ότι μάλλον μιλάμε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3%, όταν ο στόχος της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, ήταν 0,5%. Πράγμα το οποίο, δημιουργεί μια βεβαιότητα ότι, έστω και σχετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχοι που επιβάλλονται από τους δανειστές, μπορούν να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια και μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή της τριετίας 2015-18 και του τέλους της επιτροπείας. Μπορούμε λοιπόν, με ένα ορατό σχέδιο και αποφασιστικότητα, να προσδοκούμε βάσιμα, την έξοδο από την κρίση αλλά και το ότι το 2017 θα είναι έτος αναπτυξιακής ανάκαμψης. Θα ήθελα επίσης, να πω, ότι η διάψευση των απαισιόδοξων προβλέψεων του ΔΝΤ, οδηγεί πλέον και με μαθηματικούς όρους, στη μη υποχρέωση για επιπλέον μέτρα το 2017 αλλά και το 2018. Τα μέτρα, τα οποία συζητήσαμε το προηγούμενο διάστημα, αφορούν την περίοδο μετά το 2019. Οι όποιες αλλαγές δηλαδή, στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι τα επόμενα χρόνια, δημιουργούν ελπίδες για καλύτερα δεδομένα στη διάρκεια του 2019, αλλά και πέραν αυτού».

– Σχετικά με τις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ, η οποία παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόοδος αλλά τόνισε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο,

«Μέσα από την αντιφατικότητα των καταστάσεων, προκύπτει και κάτι θετικό. Υπερτονίζονται από διάφορες πλευρές, τα αρνητικά της περιόδου αυτής, τα οποία φυσικά και υπάρχουν. Ας δούμε όμως και τα θετικά. Σε αυτή την φάση, το ΔΝΤ είναι αρωγός των προσπαθειών της ελληνικής κυβερνήσεως για αναδιάρθρωση και ελάφρυνση του χρέους. Το ίδιο το ΔΝΤ λέει, ότι για να μπω στο πρόγραμμα, θέλω να είναι βιώσιμο και για να είναι βιώσιμο, πρέπει να ελαφρυνθεί, με διάφορους τρόπους. Είναι εντυπωσιακό πλέον, ότι στο ζήτημα της αναδιαρθρώσεως του χρέους, το οποίο μας ενδιαφέρει πολύ, θα έχουμε ως σύμμαχο το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιο θετικό δε, για τη χώρα μας, παρά το ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί, να έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ αλλά και μεγάλο μέρος των δανειστών πια, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο νομίζω ότι θα επιτευχθεί.

Είναι η πρώτη φορά που η υπόθεση του χρέους, τίθεται με σαφή επιδίωξη και αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου που χειριστήκαμε τα πράγματα, μετά την υπογραφή της δύσκολης συμφωνίας. Ο τρόπος που λειτουργήσαμε, η σωφροσύνη αλλά και η αποφασιστικότητα, η διάθεση και η πρακτική μας να κάνουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι για το θεαθήναι, έχει οδηγήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί σημαντικοί παράγοντες, όπως ο επίτροπος ο κ. Μοσκοβισί και άλλοι, τοποθετούνται θετικά για τη χώρα μας και για την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, φυσικά με τη συμμετοχή και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Το καλοκαίρι του 2015, υποκύπτοντας στον εκβιασμό ή βγαίνετε από την Ευρωζώνη ή υπογράφετε μια δύσκολη συμφωνία, υπογράψαμε μια συμφωνία με αρνητικά σημεία, αύξηση της φορολογητέας ύλης, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αρνητικά σημεία, τα οποία υπέστη ο ελληνικός λαός, ασχέτως εάν δεν τα εφαρμόσαμε οριζόντια. Αυτή η συμφωνία καλύπτει την τριετία 2015-2018 και αγωνιζόμαστε να βγούμε από την κρίση το 2018.

Οι δανειστές λένε από την άλλη, ότι μάλλον τα πάμε καλά και ότι θα βγούμε από το πρόγραμμα το 2018, όμως θα χρωστάμε χρήματα και μετά. Το χρέος δηλαδή, θα εξακολουθεί να υπάρχει. Θέλουν λοιπόν, να πάρουμε κάποια μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα παίρνουν τα χρήματά τους και μετά. Έτσι καταλήξαμε στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα».

– Σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα

«Περάσαμε μια πολύ δύσκολη φάση. Ζήσαμε το πέρασμα ενός εκατομμυρίου κυνηγημένων προσφύγων και μεταναστών, που πέρασαν από τη χώρα μας στη διάρκεια του 2015 – αρχές του 2016. Τώρα τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί και περνάμε σε μια τρίτη φάση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ‘Ύπατη Αρμοστεία, που προσπαθούμε να βελτιώσουμε ποιοτικά την κατάσταση και τη διαβίωση των 60.000 περίπου ανθρώπων, που παραμένουν στη χώρα μας, με δύο τρόπους:

-ο πρώτος είναι το πέρασμα από τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας σε διαμερίσματα, επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και

-ο δεύτερος, η αντικατάσταση της σίτισης μέσω catering, με την επιδότηση των οικογενειών των προσφύγων με κάποιο ποσό, ώστε να ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες και να διοχετεύουν τα χρήματα στις τοπικές αγορές και κοινωνίες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα