Γ. Μπαλάφας: Να εργαστούμε ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες θα είναι σε ζεστά καταλύμματα

Στη δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα παιδάκια παίζουν με το χιόνι, κάνουν χιονόμπαλες, δοκιμάζουν τη γεύση του. Πρώτη φορά βλέπουν χιόνι, εξηγούν οι μητέρες τους στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως και οι ίδιες άλλωστε.

 

Είναι άσπρο, καθαρό και τους αρέσει. Ο ήλιος έχει βγει, η θερμοκρασία ανεβαίνει. Κάποιες γυναίκες απλώνουν τα ρούχα που έχουν πλύνει έξω από τους οικίσκους-κοντέινερ, άλλες έρχονται με ψώνια για να μαγειρέψουν το μεσημεριανό φαγητό.

Η συγκεκριμένη δομή είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο, προκειμένου να διαπιστώσει τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία. «Με τη βοήθεια όλων, η δύσκολη χθεσινή μέρα ξεπεράστηκε με ικανοποιητικό τρόπο», σημειώνει ο κ. Μπαλάφας.

Στον Ελαιώνα διαμένουν 2.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και λίγοι από αφρικανικές χώρες. Κάθε οικίσκος διαθέτει κουζίνα, μπάνιο, κλιματισμό και μπορεί να φιλοξενήσει έως οκτώ άτομα. Το πρωί έφτασαν δύο οικογένειες Σύρων, συνολικά δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων έξι μικρά παιδιά. Μέχρι χθες ήταν στη Μόρια της Λέσβου. Αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στην Ανδραβίδα της Ηλείας. Από εκεί έφυγαν, όμως, σήμερα, παρότι οι εγκαταστάσεις του πρώην παραθεριστικού κέντρου στην Ανδραβίδα είναι από τις πιο ποιοτικές, καθώς ήθελαν να βρίσκονται στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει χώρος, αυτήν τη στιγμή η δομή του Ελαιώνα είναι πλήρης. Καταγράφουμε το αίτημα, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να γυρίσουν εκεί που τους έχει υποδειχθεί. Όταν αδειάσουν θέσεις, θα τους ειδοποιήσουμε, όπως κάνουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις», τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εργαζόμενες στο γραφείο της πρώτης υποδοχής.

«Υπάρχει ένας σχεδιασμός για το πώς οργανώνεται η φιλοξενία τόσων χιλιάδων ανθρώπων και έτσι γίνεται η κατανομή τους. Δεν αφήνουμε κανέναν εκτεθειμένο, αλλά κάνουμε έκκληση και οι ίδιοι οι πρόσφυγες να τηρούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών», επισημαίνει ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Αρκετοί έχουν την εντύπωση, πως, αν έρθουν στην Αθήνα, θα είναι πιο εύκολο να μετακινηθούν σε άλλες χώρες. Σε αυτό ευθύνονται και λάθος πληροφορίες που, ίσως, έχουν. Αντίθετα, στα θέματα μετεγκατάστασης, ή στα διαφορά αιτήματα ή ανάγκες που προκύπτουν, θα εξυπηρετηθούν γρηγορότερα στις δομές που έχουν κατανεμηθεί, γιατί εκεί ξέρουμε πού να βρούμε τον καθένα», προσθέτει.

Στα νησιά η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, οι δύο οικογένειες των Σύρων δεν θέλουν καν να περιγράψουν τη διαβίωσή τους στη Μόρια. Ο κ. Μπαλάφας δεν το αρνείται. «Ευτυχώς φύγαμε», λένε μεταξύ τους.

Οι Γιατροί του Κόσμου, σε σημερινή ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν πως η προετοιμασία για τον χειμώνα, για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Στη Μόρια της Λέσβου, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να κοιμούνται μέχρι και σήμερα στις παγωμένες σκηνές και το κλιμάκιο της οργάνωσης στη Μόρια αγωνίζεται να παράσχει ιατρική φροντίδα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως υπνόσακους και ζεστά ρούχα, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, καθώς ο χιονιάς πλήττει για τέταρτη μέρα το νησί της Λέσβου.

Ο κ. Μπαλάφας δηλώνει ότι συμφωνεί με την πρόταση των Γιατρών του Κόσμου, πως «όλοι από κοινού πρέπει να εργαστούμε για τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά θα στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα, που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. Στην προσπάθεια αυτή κομβικό ρόλο πρέπει να έχει για μία ακόμα φορά η τοπική κοινωνία». «Η άμεση λύση είναι να ενοικιαστούν τα άδεια, αυτήν την εποχή, ξενοδοχεία και να στεγάσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόρια, με εξασφαλισμένη την πληρωμή των ξενοδόχων για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν», συμπληρώνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα