Γ. Μπαλάφας: Κατασικαστέο το επεισόδιο Κατσίκη στη Βουλή

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η συνεργασία μας η κυβερνητική πρέπει να χαρακτηριστεί από το γεγονός αυτό. Η συνεργασία μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχει λειτουργήσει θετικά παρά τις διαφορές που έχουν τα δύο κόμματα. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι καταδικαστέο και απορριπτέο».

Το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Κατσίκη στη Βουλή κατά του Σαμσιντίν Ιντρίσου, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, σχολιάσε  ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

«Προφανώς διαφωνώ ριζικά με την τακτική του συγκεκριμένου βουλευτή που εξέπεμψε έναν λόγο ξενοφοβικό που δεν μας βρίσκει σύμφωνους», είπε ο Γιάννης Μπαλάφας, και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η συνεργασία μας η κυβερνητική πρέπει να χαρακτηριστεί από το γεγονός αυτό. Η συνεργασία μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχει λειτουργήσει θετικά παρά τις διαφορές που έχουν τα δύο κόμματα. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι καταδικαστέο και απορριπτέο».
Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με το αν αναμένονται νέες ροές προσφύγων προς την Ελλάδα και τη γενικότερη κατάσταση,

“Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, έχει περάσει η φάση των πολύ μεγάλων ροών της προηγούμενη διετίας. Βρισκόμαστε εδώ και έναν χρόνο σε μια φάση πολύ μειωμένων ροών, οι οποίες ισορροπούν με τον αριθμό των προσφύγων-μεταναστών που μετεγκαθίστανται νόμιμα σε χώρες της Ευρώπης, ενώ γίνονται και οι διαδικασίες της λεγόμενης επανένωσης με τις οικογένειες τους που ήδη κατοικούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις της οικειοθελούς αποχώρησης ανθρώπων που δεν πληρούν το προσφυγικό προφίλ και επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους. Έτσι διατηρείται σταθερός, στην φάση που βρισκόμαστε, ο αριθμός των περίπου 60.000 ανθρώπων που έχουν “εγκλωβιστεί” στην χώρα μας και κατά κύριο λόγο, θέλουν να φύγουν. Χρησιμοποιώ τον όρο προσεκτικά γιατί ένας αριθμός αυτών των ανθρώπων θέλει να μετεγκατασταθεί σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ενώ ένας αριθμός προσφύγων αυτής της διετίας, μπορεί να παραμείνει στη χώρα μας και να ενσωματωθεί. Αυτός ο αριθμός πάντως, είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι από το 1990 και μετά έχουν έρθει στη χώρα μας, δουλεύουν και έχουν ενταχθεί πλήρως.

Όλο το διάστημα για το οποίο συζητάμε πάντως, συνεχίζονται κανονικά όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων που έχουν το προσφυγικό προφίλ σε άλλες χώρες”.

– Σχετικά με την ετοιμότητα των δομών σε περίπτωση καινούριων μεγάλων ροών,

“Εάν υπάρξει μια πλήρης αλλαγή των δεδομένων, που δεν το νομίζω, θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση με έκτακτα μέτρα και υπάρχει πρόβλεψη για αυτό. Εκτιμάμε όμως, ότι η σημερινή κατάσταση θα συνεχιστεί ως έχει, μια κατάσταση που έχει σταθεροποιηθεί, αφού έκλεισαν τα βόρεια σύνορα μας και μετά, με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Μια συμφωνία που μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά είναι μια κατάσταση που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η συμφωνία λειτουργεί και τηρείται και από τις δύο πλευρές”.

– Τι περιμένει η Ελλάδα από τις σημερινές Βρετανικές εκλογές,

“Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, τα συμπεράσματα και τα μηνύματα είναι σημαντικά και ευοίωνα. Φαίνεται δηλαδή, ότι τα εργατικά κόμματα, τα σοσιαλιστικά κόμματα και τα κόμματα της Κεντροαριστερας, όπως είναι το Εργατικό κόμμα,  “εγκαταλείπουν” την κλίση προς τα δεξιά και επανέρχονται στις αφετηρίες τους, σε μια πολιτική, όπως λέει ο Κόρμπιν, που αναφέρεται στους πολλούς και όχι τους λίγους, που μιλάει για κοινωνικό κράτος, για ενίσχυση στη Βρετανία των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, της παιδείας, ενάντια στις άκρατες ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Αυτή η επαναφορά είναι ένα πολύ θετικό γεγονός που αν προχωρήσει και σε άλλα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικούς συσχετισμούς για το μέλλον της Ευρώπης, με πολύ θετική και άμεση επίδραση στο μέλλον της Ελλάδας”.

– Σε ερώτηση σχετικά με το μανιφέστο του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται ότι δεν θεωρεί φυσικό σύμμαχο τον ΣΥΡΙΖΑ και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το ΠΑΣΟΚ φυσικό σύμμαχό του, ο κ. Μπαλάφας τόνισε,

“Είναι γεγονός, ότι το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα με βάση τις αφετηριακές του θέσεις, είναι ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, που έχει στην προμετωπίδα των θέσεών του το κοινωνικό κράτος, την ενίσχυση των μισθών, των συντάξεων. Εν δυνάμει αποτελεί φυσικό μας σύμμαχο. Από την άλλη, η πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία στην καλύτερη περίπτωση τηρεί τα όρια ανάμεσα στα άκρα της δεξιάς και της αριστεράς, είναι αποτυχημένη και ξεπερασμένη ως πολιτική. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των στελεχών του, ανάγουν τον ΣΥΡΙΖΑ στον κύριο αντίπαλό τους, δηλαδή, αναφέρουν ότι προϋπόθεση για οτιδήποτε θετικό είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ευρύτερο μέτωπο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς θα έπρεπε να αποτελεί έναν ενιαίο πόλο, ενάντια στο συντηρητισμό, στον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, με διαφορές αλλά και συμπόρευση. Την δεκαετία του 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου, έλεγαν ορισμένοι, ότι “πήρε” πολύ κόσμο από την Αριστερά. Ο κόσμος δεν είναι πρόβατα. Κρίνει και κινείται με βάση του πως αντιλαμβάνεται το συμφέρον του και τι τον εκφράζει για το σήμερα και το αύριο και αυτό προφανώς, είναι κάτι θετικό και θεμιτό.

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και για κάποια πρόσωπα που εκφράζουν το παλιό, μια στρατηγική συνεύρεση αυτήν την στιγμή με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατή. Όμως αυτό δεν το θεωρώ καλή εξέλιξη. Θα ήταν καλό να ήταν εφικτή μια συμπόρευση”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα