Γ. Μπαλάφας: Η στάση του κ. Καμμένου δεν συνιστά πρόβλημα για την κυβερνητική πολιτική

Ο Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Έλενα Καραγιάννη και Ξενοφώντα Ζηκίδη, τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου για εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών και την διαφορετική του άποψη για το ζήτημα της ονομασίας

“Δεν νομίζω ότι η στάση του κ. Καμμένου συνιστά πρόβλημα για την κυβερνητική πολιτική και την κυβέρνηση. Εδώ και 45 χρόνια υπήρχε στα σύνορα μας με την τότε Γιουγκοσλαβία πινακίδα που έλεγε ότι “τώρα εισέρχεστε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Οι “μακεδονομάχοι” και οι πατριδοκάπηλοι δεν ενοχλούνταν τότε. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ φορτισμένο και υπάρχουν εθνικιστές και στις δυο χώρες. Εάν δεν περάσει η συμφωνία αυτή η Ελλάδα θα ζημιωθεί διότι θα καθιερωθεί η λανθασμένη ονομασία της ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” σε όλο τον κόσμο και όχι με τη σύνθετη ονομασία που προτείνουμε, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί ο εθνικισμός στη γειτονική μας χώρα. Εάν το ζήτημα αυτό λυθεί θα είναι τακτοποίηση μια εκκρεμότητας που χρονίζει. Διατηρώντας αυτήν την κατάσταση ο μόνος που ευνοείται είναι η Τουρκία, η οποία εκμεταλλεύεται τις διαφορές μας με τους βόρειους γείτονές μας και στην οποία θα δώσουμε πρόσβαση και από τα βόρεια σύνορα μας.

Ο κ. Καμμένος δεν έχει πει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Στα 3,5 χρόνια της συνεργασίας μα δεν είχαμε σοβαρές διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ. Στο ζήτημα αυτό γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει διαφορά διότι είναι ένα ζήτημα ταυτοτητικό για τους ΑΝΕΛ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε άλλη φάση σε σχέση με τη συμφωνία. Περιμένουμε να δούμε πως θα προχωρήσει το ζήτημα στην ΠΓΔΜ και μετά θα δούμε πως θα αντιμετωπιστεί στην ελληνική βουλή. Θεωρούμε ότι από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η συμφωνία θα εγκριθεί από την ελληνική βουλή. Το όποιο ζήτημα προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή”.

– Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές και τις πιθανές συνεργασίες

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει ενωνόμενος στις εκλογές. Πιστεύω ότι θα συσπειρώσουμε δυνάμεις και ακροατήρια πέρα από τα παραδοσιακά, όπως και την προηγούμενη φορά. Οι άνθρωποι που μας ψήφισαν δεν προερχόταν όλοι από τον χώρο της αριστεράς αλλά ήταν άνθρωποι που δεν ήθελαν πια το παλαιό πολιτικό σύστημα και πίστευαν ότι θα υλοποιούσαμε τη συμφωνία που υπογράψαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 διότι όλα τα στοιχεία συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα