Γ. Μπαλάφας: Η αξιολόγηση, θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο

Σήμερα 6 Απριλίου, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.

 

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικης Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR CHANNEL
Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, για συντάξεις, εργασιακά και αφορολόγητο και το τι ακριβώς θα δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση,

«Ο Απρίλιος είναι ένας πολύ σκληρός μήνας, αλλά περιλαμβάνει και την Ανάσταση. Τον τελευταίο καιρό κινούμαστε με βάση δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι πήραμε την πρώτη ευθύνη το 2014, να προχωρήσουμε για να αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας, εφόσον θα μας έδινε την ψήφο του ο ελληνικός λαός. Το δεύτερο, ότι απαντήσαμε στον εκβιασμό του καλοκαιριού του 2015, ή βγαίνετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή δέχεστε μια σκληρή συμφωνία, με την υπογραφή της συμφωνίας. Με βάση αυτά τα 2 δεδομένα λοιπόν, ήταν αναμενόμενο, έχοντας απέναντι μας σκληρούς συζητητές-δανειστές, να έχουμε αυτήν την περίοδο καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν νομίζω ότι φταίμε για τη καθυστέρηση αυτή και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό, ότι δεν μπορούμε δηλαδή, να δεχτούμε ότι μας δίνουν να υπογράψουμε, χωρίς διαπραγμάτευση.

Αν τους αφήναμε, θα καταργούσαν οποιοδήποτε ίχνος εργασιακής προστασίας έχει διατηρηθεί στην χώρα μας και ευρύτερα στην Ευρώπη, θα εφάρμοζαν, επιπλέον και από την συμφωνία, επιπτώσεις πάνω στα συνταξιοδοτικά ζητήματα. Και όπως ξέρετε, αυτά που συζητάμε τώρα, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τώρα, αλλά από το 2019 και πέρα. Είναι δηλαδή, περαιτέρω εξασφαλίσεις των δανειστών για να βεβαιωθούν ότι θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρα, ως προς τους δανειστές, πέρα του τριετούς προγράμματος που έχουμε υπογράψει.

– Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, προστατεύεται από κάποια σύμβαση, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε:

«Βεβαίως και προστατεύεται. Όλα αυτά για τα οποία συζητάμε τώρα, απαγόρευση της ανταπεργίας από την πλευρά των εργοδοτών, μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, συλλογικές διαπραγματεύσεις, αφορούν αυστηρά τον ιδιωτικό τομέα. Θα έχετε δει αυτήν την περίοδο, ότι υπάρχουν πολλοί και εξονυχιστικοί έλεγχοι από την πλευρά του σώματος των επιθεωρητών εργασίας και οι εργαζόμενοι νιώθουν μια ασφάλεια όταν υπάρχουν έλεγχοι, στα εργασιακά τους δικαιώματα. Χτυπάμε τη μαύρη εργασία, αλλά αν μου πείτε τώρα, ότι λόγω των δυσκολιών και της λιτότητας βρίσκει την ευκαιρία ένα τμήμα των εργοδοτών, να παραβαίνει την εργατική νομοθεσία, αυτό είναι ένα ζήτημα που υπάρχει και το αντιμετωπίζουμε.

– Στην ερώτηση ποια είναι η οικονομική συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση, ο κ. Μπαλάφας απάντησε:

«Έχουμε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών αύριο στη Μάλτα, όπου θα τεθούν τα ζητήματα αυτά. Από τα δεδομένα μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι στα εργασιακά, το ΔΝΤ έχει μάλλον υποχωρήσει. Στο ζήτημα των επιβαρύνσεων, μετά το 2019, θα υπάρχει μείωση του αφορολόγητου, όπως επίσης θα υπάρχει μια μείωση των συντάξεων, το οποίο θα γίνει πολύ πιο μετά, το 2020. Οπωσδήποτε η εφαρμογή δεν θα είναι οριζόντια.

Ταυτόχρονα, παράλληλα με τα επιβαρυντικά αυτά μέτρα, θα υπάρχουν και αντισταθμιστικά μέτρα, τα λεγόμενα αντίμετρα, ώστε να έχουμε ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα μηδενικό.

Στη συμφωνία, περιλαμβάνονται τα ζητήματα διευθέτησης του χρέους, δηλαδή το ζήτημα των επιτοκίων, του χρόνου αποπληρωμής, διότι εμείς παραλάβαμε μια χώρα υπερχρεωμένη. Όταν κατέρρευσε αυτός ο μηχανισμός άλλαξε και η κυβέρνηση. Έχουμε όμως και θετικά στοιχεία. Τα σημερινά δεδομένα από τους υπεύθυνους κρατικούς οργανισμούς, δείχνουν ότι πρώτο τρίμηνο του 2017, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων είναι, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, υπέρ των προσλήψεων κατά 38.517 θέσεις».

– Στην ερώτηση πότε τελικά θα κλείσει η αξιολόγηση, ο υφυπουργός τόνισε,

«Η αξιολόγηση, με βάση όλα τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο. Υπάρχουν βέβαια και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ μαζί με την κα Καϊλή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατηγόρησαν τον κ. Μοσκοβισί και την Κομισιόν ότι στηρίζουν την Ελλάδα. Όπως, υπάρχει και ο κ. Βενιζέλος, που λέει ότι δεν θέλει να κλείσει η διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα. Έχουμε δηλαδή και τους εσωτερικούς «σαμποτέρ».

Προφανώς έχουμε κάνει λάθη, προφανώς είπαμε κάποια πράγματα παλιά γιατί πιστεύαμε ότι θα είχαμε απέναντι μας πιο ευρωπαϊστές δανειστές και όχι τόσο σκληρούς απέναντί μας».

Ερωτηθείς ο κ. Μπαλάφας για το αν, όταν γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Όταν γίνουν εκλογές προφανώς θα τις κερδίσουμε. Ο κόσμος που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ είδε στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που πίστευε παλιότερα σε άλλα κόμματα και τον είχαν προδώσει. Αυτός ο κόσμος θα στηρίξει και πάλι την πολιτική μας. Προφανώς, τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά πρέπει να δούμε ότι αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει σε σχέση με το πώς ήταν η οικονομία και που θέλουμε να πάμε στα μέσα του 2018».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα