Γ. Μπαλάφας: Η αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης ξέρουν ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα 24 Μαρτίου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και ο Χρήστο Κούτρα.

Ο υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Για τα σενάρια που ακούγονται για εκλογές,

«Εκλογές εδώ στην Ελλάδα εννοείτε; Η αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης ξέρουν ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, όλοι όσοι μιλούν τη μία για εκλογές, την άλλη για διάγγελμα του Τσίπρα, για πόλεμο το Πάσχα, για θερμό επεισόδιο τον Ιούνιο, συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στη χώρα, που δεν έχει υλική βάση. Και γίνεται αυτό, για έναν λόγο, για να μην προχωρήσει η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση να στριμωχθεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση».

– Για τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ μόνο με ανταγωνιστική οικονομία, αλλά και για το κλείσιμο της αξιολόγησης,

«Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου και είναι επιλογή του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού κόσμου, αλλά και της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές.

Η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο. Η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει. Αν ήταν μόνο οικονομικά τα μεγέθη, νομίζω ότι θα είχε κλείσει η αξιολόγηση αλλά δυστυχώς, ένα σκληρό τμήμα των δανειστών βλέπει το ζήτημα της Ελλάδας με πολιτικά κριτήρια. Δηλαδή πιστεύω, ότι δεν θέλουν μια χώρα όπως η Ελλάδα και με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, να βγει όρθια από την κρίση. Γιατί να θυμούνται τότε, τελευταία στιγμή τα 4,5 δις; Κάτι παρόμοιο έκαναν και στην προηγούμενη αξιολόγηση».

– Για το αν «επιτρέπεται» να ζητείται από την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα,

«Η αλήθεια είναι ότι το έχουν ξανακάνει. Εμείς θεωρούμε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας, η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός μας δεν χρειάζονται τέτοιες πλευρές. Εάν κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει να ψηφίσει μερικά από τα ζητήματα που θα προωθηθούν είναι επιθυμητό. Δεν είναι πολιτικά «κομψό» όμως, να ζητούν οι δανειστές, κάτι τέτοιο.

Θα πρέπει να δούμε την τελική πορεία και την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Τι θα περιλαμβάνει. Πρέπει να σημειώσω, ότι τα όποια μέτρα αποφασιστούν, με τα αντίστοιχα αντίμετρά τους, θα εφαρμοστούν, κάποια από το 2019 και μετά και κάποια από το 2020 έως το 2023.

Το 2015 μπροστά στον εκβιασμό ή φεύγετε από το ευρώ ή υπογράφετε μια «κακή» συμφωνία, επιλέξαμε την «κακή» συμφωνία, η οποία έλεγε ότι θα πάρουμε τα 86 δισεκατομμύρια που είχαμε ανάγκη λόγω του χρέους, για τρία χρόνια. Και αντίστοιχα θα παίρναμε κάποια μέτρα. Μετά το τέλος της τριετίας, δεν θα πάψει να υπάρχει το χρέος, απλώς δεν θα είμαστε σε εποπτεία. Ένας δανειστής λοιπόν, θέλει και για μετά κάποιες εξασφαλίσεις.

Η διαπραγμάτευση είναι τόσο σκληρή, γιατί η μία εκ των δύο πλευρών, εμείς δηλαδή, είμαστε σε δυσμενή θέση γιατί χρωστάμε και οι άλλοι απέναντι μας, με βάση αυτό μας πιέζουν». Ερωτηθείς ο κ. Μπαλάφας εάν το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα απάντησε: «Νομίζω το ΔΝΤ θα παραμείνει και αυτό ανεξάρτητα από την άποψη που έχουμε για το ρόλο του, διαφορετικά αν φύγει, όπως είναι οι συσχετισμοί αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμμα».

– Σχετικά με τη συζήτηση και τα δημοσιεύματα για τη μετατροπή των μετακλητών υπαλλήλων στην βουλή, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου,

«Το μοντέλο που υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, με τις διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι στην βουλή, συνεργάτες βουλευτών, μετά από κάποια χρόνια γινόταν μόνιμοι υπάλληλοι της βουλής. Αυτό σταμάτησε επί των ημερών μας. Δηλαδή ο συνεργάτης ενός βουλευτή που δεν επανεκλέγεται, επιστρέφει στην προηγούμενη εργασία του.

Εγώ μένω σε αυτό που είπε ο κ. Βούτσης, ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

– Σχετικά με το αν υπάρχουν φόβοι να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, λόγω της βελτίωσης του καιρού και λόγω της πολιτικής του Ερντογάν,

«Πιστεύω ότι λόγω του ότι τα σύνορα μας είναι κλειστά και με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον καιρό, η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα μας. Από την άλλη, η κατάσταση στην Τουρκία προφανώς δημιουργεί μια ανησυχία και προφανώς υπάρχει ένας σχεδιασμός για κάθε πιθανότητα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία, παρόλα τα μειονεκτήματά της».

– Για τις ΜΚΟ και τα κονδύλια της ΕΕ σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό

«Τα χρήματα που δίνονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, δεν είναι χρήματα του ελληνικού δημοσίου και δεν βγαίνουν από τον προϋπολογισμό του κράτους. Τα χρήματα δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία η Ύπατη Αρμοστεία διαχειρίζεται και μοιράζει στις διάφορες ΜΚΟ. Οι έλεγχοι είναι ένα θέμα ανοιχτό που θα το δούμε άμεσα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα