Γ. Μπαλάφας: «Είναι μεγάλη εθνική επιτυχία ότι η χώρα βγαίνει από τη μνημονιακή περιπέτεια»

«Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όλο αυτό το διάστημα είναι τέτοιες ώστε μας δίνεται η δυνατότητα, μετά την έξοδο τον Αύγουστο, να πάρουμε πρωτοβουλίες για διαπραγμάτευση στα ζητήματα της μείωσης των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας

 

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα Σάββατο 28 Απριλίου στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή “Καλημέρα” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης,

“Νομίζω ότι ξεχνάτε αυτό που συνέβη το 24ωρο που πέρασε με την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ, προέδρου της Κομισιόν, στην Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα πάει στις 20 Αυγούστου για μια καθαρή έξοδο, χωρίς τέταρτο μνημόνιο και πιστοληπτική γραμμή, που θέλουν ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Μητσοτάκης. Χωρίς αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτές οι δηλώσεις σχεδόν εξαφανίστηκαν από την ειδησεογραφία. Πριν 2 μήνες έλεγαν πολλοί ότι θα υπάρξει μετά τον Αύγουστο, τέταρτο μνημόνιο. Τώρα λένε ότι θα υπάρχει παρακολούθηση. Φυσικά και θα υπάρχει παρακολούθηση. Όταν ανήκεις σε μια υπερεθνική οικονομική οντότητα, όπως στην Ευρωζώνη, είναι φυσικό να υπάρχει παρακολούθηση, πόσο μάλλον σε χώρες που μόλις βγήκαν από το μνημόνιο. Το ίδιο συνέβη στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία. Είναι μεγάλη εθνική επιτυχία ότι η χώρα βγαίνει από τη μνημονιακή περιπέτεια”.

– Σχετικά με το εάν θα υπάρξουν και άλλα μέτρα και άλλες μειώσεις συντάξεων και άλλοι φόροι,

“Εμείς δεν αναλάβαμε μια χώρα εν κενώ, αναλάβαμε μια χώρα με μειωμένο το ΑΕΠ κατά 25%, μετά την εγκληματική υπερχρέωση των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έφεραν τη χώρα σε κατάσταση χρεωκοπίας. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και υπογράψαμε, με την πίεση που μας ασκήθηκε, μια δύσκολη συμφωνία, αναλάβαμε κάποιες δεσμεύσεις και έχουμε και υποχρεώσεις που μας επιβλήθηκαν στη διάρκεια της τριετίας. Εσείς αναφέρεστε στα ζητήματα της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019 και της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όλο αυτό το διάστημα είναι τέτοιες ώστε να μας δίνεται η δυνατότητα, μετά την έξοδο τον Αύγουστο, να πάρουμε πρωτοβουλίες για διαπραγμάτευση για τα θέματα αυτά. Θα προσπαθήσουμε με όλα τα μέσα να διεκδικήσουμε τις ελαφρύνσεις που χρειάζεται.

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή, δεν είναι στην κατάσταση που ήταν όταν τέθηκαν αυτά τα μέτρα. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι νέα μέτρα αλλά η συνεχής βελτίωση των συνθηκών. Και πλέον δεν τίθεται θέμα για το εάν θα επιτύχουμε τους στόχους, τους οποίους επιτυγχάνουμε για δεύτερη χρονιά. Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτύχουμε το στόχο αυτό δεν θα μας επιβάλλονται από το εξωτερικό αλλά θα είναι υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης”.

– Σχετικά με το θέμα των εκλογών που θέτει ο κ. Μητσοτάκης μετά την έξοδο από το μνημόνιο,

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να επιθυμεί αυτήν την εποχή εκλογές, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη που έχει “μανία” με το θέμα των εκλογών. Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους”.

– Σχετικά με τις αυξημένες ροές από την Τουρκία,

“Το θέμα του μεταναστευτικού είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα και οφείλουμε αυτό να το τονίζουμε συνεχώς, ώστε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα να μην κρύβονται πίσω από τη χρηματοδότηση που δίνει σε Ελλάδα και Ιταλία η ΕΕ για να αντιμετωπίζει το θέμα. Η λύση δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση. Η αιχμή του δόρατος είναι στην αναλογική κατανομή μεταναστών που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι η παρακολούθηση των ροών με πολύ μεγάλη προσοχή, η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών με τη μεταφορά των ατόμων που μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα (ασυνόδευτα ανήλικα, ευάλωτες ομάδες, άτομα που δικαιούνται άσυλο κλπ) έχοντας υπόψιν ότι και η ενδοχώρα δεν έχει απεριόριστη χωρητικότητα”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα