Γ. Μπαλάφας για Α. Σαμαρά: Ο καθένας κρίνεται γι’ αυτά που κάνει

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στον ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με τη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Σαμαράς κατά του κ. Τσίπρα για την υπόθεση της Novartis,

«Καταρχήν είναι δικαίωμά του. Ο καθένας κρίνεται για αυτά που κάνει. Όλοι κρινόμαστε και θα κριθούμε και όσους έχουμε ενεργό δράση στην πολιτική, η ιστορία μας έχει κατατάξει. Διακρίνω πάντως μια νευρικότητα από κάποιους, των οποίων τα ονόματα αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία των ερευνών. Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ μας κατηγορούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες και σκευωρία; Το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ βλέπει με ιδιαίτερη προσοχή και συμπάθεια αυτούς που ρισκάρουν για να καταθέσουν και αντιμετωπίζονται με το ειδικό καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Το ίδιο έχει ψηφιστεί και στην Ελλάδα από το 2014. Επομένως, γιατί μιλάνε για κουκουλοφόρους όταν αυτοί οι μάρτυρες είναι με ένα τέτοιο προστατευόμενο καθεστώς;

Θα ξαναπώ ότι προσωπικά, δεν είμαι καθόλου χαρούμενος που το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας έστω και εάν είναι το παλιό, διασύρεται με αυτόν τον τρόπο. Γιατί έτσι μας «παίρνει όλους η μπάλα». Μπορεί όμως κανείς ένα τέτοιο σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων να το κουκουλώσει; Πρέπει να έρθουν όλα στο φως. Εμείς αυτό που κάναμε είναι να προχωρήσουμε στη σύσταση μιας Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Μακάρι να αποδειχτεί ότι δεν εμπλέκεται κανείς σε αυτήν την υπόθεση, αλλά αυτά θα τα κρίνει η δικαιοσύνη και όχι εγώ.

Τα στοιχεία αμέσως μόλις ήρθαν από τις δικαστικές αρχές γνωστοποιήθηκαν χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση, στη Βουλή, όπως υποχρεούνται να κάνουν σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που παρόμοια σκάνδαλα, τα κρατούσαν στην αφάνεια μέχρι να παραγραφούν. Και για να σας απαντήσω σε αυτό που με ρωτάτε για τον κ. Καμμένο, αν και δεν υπάρχει κάποιο θέμα κατά τη γνώμη μου, όπως είπε και ο ίδιος για την υπόθεση που τον αφορά, να έρθουν όλα στο φως. Δυστυχώς, ο κόσμος έχει πειστεί ότι όλα κουκουλώνονται και δεν διερευνώνται. Κατά την άποψη μου το πολιτικό προσωπικό δεν έχει να φοβάται τίποτα από μια τέτοια καθαρή διαδικασία. Όταν χάνει η χώρα 23 δισεκατομμύρια από το σκάνδαλο της Novartis είναι ένα τεράστιο οικονομικό έγκλημα. Ορισμένοι οικονομολόγοι μάλιστα αναφέρουν ότι ίσως να είχαν αποφευχθεί κάποιες ακραίες πλευρές σε σχέση με τις μνημονιακές καταστάσεις αν δεν είχαν φύγει από τα ταμεία της χώρας αυτά τα υπέρογκα ποσά».

– Σχετικά με το θέμα των Ιμίων και αυτό που ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν εμπιστεύεται τον Υπουργό Άμυνας,

«Τι να σας πω τώρα. Δεν χρειαζόμαστε χαρακτηρισμούς, χρειαζόμαστε ψύχραιμη, σοβαρή και σε βάθος ανάλυση. Δεν θα βγάλουμε έτσι άκρη, χαρακτηρίζοντας τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Και επειδή όλοι ανησυχούμε για τους ανήσυχους ανατολικούς γείτονές μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε το διπλωματικό μας κεφάλαιο σε πολλά μέτωπα.

Με ρωτάτε για μια δήλωση μου το 2011 σχετικά με την Τουρκία. Είχα πει ότι μπορούμε να δούμε και ζητήματα μείωσης, όπου υπάρχουν, των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών. Κάθε πράγμα λέγεται με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής. Καλό θα ήταν να βρισκόμαστε σε καταστάσεις ώστε να μειώνονται οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, πράγμα όμως που δεν μπορεί να γίνει αυτήν τη στιγμή».

– Σχετικά με την ονοματολογία της FYROM,

«Εάν το σημερινό δίλλημα ήταν πως θα πούμε τα Σκόπια, Μακεδονία ή Βαρδάσκα για παράδειγμα, ουδείς θα επέλεγε το Μακεδονία. Το πραγματικό δίλλημα όμως είναι εάν η FYROM θα λέγεται από τη μισή υφήλιο Μακεδονία και εάν αφήσουμε τα πράγματα έτσι, σύντομα και από όλον τον κόσμο, ή θα λέγεται με μια σύνθετη ονομασία. Φυσικά και η συζήτηση για την ονομασία προϋποθέτει και την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Το δίλλημα είναι υπαρκτό γιατί οι προηγούμενοι κυβερνώντες είχαν αποδεχθεί μετά πολλών επαίνων, μια ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ξεκινάμε λοιπόν, με βάση τι έγινε το 1992, τι έγινε ενδιάμεσα, τι έγινε το 2008, τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο και δεν γίνεται να πούμε ότι ξεκινάμε από ένα λευκό χαρτί. Η τελική διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει το ονοματολογικό αλλά και πολλά άλλα όπως και το Σύνταγμα, τα οποία θα περιληφθούν σε ένα διεθνές σύμφωνο που θα μας δεσμεύει όλους. Η συγκυρία είναι ότι παρουσιάζεται μια κυβέρνηση στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, που βλέπει λογικά, αλλά και εθνικά το θέμα και μια μη εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια, με την οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Επειδή με ρωτάτε για δημοψήφισμα, το ζήτημα αυτό θα ήταν καλύτερο να το δούμε με μια λογική και ψύχραιμη αντιμετώπιση και με το πατριωτικό μας συμφέρον πάνω από όλα, ως μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

– Αναφορικά με το εάν υπάρχει φόβος με την ένταση με την Τουρκία να ανοίξουν και πάλι οι κάνουλες των προσφυγικών ροών,

«Θέλω να πιστεύω πως όχι. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο. Όπως λέμε συνέχεια στο Υπουργείο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ιδιαιτέρως από την άποψη των ροών, είναι ένα θέμα απρόβλεπτο που δεν εξαρτάται από εμάς. Θέλω να πιστεύω ότι οι λίγο πιο χαμηλές ροές των 2 τελευταίων μηνών, προφανώς και λόγω καιρού, θα συνεχιστούν».

– Σχετικά με τη μείωση των φόρων, αν θα γίνει και πότε,

«Είναι δεδομένη η κυβερνητική θέση ότι ο χώρος των μεσαίων στρωμάτων έχει δεχθεί πιέσεις λόγω της δύσκολης συμφωνίας που υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2015. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι φόροι όταν βγούμε πλέον από τα μνημόνια. Όταν υπογράφηκε η συμφωνία υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση από τους δανειστές και από τους εγχώριους συνεργάτες τους, ώστε να μας δημιουργήσουν ασφυξία μην δίνοντας μας τις δόσεις που δικαιούμασταν. Κριθήκαμε και εμείς και η περίοδος Βαρουφάκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα