Γ. Μπαλάφας: Αυτή η εβδομάδα αποτελεί σταθμό για να μπούμε στην τελική ευθεία για την έξοδο τον Αύγουστο από τα μνημόνια

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και εάν αυτό θα περάσει χωρίς εντάσεις και διαρροές,

«Οι προηγούμενες αξιολογήσεις, εάν θυμάστε, όταν έφταναν προς το τέλος, είχαν εκβιαστικές απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ η συγκεκριμένη προχώρησε φυσιολογικά. Αυτό σημαίνει κάποια πράγματα. Μια βήμα-βήμα επιστροφή σε μια κανονικότητα, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης από το εξωτερικό στην Ελλάδα και την οικονομία μας, αλλά και τη βελτίωση ορισμένων δεικτών. Όλα αυτά έχουν εμφανή διαφορά στην ψυχολογία του κόσμου. Η εβδομάδα αυτή, ξεκινώντας από τη σημερινή ημέρα, είναι ένας σταθμός για να μπούμε στην τελική ευθεία που θα οδηγήσει τον Αύγουστο στην έξοδο από τα μνημόνια και από τη σκληρή επιτροπεία».

– Σχετικά με τα «αγκάθια» του πολυνομοσχεδίου που αφορά στη μείωση των επιδομάτων στις τρίτεκνες και τετράτεκνες οικογένειες και το ότι η κα Φωτίου άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν διορθώσεις μέσα στο 2018,

«Νομίζω ότι θα βρεθεί μια λύση μέσα στους επόμενους μήνες για την πλευρά αυτή, εφόσον υπήρχαν και σήμερα συζητήσεις με τους φορείς των ενδιαφερόμενων. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, υπήρξε, από τη μείωση των δαπανών των Υπουργείων, εξοικονόμηση 260 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία ενισχύονται οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. Προσπαθήσαμε να εισάγουμε τη λογική των εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα που θα δίνονται. Άλλη ανάγκη έχει να ενισχυθεί το πρώτο ή το δεύτερο παιδί μιας φτωχής,  μιας μεσαίας και άλλο μιας πλούσιας οικογένειας. Το άρθρο αυτό του πολυνομοσχεδίου αφορά 804.000 οικογένειες και από αυτές οι 783.000 θα δουν μεγάλες αυξήσεις. Και όπως ανέφερα, θα δούμε και την ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα, θα υπάρξουν διορθώσεις για τις 50.000 οικογένειες που είναι οι μισές από τις τρίτεκνες και τετράτεκνες οικογένειες που θα υπάρχουν μειώσεις».

– Αναφορικά με το εάν η Αριστερή ηθική επιτρέπει την ίδρυση περισσότερων καζίνων,

«Η λογική σε αυτό είναι ο τουρισμός και η συμπλήρωση κάποιων δραστηριοτήτων που φέρνουν περισσότερο τουρισμό και χρήματα. Όταν γίνεται μια μεγάλη επένδυση από έναν επενδυτή, ο οποίος θα πληρώνει φόρους και θα δώσει θέσεις εργασίας μπορεί να γίνουν κάποιες τέτοιες παραδοχές».

– Υπάρχει μια νευρικότητα σε σχέση με τους ΑΝΕΛ, μετά το ζήτημα με τον κ. Ζουράρι ή σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων;

«Δεν νομίζω ότι η υπόθεση με τον Κώστα Ζουράρι έχει σχέση με τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν σε μια κυβερνητική συνεργασία. Αν δούμε γενικά τη συνεργασία μας με ένα κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ, εκτός των επιμέρους ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε κατά περίπτωση και λάβουμε υπ’ όψιν μας τα μείζονα διακυβεύματα των χρόνων αυτών και ιδιαίτερα τα σχετικά με την οικονομική κρίση, η συνεργασία αυτή υπήρξε θετική. Σε μερικά ζητήματα είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές, όπως π.χ. σε θέματα δικαιωμάτων, αλλά γενικά οι διαφορές αντιμετωπιστήκαν με έναν εποικοδομητικό τρόπο.

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που με ρωτήσατε. Αυτήν τη φορά φαίνεται να υπάρχει από την πλευρά των γειτόνων μας μια διάθεση για να βρεθεί μια λύση με ένα τρόπο αποδεκτού συμβιβασμού. Εφόσον λοιπόν οι γείτονες μας είναι ειλικρινείς και τα πράγματα θα πάνε προς τα εκεί, θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση που αφορά τους πάντες, του δημοκρατικού τόξου εννοώ. Σε ένα τέτοιο θέμα πρέπει να παραμερίσουμε τα μικροκομματικά και να επιτευχθεί ένα πνεύμα συνεννόησης σε εθνικό επίπεδο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα