Γ. Μπαλάφας:Σκληρά ακροδεξιά στοιχεία στη Χίο

giannis-mpalafasΟ υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα 20 Νοεμβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό Ε και τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

Ο υφυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η κυβέρνηση προτείνει, να αδειάσει η Σούδα, πράγμα που μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η νέα δομή φιλοξενίας μπορεί να ετοιμαστεί άμεσα, έξω από την πόλη, στον ΧΑΔΑ, το οποίο θα είναι και το μοναδικό σημείο φιλοξενίας στο νησί. Υπάρχουν οι άδειες, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, υπάρχουν τα χρήματα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να μεταφερθούν οι άνθρωποι εκεί και να κλείσει η Σούδα. Νομίζουμε ότι αυτή είναι η σχετικά καλύτερη λύση και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κατευθυνθούμε προς τα εκεί.

Το πλαίσιο που βρίσκεται η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην Ελλάδα σήμερα, βασίζεται σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι ότι αυτή την στιγμή τα σύνορα μας προς την Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη είναι κλειστά και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν έχουν καμία πρόθεση να μείνουν στην Ελλάδα, είναι εγκλωβισμένοι εδώ. Το δεύτερο σημείο, είναι ότι υπάρχει μια συμφωνία, η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που έχει σκοπό να περιοριστούν οι καθημερινές μεγάλες ροές ανθρώπων από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Μια από τις δεσμεύσεις μας, για την ομαλή εξέλιξη της συμφωνίας είναι να παραμείνουν σε κάποιες περιοχές οι άνθρωποι αυτοί, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να μεταφερθούν σε άλλα σημεία, στην ενδοχώρα. Αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες χώρες όπως η Ουγγαρία, η FYROM, η Αυστρία κλπ κλείνουν τα σύνορα τους.

Όταν δίνουμε μια μάχη και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διεθνές, πανευρωπαϊκό και ελληνικό πρόβλημα, σκεφτόμαστε πως θα διατηρήσουμε την συμφωνία που υπάρχει και είναι προς όφελος μας αυτήν την στιγμή.

Για τα πρόσφατα γεγονότα στο νησί της Χίου, έχουμε αφήσει εκτός της συζήτησης την γενεσιουργό αιτία αυτών των συμβάντων, τη δράση μειοψηφικών αλλά πολύ σκληρών ακροδεξιών στοιχείων στο νησί. Αγνοούμε ότι πήγαν στο νησί βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις επόμενες ημέρες άρχισαν οι ξυλοδαρμοί. Μέσα από όλη αυτή την φασαρία είναι πολύ λογικό να επιβαρύνονται και να ανησυχούν οι κάτοικοι της Χίου.

Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αδειάσει αύριο το νησί. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Επομένως, για ένα μικρό χρονικό διάστημα ένας αριθμός ανθρώπων, θα μείνει στο νησί. Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων-μεταναστών, μετά από ενέργειες της Ύπατης Αρμοστείας, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια και γύρω στα 600 άτομα βρίσκονται στη Σούδα, όπου οι συνθήκες δεν είναι καλές. Η κυβέρνηση προτείνει λοιπόν, να αδειάσει η Σούδα, πράγμα που μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η νέα δομή φιλοξενίας, μπορεί να ετοιμαστεί άμεσα, έξω από την πόλη, στον ΧΑΔΑ, το οποίο θα είναι και το μοναδικό σημείο φιλοξενίας στο νησί.

Εάν πάρουμε αύριο το πράσινο φώς από τη δημοτική αρχή για τον ΧΑΔΑ, μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη δημιουργία της δομής, να φύγει η ένταση από την πόλη και παράλληλα να υπάρξει μια κλειστή δομή όπου θα κρατούνται εκεί τα παραβατικά στοιχεία.

Οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το προσφυγικό. Είναι κάτι για το οποίο παλεύουμε, ώστε να ενισχυθεί το ρεύμα των μετεγκαταστάσεων προς την Ευρώπη.

Όσον αφορά την διαπραγμάτευση, θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, εάν με όρους που εξασφαλίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα, στις 5 Δεκεμβρίου, έχουμε έγκριση του κειμένου της συμφωνίας που ολοκληρώνει τη δεύτερη αξιολόγηση και θα γίνει η έγκριση των προαπαιτούμενων, καθώς και των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους. Ξεκινάμε δηλαδή, την υπεύθυνη και συστηματική συζήτηση για το χρέος. Πρέπει να χτυπήσουμε τη λογική της λιτότητας και να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και αυτό ξεκινάει αναγνωρίζοντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Τώρα πια δεν έχουμε την ακαμψία των δανειστών και δεν είμαστε μόνοι μας. Η πρώτη αξιολόγηση έγινε με τις καλύτερες για την χώρα μας συνθήκες. Όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση η προσπάθεια είναι να εξασφαλίσεις ότι καλύτερο για το συμφέρον του λαού. Ακόμα και την τελευταία στιγμή οι δανειστές μπορεί να ζητούν ότι θέλουν, αλλά εμείς θα μείνουμε σταθεροί στην συμφωνία που υπογράψαμε, τίποτα λιγότερό τίποτα περισσότερο.

Το να έχουμε μια θέση εναντίον της πολιτική λιτότητας και επιτροπείας, την οποία προφανώς έχουμε, δεν μας εμποδίζει να αγωνιζόμαστε με ρεαλιστικούς όρους για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα