Γ.Μουζάλας:«Θα οδηγηθούμε σε μονομερείς ενέργειες επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς»

Μετά το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών, ο Έλληνας υπουργός μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, μίλησε στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα για την αντιπαράθεση με την Αυστρία και την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης που πιέζει την Ελλάδα.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο και οι ερωταπαντήσεις:

Γιάννης Μουζάλας: Το σχέδιο της ΕΕ το οποίο υποστήριζε η Αυστρία έλεγε όχι φράχτες, μετεγκατάσταση, όχι σκυλιά στους μετανάστες, επανεγκατάσταση, όχι κλειστά σύνορα, καταγραφή. Υπάρχει σαφές σχέδιο.

Έφη Κουτσοκώστα: Το οποίο δεν εφαρμόζεται όμως.

Γιάννης Μουζάλας: Δεν εφαρμόζεται ακριβώς επειδή διάφορα κράτη και σήμερα και η Αυστρία, αντί να ασχοληθούν με το σχέδιο της ΕΕ περιχαρακωνόντουσαν στον εθνικό τους χώρο. Το έχουμε πει επανειλημμένα. Ή είμαστε μέλη της ΕΕ ή λειτουργούμε α λα καρτ.

Η Αυστρία ήταν μια φιλική χώρα, κάνει μια εχθρική ενέργεια, δεν τη χαρακτηρίζουμε εχθρική χώρα, χαρακτηρίζουμε όμως με σαφήνεια αυτή της την κίνηση εχθρική και επώδυνη και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη.

Ε.Κ.: Λάβατε κάποια δέσμευση ότι για αλλαγή του κλίματος, για ανάκληση των πρόσφατων μέτρων;

Γιάννης Μουζάλας: Όχι, δεν λάβαμε και δε ζητήσαμε μια τέτοια δέσμευση. Είπαμε ότι περιμένουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των γραπτών και προφορικών δεσμεύσεων που πήραμε στην περασμένη Σύνοδο. Κοιτάξτε, εμείς τις υποχρεώσεις μας τις έχουμε κάνει. Περιμένουμε την αλληλεγγύη.

Ε.Κ.: Θα μπορούσε στην περασμένη Σύνοδο η Ελλάδα να μπλοκάρει τη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία εάν δεν έπαιρνε τις δεσμεύσεις ότι θα παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά. Τελικά, αυτές οι δεσμεύσεις που πήρε οι προφορικές δεν τηρήθηκαν. Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε αυτό γιατί έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή;

Γιάννης Μουζάλας: Δεν είμαστε σίγουροι. Απλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ενωμένη Ευρώπη. Θα μπορούσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο να τινάζαμε στον αέρα την ευρωπαϊκή υπόθεση επιμένοντας ότι δεν συζητάμε καθόλου. Πιστέψαμε σε αυτά που μας είπε η ΕΕ και σε αυτά που δεσμεύτηκαν τα συγκεκριμένα κράτη μέλη. Διαψευστήκαμε. Θα επιμείνουμε. Είναι σαφές ότι όσο αυξάνονται οι διαψεύσεις μας θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες όχι επειδή θέλουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Πηγη:euronews

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα