Γ. Μουζάλας: Η κυβέρνηση και ο λαός έκαναν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο προσφυγικό

702ee135c4c4bac12e1302b5c003554fΑναφερόμενος στις συνθήκες φιλοξενίας στα Κέντρα των προσφύγων τονίζει ότι «όταν μιλά κανείς για κακές ή μέτριες συνθήκες έχει καταρχάς δίκιο, αλλά δεν παίρνει υπόψη ότι η χώρα μας, η κυβέρνηση και ο λαός έκαναν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει

«Το τάιμινγκ μπορεί να μην είναι το κατάλληλο, αλλά είναι αναγκαία η αυτονόμηση του υπουργείου, για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά και διοικητικά ζητήματα που επισημάναμε την προηγούμενη περίοδο. Δεν έχουμε τον χρόνο, αλλά δεν έχουμε και την πολυτέλεια να περιμένουμε», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και εκτιμά ότι «μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε το οργανόγραμμα και μέχρι τα τέλη του Γενάρη τη διοικητική δομή του υπουργείου».

Αναφερόμενος στις συνθήκες φιλοξενίας στα Κέντρα των προσφύγων τονίζει ότι «όταν μιλά κανείς για κακές ή μέτριες συνθήκες έχει καταρχάς δίκιο, αλλά δεν παίρνει υπόψη ότι η χώρα μας, η κυβέρνηση και ο λαός έκαναν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Σε πέντε μήνες από τη διάλυση της Ειδομένης, που έγινε με τρόπο που αποτελεί πρότυπο πανευρωπαϊκά, δημιουργήθηκαν περίπου 40 με 50 χιλιάδες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας ενώ πριν υπήρχαν χίλιες». «Στη Γαλλία που έχει εμπειρία 40 χρόνων στην υποδοχή προσφύγων διαλύθηκε το Καλέ και οι άνθρωποι ζουν σε σκηνές όπως ήταν εδώ στην πλατεία Βικτωρίας», επισημαίνει.

«Είμαστε τώρα μπροστά στο νέο στάδιο. Ετοιμάζουμε τα υπάρχοντα camp για ξεχειμώνισμα. Μοιράσαμε χειμωνιάτικα ρούχα και σλίπινγκ μπαγκ. Όπου δεν προλαβαίνουμε να βάλουμε οικίσκους, προχωράμε σε αδιαβροχοποίηση των σκηνών και βάζουμε μέσα θέρμανση», σημειώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για τα σχέδια επέκτασης του χρόνου κράτησης όσων ζητούν άσυλο στα νησιά, ο κ Μουζάλας υποστηρίζει ότι «η δημοκρατική απάντηση στο προσφυγικό είναι η σωστή λειτουργία του ασύλου. Διαφορετικά, θα δοθούν απαντήσεις κοινωνικού αυτοματισμού σαν αυτές που έχουμε δει στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα