Γ. Μουζάλας: Διεξάγεται ήδη έρευνα για τις επαναπροωθήσεις πολιτών στην Τουρκία

Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε ότι “η προσφυγική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους, τόσο εμάς, όσο και την Ευρώπη” είπε  στο Ραδιόφωνο 24/7. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο προσφυγικό.

Όπως εξήγησε, οι προσφυγικές ροές που ζήσαμε από το 2015 και έπειτα ήταν ιστορικών διαστάσεων. “Ήταν η μεγαλύτερη ροή από μια Ήπειρο σε μια άλλη, 500 χρόνια είχε να συμβεί κάτι τέτοιο” δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έτρεξε και έφτιαξε υποδομές που έδωσαν μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες, ενώ στα προσφυγόπουλα δόθηκε πρόσβαση στη γνώση.

Αναφερόμενος στις επαναπροωθήσεις τόνισε ότι πρόκειται για παράνομη πράξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, δήλωσε την αντίθεσή του και πρόσθεσε ότι γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν και και ποιο βαθμό συνέβη.

Δίνοντας μια συνοπτική εικόνα για το που βρισκόμαστε σήμερα, σημείωσε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 60.000 πρόσφυγες, ενώ 1.000.000 άνθρωποι πέρασαν με ασφάλεια από τη χώρα μας. Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως κατά την άποψή του, στη χώρα μας θα έπρεπε να έχει συσταθεί υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής εδώ και 15 χρόνια. Για τις επανενώσεις οικογενειών είπε ότι έγιναν 6.500.

Αναφερόμενος στα κονδύλια που έχουν δαπανηθεί για το ζήτημα του προσφυγικού, είπε ότι υπήρχαν 500 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική έως το 2022 και 100 εκατ. από ευρωπαϊκά Ταμεία. Ωστόσο – όπως είπε – η καθυστέρηση που διαπιστώθηκε οφείλεται στην αρχική έλλειψη διαχειριστικής αρχής για τη διαχείριση των χρημάτων.

Την ίδια ώρα, αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αναγνώρισε πως είναι δύσκολη, αλλά πρόσθεσε πως βοήθησε γιατί με τη θέση της σε εφαρμογή μειώθηκαν οι ροές από 15.000 την ημέρα σε 80. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό τον ρόλο της εκκλησίας και της αυτοδιοίκησης και δικαιολόγησε τις αντιδράσεις λέγοντας πως και οι δήμαρχοι, αιφνιδιάστηκαν και φοβήθηκαν.

Κλείνοντας, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει ασφαλείς διαδρόμους και να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στην πρώτη χώρα που θα εξετάζει τις αιτήσεις για άσυλο και όσα χρειάζεται ώστε ο καθένας να παίρνει τον δρόμο του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα