Γ. Κυρίτσης: Αυτό που πετυχαίνει ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένας σχεδόν κωμικός αυταρχισμός

Το «έντονο εκνευρισμό» της Νέας Δημοκρατίας, τον «σχεδόν κωμικό αυταρχισμό» του Κ. Μητσοτάκη και την εκ νέου αλλαγή γραμμής από την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε πως «η συμπεριφορά της ΝΔ και στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο, δεν είναι εικόνα κόμματος που προηγείται άνετα στις δημοσκοπήσεις και πρόκειται να πάρει τις εκλογές. Είναι εικόνα ενός κόμματος πάρα πολύ έντονου εκνευρισμού». Παράλληλα, αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη τόνισε πως «κάνει κάποιες σχεδόν κωμικές προσπάθειες να επιδείξει αρχηγική πυγμή, αλλά, όπως φάνηκε και με την κόντρα με τον Βούτση, αυτό το οποίο τελικά πετυχαίνει είναι ένας σχεδόν κωμικός αυταρχισμός».

Ακόμη, υπογράμμισε πως η ΝΔ «έχει αλλάξει πάλι γραμμή», προσθέτοντας πως πλέον έχουν εγκαταλείψει τα περί καταστροφής και περί 4ου μνημονίου και έχουν επιστρέψει στην προηγούμενη γραμμή που έλεγε «τι ωραία που ήταν το 2014, που βγαίναμε από την κρίση (…) και μετά ήρθαν οι κομμουνιστές και οι μπολσεβίκοι και μας πήγαν πίσω». «Έχουν επιστρέψει σε αυτήν την ρητορική, αυτό προσπάθησαν να στηρίξουν και με τα στοιχεία τα οποία επικαλούνταν και κατέθεσαν στη Βουλή αυτές τις μέρες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «αυτά απαντήθηκαν διότι είναι πολύ πρόσφατη ιστορία και είναι καταγεγραμμένη και σε πρακτικά και σε εκπομπές και σε εκθέσεις θεσμών».

Κληθείς να σχολιάσει την τροπολογία που έχουν Αλβανοί βουλευτές στην πΓΔΜ ζητώντας να διευκρινιστεί στο Σύνταγμα ο διαχωρισμός ιθαγένειας και εθνότητας, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε πως «είναι λογικό το αλβανικό στοιχείο της FYROM να θέλει να κατοχυρώσει το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο αυτό είναι παρά τις προσπάθειες της ΝΔ να κάνει το άσπρο, μαύρο». Ωστόσο, συνέχισε, ο ίδιος «εγώ δεν τρέφω αυταπάτες ότι αυτό πρόκειται να πείσει όσους δεν θέλουν να πειστούν, διότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ούτως ή άλλως δώρο εξ ουρανού κι αυτό θα έπρεπε οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος άνθρωπος να το αντιλαμβάνεται. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, δεν το αντιλαμβάνεται επειδή δεν θέλει να το αντιληφθεί».

Σε σχέση με το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως ήταν από αυτούς που από την αρχή ήταν αντίθετοι στο εμπάργκο, όπως ήταν αντίθετος και στο εμπάργκο στο Mega παλιά, «επειδή είμαι δημοσιογράφος και αντιλαμβάνομαι αυτά τα πράγματα κάπως διαφορετικά». «Ωστόσο», πρόσθεσε, «η στάση που κράτησε η ιδιοκτησία του ΣΚΑΙ απέναντι στην κυβέρνηση μετά την επίθεση που δέχτηκαν (τα περί ηθικής αυτουργίας), πραγματικά με κάνουν να το ξανασκέφτομαι». Όσον αφορά δε την αναφορά της Μ. Σπυράκη πως «βόμβα μπήκε στον ΣΚΑΙ, όχι στην ΕΡΤ», ο κ. Κυρίτσης έκανε λόγο για «φραστικό λάθος», σημειώνοντας πως «είμαι σίγουρος ότι κάτι άλλο ήθελε να πει η κα Σπυράκη, δεν πιστεύω ότι έχουν πέσει τόσο χαμηλά».

Ερωτηθείς για τα κοινωνικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και αν αυτά επαρκούν για να ανακάμψει δημοσκοπικά, ο κ. Κυρίτσης  τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις μέσω τέτοιων μέτρων. Η κυβέρνηση θα ανακάμψει ή θα δείξει τη δύναμή του ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι λαϊκές τάξεις αισθανθούν, κι πιστεύω ότι ήδη έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν, ποιος τους συμφέρει να είναι στο τιμόνι της χώρας». Συμπλήρωσε πως «η προσπάθεια η οποία γίνεται δεν είναι μια προσπάθεια τυπική προεκλογική» απορρίπτοντας τις αναφορές που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά σε παροχές λόγω εκλογών, καθώς «και τα τρία προηγούμενα χρόνια σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες είχε γίνει προσπάθεια και είχε εξοικονομηθεί κάποιο κοινωνικό μέρισμα το οποίο στο τέλος του χρόνου διανεμήθηκε με έναν τρόπο που να ωφελήσει αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, αν και πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα χρήματα ανάγκη από αυτά τα οποία είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να δώσουμε».

Συνεχίζοντας ο κ. Κυρίτσης επισήμανε την «βασική διαφορά μας με την αντίληψη της δεξιάς για την ανάπτυξη και για το πώς πρέπει να ξοδεύονται τα χρήματα που εξοικονομεί το κράτος». Όπως είπε, «η ΝΔ είναι σε αυτήν την παραδοσιακή δεξιά αντίληψη των οικονομικών της υπερχείλισης (trickle- down economics) σύμφωνα με την οποία όταν πλημμυρίζει το ποτήρι που είναι στην κορυφή της πυραμίδας , μένει κάτι και για τους κάτω. «Αυτό το πράγμα δεν ισχύει και πλέον το έχουν απορρίψει και οι κλασσικοί οικονομολόγοι, το ΔΝΤ μάλιστα λέει ότι στην πραγματικότητα λειτουργεί τελείως αντίθετα» και ότι όσο υπερχειλίζει τα ποτήρι που είναι στην κορυφή της πυραμίδας, «το ποτήρι γίνεται από ποτήρι νεροπότηρο, μετά γίνεται νταμιτζάνα, γίνεται βυτίο, γίνεται τάνκερ, πάντως δεν πηγαίνει προς τα κάτω και οι εισοδηματικές ανισότητες και μαζί με αυτές και οι κοινωνικές ανισότητες, αντί να μικραίνουν, διευρύνονται».

«Αντιθέτως αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε εμείς το οποίο δεν είναι κάτι τόσο τρελά αριστερό, είναι η τόνωση της ζήτησης, η τόνωση της κατανάλωσης η οποία αναθερμαίνει την οικονομία από τα κάτω», σημείωσε, καθώς όπως συνέχισε «αν έχεις 1 εκατομμύριο να δώσεις κι αυτό το 1 εκατομμύριο το δώσεις σε έναν πλούσιο ως επιστροφή φόρου, θα πάει στις καταθέσεις (…)», ενώ «αν αυτό το εκατομμύριο το σπας σε 1.000 χιλιάρικά και το δώσεις σε 1.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και την ανάγκη τους θα καλύψεις αλλά και την επόμενη μέρα αυτά τα χρήματα θα έχουν ξεκινήσει να κινούνται στην αγορά. Άρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη θετική επίδραση στην συνολική οικονομία».

Ακούστε τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα