Γ.Κυρίτσης:«Ψάχνουμε εγκαταστάσεις που δεν θα είναι των 50 ατόμων,αλλά ούτε και των 5.000»

fgv dfs«Ένα κέντρο που να έχει 1.000 μαζεμένες θέσεις που να πάνε όλες σε πρόσφυγες από την Ειδομένη δεν ξέρω, αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν 1.000 θέσεις αν γίνει μια κατάτμηση των αποχωρούντων», είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να φιλοξενηθεί ο παραπάνω αριθμός προσφύγων μόνο σε ένα κέντρο.

Ο κ. Κυρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», έκανε γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, χωρητικότητας πλέον των 2.000 ατόμων και επισήμανε ότι, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο στόχος είναι να αρχίσει να λειτουργεί από τις 18 Απριλίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να νοικιάσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μη χρησιμοποιούμενους εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις και υπογράμμισε ότι έως στιγμής δεν γνωρίζει αν θα αναζητηθούν αυτοί οι χώροι στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ή σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας.

«Ψάχνουμε εγκαταστάσεις που δεν θα είναι των 50 ατόμων, αλλά ούτε και εγκαταστάσεις των 5.000 ατόμων» είπε ο κ. Κυρίτσης και έκανε γνωστό ότι άμεσα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Αναφερόμενος στην Ειδομένη, επανέλαβε ότι με τη σταδιακή μεταφορά προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας ο καταυλισμός θα αδειάσει, ενώ σχολιάζοντας γενικότερα το προσφυγικό ζήτημα είπε πως παρά το γεγονός ότι πέρασαν από την Ελλάδα σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι δεν δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα δημόσιας τάξης, ούτε σημειώθηκαν αξιοσημείωτες εντάσεις μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο Πειραιάς με την Ειδομένη έχουν μια διαφορά, καθώς για τον Πειραιά υπάρχει η κρίσιμη για την κυβέρνηση ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου. Έκανε ακόμα γνωστό ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη μετακίνηση, προς την Τουρκία, ανθρώπων που κατέθεσαν αίτηση ασύλου και απορρίφθηκε, μαζί με όσους παραμένουν στα νησιά χωρίς να καταθέσουν μέχρι στιγμής αίτηση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα