Γ.Κυρίτσης:Μέχρι το Πάσχα η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά

kihnoiΆμεσα θα αποφορτισθεί η Ειδομένη και ο Πειραιάς με χρονικό πλαίσιο το επόμενο δεκαπενθήμερο δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως «παρά τις κραυγές που ακούγαμε επί μήνες για ΜΑΤ στον Πειραιά επιμείναμε στη λογική ότι με πειθώ, φυλλάδια και με τις αξιοπρεπείς συνθήκες όπως αυτές στον Σκαραμαγκά θα εκτονωθεί η κατάσταση στο λιμάνι».

Ο Πειραιάς «αδειάζει» με ορίζοντα την αρχή της τουριστικής περιόδου του Πάσχα, τόνισε ενώ επιβεβαιώθηκε πλήρως η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για το προσφυγικό καθώς όπως υποστήριξε: «Παρά τις κραυγές που ακούγαμε επί μήνες για ΜΑΤ στον Πειραιά επιμείναμε στη λογική ότι με πειθώ, φυλλάδια και με τις αξιοπρεπείς συνθήκες όπως αυτές στον Σκαραμαγκά θα εκτονωθεί η κατάσταση στο λιμάνι. Ο Σκαραμαγκάς θα χωράει περίπου 3.500 άτομα» προσθέτοντας ότι «μέχρι το τέλος εβδομάδας και άλλοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν εκεί».

Σχετικά με την ετοιμότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι «με βάση τις δυνατότητές μας τα έργα προχωρούν γρήγορα στον Σκαραμαγκά ενώ παράλληλα αξιοποιούμε και άλλες δομές φιλοξενίας όπως π.χ. στα Οινόφυτα». Υπενθύμισε μάλιστα, ότι στην ηπειρωτική χώρα οι δομές φιλοξενίας είναι ανοιχτές. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθούν θέσεις φιλοξενίας οι οποίες διαρκώς θα βελτιώνονται.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι και από την Ειδομένη το τελευταίο διήμερο υπάρχει εθελοντική μετακίνηση κόσμου, ενώ δήλωσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης «αν φεύγουν 500 άνθρωποι την ημέρα». Σταδιακά ο κόσμος πείθεται ότι δεν υπάρχει θέμα ανοίγματος συνόρων, υποστήριξε ο κ. Κυρίτσης.

Αντιπαρήλθε την εικόνα της έλλειψης κράτους που μερίδα των ΜΜΕ προβάλει υπογραμμίζοντας ότι:  «Γίνονται έλεγχοι στοιχείων από την αστυνομία γιατί το ελληνικό κράτος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονται στην επικράτειά του. Οι αλληλέγγυοι το κατανοούν αυτό. Όταν υπάρχει ανάγκη η αστυνομική παρουσία εντείνεται.»

Εξήγησε επίσης ότι «οι πρόσφυγες επηρεάζονται πολύ από προπαγάνδα που γίνεται στη γλώσσα τους μέσω κοινωνικών δικτύων». «Σαφώς υπάρχει πιθανότητα προβοκάτσιας γι’ αυτό το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε επαγρύπνηση».

Αναφορικά με τις ΜΚΟ του εξωτερικού ενημέρωσε ότι πρώτα κάνουν αίτηση στο υπουργείο Εξωτερικών και εφόσον δραστηριοποιούνται στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Η εικόνα της απουσίας κράτους προβάλλεται από συγκεκριμένους κύκλους.

Ο κ. Κυρίτσης απαντώντας για την κατάσταση στο Ελληνικό σημείωσε ότι «το Ελληνικό είναι μια τυπική δομή φιλοξενίας, δεν είναι ούτε Πειραιάς, ούτε Ειδομένη. Έχει προβλήματα λόγω της συσσώρευσης κόσμου αλλά θα αποσυμφορηθεί» ενώ ο τελικός σχεδιασμός είναι ότι το Ελληνικό θα αδειάσει τελείως. Είναι βασικό όμως όπως υποστήριξε να ξεκινήσει και η μετεγκατάσταση προσφύγων προς τις χώρες της Ε.Ε.

Ενώ όπως υποστήριξε: «μερίδα των ΜΜΕ έχει μια “αντιπροσφυγική στάση”, ιδεολογική ή αντιπολιτευτική. Είδαν ότι πάνε τα πράγματα καλά στον Πειραιά και έπιασαν το Ελληνικό».

Αιχμηρή απάντηση επεφύλαξε τέλος, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης οι οποίοι «έχουν παντελή άγνοια του θέματος και αντιμετωπίζουν τα ζητήματα με έναν πολύ φθηνό λαϊκισμό. Στην Ιταλία το τελευταίο διήμερο έφθασαν πάνω από 5.000 άτομα. Προσπαθούσα να βρω στους καταλόγους τους υπουργό που να είναι το όνομά του Τασία. Δεν βρήκα κανένα. Όπου εντείνονται  οι πολεμικές επιχειρήσεις όπως συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, εντείνονται και οι προσφυγικές ροές”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα