Γ. Κουμουτσάκος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε απειλή για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Η Τουρκία εξελίσσεται σε εμπόδιο, ακόμα και απειλή, για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, από το βήμα του συνεδρίου του Wilfried Martens Centre for European Studies (think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Στην ομιλία του, ο κ. Κουμουτσάκος -αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας- εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε ότι η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της γίνεται απρόβλεπτος γείτονας για την Ευρώπη και αβέβαιος σύμμαχος για το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη κοινής, αυστηρής και αποτελεσματικής στάσης της Ε.Ε.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι κοινή άμυνα δεν είναι μόνο η επιχειρησιακή επάρκεια, η αμυντική ικανότητα, τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα.

«Όλα αυτά πρέπει να υπηρετούν ένα κοινό ευρωπαϊκό δόγμα ασφαλείας και να στηρίζονται στην αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «δόγμα CCS» (Capabilities, Concept, Solidarity).

Έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τελευταία γεγονότα τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, καταλήγοντας ότι είναι κοινή υποχρέωση η προστασία των κοινών ενεργειακών συμφερόντων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα