Γ. Κατρούγκαλος: Fake news τα περί απόσυρσης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32

Διέψευσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος ως «fake news» τα όσα γράφτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σύνολο ή ως ορισμένος αριθμός βουλευτών του, πρόκειται να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32, που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση για το εν λόγω θέμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. Η ΝΔ υπερψήφισε στην επιτροπή αναθεώρησης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί ως προς τη διαδικασία εκλογής του και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στην Ολομέλεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει στην εισήγηση του στην Ολομέλεια «κουτοπόνηρη» τη στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας αναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μη συμβατά και θα αξιολογούνταν διαφορετικά».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως πρόθεση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει ομάδα βουλευτών του από την ψήφιση της πρότασής του για το άρθρο 32, προκειμένου σε μία από τις δύο ερχόμενες ψηφοφορίες να μην λάβει 180 ψήφους ώστε στην ψηφοφορία της αναθεωρητέας Βουλής να μην μπορεί να γίνει αλλαγή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, αλλά να χρειάζεται η ευρύτερη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

«Όσο αυτό ήταν στο επίπεδο των “fake news” θεώρησα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψευδείς ειδήσεις, που υποσκάπτουν τη δημοκρατία, πληροφορήθηκα όμως ότι επ’ αυτού τοποθετήθηκε η ΝΔ. Όταν η ΝΔ προβαίνει εξαρχής σε “κοινοβουλευτική πονηριά” να δηλώνει δηλαδή ότι θα ψηφίζει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί και να τοποθετείται επί δήλωσης που δεν έγινε ποτέ, αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται περί στάσης ευθύνης απέναντι στον κοινοβουλευτισμό. Η συζήτηση μέχρι τώρα πήγε καλά διότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Σας παρακαλώ να μην σκιαμαχείτε και να έχετε το κοινοβουλευτικό ήθος που σας προσδίδουμε. Μου φαίνεται παράδοξο να μου επιστρέφετε την τιμή αυτή με αυτό τον τρόπο»είπε ο κ. Κατρούγκαλος προς την ΝΔ.

Απαντώντας η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η κ. Κεραμέως, η οποία προηγήθηκε στο βήμα της Βουλής, ξεκαθάρισε λέγοντας «αν και εφόσον ισχύουν αυτά…» καθώς πάρα πολλά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για δήλωση Κατρούγκαλου. «Όμως μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους από ένα κόμμα που δεν αντιλαμβάνεται καν τί ακριβώς σημαίνει η έννοια, η ΝΔ δεν δέχεται», είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Παραμένουμε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τη θέση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με το άρθρο 32 και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», παρενέβη και ο Θ. Παπαθεωδόρου από τη ΔΗΣΥ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα