Γ. Κατρούγκαλος: Όσοι δε θέλουν καθόλου τον όρο «Μακεδονία» αρνούνται την πραγματικότητα

Σε έμμεση επιβεβαίωση των δηλώσεων του Zoran Zaev, ότι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», όπως επίσης είχαν δεχτεί άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, προέβη μέσω του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Υπάρχουν έγγραφα, δημόσιες διαπραγματεύσεις, να μην τρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη όσοι θέλουν να δείχνουν περισσότερο πατριώτες από άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αφορμή τις δηλώσεις Zaev.

Πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε στον σταθμό μας ότι καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει συζητήσει θέμα διπλής ονομασίας στις διαπραγματεύσεις με τη Σκοπιανή κυβέρνηση.

Ο υπουργός δήλωσε ότι την Τετάρτη έγιναν βήματα καλής θέλησης από πλευράς του σκοπιανού πρωθυπουργού, με την ανακοίνωση για μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού των Σκοπίων.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει διεθνή συμφωνία που θα κατοχυρώνει το όνομα έναντι όλων, αλλαγή συντάγματος και άρση αλυτρωτισμού. «Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων ήταν καύσιμο για τη δική μας τάση εθνικισμού, με ακροδεξιές φωνές της ΝΔ να αρνούνται το πλαίσιο λύσης του 2007» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «Βορίδης και Γεωργιάδης λένε αυτά που λέγανε ως ΛΑΟΣ, και σύρουν προς αυτή την κατεύθυνση τη ΝΔ.

«Με το να μη θες να υπάρχει καθόλου τον όρο ‘’Μακεδονία’’ αρνείσαι την πραγματικότητα, έχει συμφωνηθεί αυτό» σημείωσε.

«Είναι ουσιώδες θέμα ο αλυτρωτισμός, να μην υπάρχουν βλέψεις στα σύνορα μας και στην εθνική ακεραιότητά μας… Οι μετονομασίες αποτελούν ουσιώδη βήματα» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Δεν αρκούν για συμφωνία σε καμία περίπτωση, άλλα είναι ένα πρώτο βήμα» διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν υπονομεύει την προσπάθεια που καταβάλει ο κ. Τσίπρας.

«Κάποιοι στη γείτονα έχουν κτίσει τις πολιτικές τους καριέρες στον αλυτρωτισμό και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση συμφωνία» επισήμανε ακόμα ο υπουργός.

Φωτογραφία intime news

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα