Γ.Κατρούγκαλος στη SZ: Ασφαλιστικό, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση μέχρι στιγμής

Ο Τσίπρας τα βάζει ξανά με τους πιστωτές, διαπιστώνει η Suddeutsche Zeitung, επειδή χάνει την υποστήριξη στην εσωτερική πολιτική σκηνή, εκτιμά η εφημερίδα.

«Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις συντάξεις λιγότερο από ό,τι ζητούν οι πιστωτές. Η αντιπολίτευση αρνείται να συνταχθεί με τον πρωθυπουργό, ο οποίος στην καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή έχει πλειοψηφία μόνον τριών βουλευτών»  συνεχίζει.katrougalos_hd

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ένα καθοριστικό κριτήριο που δείχνει σε ποιό βαθμό η Αθήνα υλοποιεί τη συμφωνηθείσα πολιτική των μεταρρυθμίσεων αφενός και αφετέρου την υπόσχεσή της για περισσότερη κοινωνική δικαιωσύνη.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει στην εφημερίδα ότι «είναι η δυσκολότερη μεταρρύθμιση μέχρι στιγμής».

Προσθέτει επίσης: «Προσπαθούμε όχι μόνον να υλοποιήσουμε όσα προβλέπει το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά θέλουμε να περάσουμε και στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Είμαι αισιόδοξος, ότι θα έχουμε την απαραίτητη πλειοψηφία».

Η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει τους σημερινούς συνταξιούχους, σημειώνει η εφημερίδα. «Παγώνουμε τις υπάρχουσες συντάξεις στο επίπεδο που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μειώνονται αλλά και δεν αυξάνονται» εξηγεί ο Κατρούγκαλος.

Για τη μεταρρύθμιση, η εφημερίδα σημειώνει ότι το κόστος της θα το πληρώσουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι. Για τους νέους συνταξιούχους η κυβέρνηση θέλει να εισαγγάγει μία εθνική σύνταξη στο ύψος των 384 ευρώ που θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.

«Σε αυτή τη βάση θα προστίθεται η σύνταξη που θα αναλογεί στις καταβεβλημένες εισφορές. Ταυτόχρονα επιχειρείται και μία δραστική απλοποίηση του συστήματος. Μελλοντικά θα υπάρχει ένα κεντρικό συνταξιοδοτικό ταμείο. Καταργούνται πολλές εξαιρέσεις.

» Με τους πιστωτές έχουν συμφωνηθεί περικοπές της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ για το 2016. Ωστόσο με την κυβερνητική πρόταση περικόπτονται 1,2 δισ., ενώ 600 εκ. προβλέπεται να προκύψουν από την αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών.

» Αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως το ΔΝΤ έχει μεγάλες ενστάσεις, διότι η αύξηση του κόστους εργασίας μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ζητούμε από τους εταίρους μας να σεβαστούν ότι θα πετύχουμε τους στόχους όχι μόνω με μειώσεις αλλά και με αύξηση των εισφορών» λέει ο Κατρούγκαλος και χαρακτηρίζει το μέτρο ως «το μικρότερο κακό», για το οποίο, όπως λέει, «θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα