Γ. Κατρούγκαλος: Σε αναζήτηση συμμαχιών που αντιτίθενται στη μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ η Ελλάδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας τις επιτροπές Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και του συστήματος ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι δίνεται μάχη ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν συντηρητικές λογικές και άλλες που υπερασπίζονται την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 που είναι ύψους 1,4 τρισ. ευρώ, τα κονδύλια για τη ΚΑΠ προβλέπονται μειωμένα, αντίθετα είναι αυξημένα για την ασφάλεια των συνόρων, ενώ το Brexit, όπως τονίστηκε και στη συζήτηση που έγινε, αφήνει ένα δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 10-14 δισ., και γι’ αυτό διακατέχεται από τη λογική, «λιγότερες δαπάνες και περισσότερα έσοδα».

Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιη κοινωνική αναδιανομή, με αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ σε αυτή τη κατεύθυνση, ενώ επεσήμανε ότι η σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις, αφορά τον προσανατολισμό της κατανομής των κονδυλιών καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κάθε χώρα ξεχωριστά.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, στη διαπραγμάτευση που γίνεται, «η χώρα μας αναζητά παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Γαλλία, που αντιδρούν στη μείωση των κονδύλων για την ΚΑΠ».

Είμαστε στη μέση ενός μαραθώνιου όπου συγκρούονται κοινωνικές απόψεις και συμφέροντα κρατών, είπε ο κ. Κατρούγκαλος. «Ο προσανατολισμός της κατανομής των κονδυλίων είναι σημαντικός και συναρτάται με το ποια Ευρώπη θέλουμε σε μια στιγμή μάλιστα που εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τις αξίες και τους προσανατολισμούς. Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο περιορίζει τη δυνατότητά μας να έχουμε πολλές φιλοδοξίες. Απαιτείται ομοφωνία και αυτό σημαίνει συμμαχίες γύρω από επιμέρους θέματα. Ελπίζουμε πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση. Εμείς επιδιώκουμε πολύπλευρες συμμαχίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των επτά. Στη διαπραγμάτευση συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις, συγκρούονται ταξικά και εθνικά συμφέροντα, που κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύπλοκη», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Δεν θα δεχθούμε μειώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για αυτό προωθούμε συμμαχίες με παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Γαλλία αλλά και με άλλες χώρες που έχουν κοινές θέσεις με εμάς. Αντιδρούμε στη μείωση των κονδυλίων και είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε και αύξηση της δικής μας εισφοράς, γιατί προσδοκούμε να κερδίσουμε από τους φακέλους κονδυλίων που θα επιστραφούν στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στα κονδύλια για την άμυνα, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «θέλουμε μια Ευρώπη που θα αποκτήσει πολιτική βαρύτητα για αυτό και είναι ανάγκη να περιφρουρηθούν τα σύνορα απέναντι στο μεταναστευτικό αλλά και τους άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι ο νέος προϋπολογισμός προσανατολίζεται και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από το μεταναστευτικό, μέσα από την κοινή εξωτερική πολιτική και τη διαχείριση των συνόρων.

Ακόμα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στο τραπέζι της ευρωπαϊκής συζήτησης ξαναμπήκε το θέμα της επιβολής φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που δεν συναρτάται με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αλλά με τη φορολογική εναρμόνιση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η προσπάθεια όπως και η προσπάθεια για τη φορολογία των γιγάντων του Ίντερνετ.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης επεσήμανε ότι «η μεγάλη αύξηση των κονδυλίων που φθάνει στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια και που είναι ιστορικών διαστάσεων, δείχνει μια μεταβολή της ευρωπαϊκής πολιτικής και πρέπει να δούμε πώς θα τοποθετηθούμε στη στροφή της αυτή».

«Οι μειώσεις στο κόστος της ΚΑΠ όπως και οι αναδιαρθρώσεις των πολιτικών συνοχής, που δεν είναι προτεραιότητα της ΕΕ, μπορεί να πλήξει τη χώρα μας. Αλλάζει η εσωτερική διάρθρωση του πλαισίου και εκεί πρέπει να αλλάξει και η δική μας», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

«Το νέο πλαίσιο αφορά κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και πρέπει η χώρα μας να είναι παρούσα στις εξελίξεις με ενεργό ρόλο. Κάτι όμως που με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης δεν έγινε έγκαιρα και μεθοδικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία αναφορά στο στόχο του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η ΝΔ πιστεύει ότι το νέο πλαίσιο πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό, με ενισχυμένη την έννοια της δημιουργικής αλληλεγγύης, και αυτό πρέπει να επιλυθεί, γιατί οδηγεί σε αναβολές χρηματοδοτήσεων», σημείωσε.

«Χαιρετίζουμε τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει ανικανότητα και να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους και να υπάρχει διαφάνεια. Η ΝΔ θέλει ενίσχυση της νησιωτικότητας όμως οι επιλογές της κυβέρνησης επιβαρύνουν την κατάσταση όπως και η πολύ χαμηλή αποδοτικότητα των κονδυλίων της ΚΑΠ», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη μέσα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, η ΕΕ να καταφέρει να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις της «μετα-Brexit εποχής», όπως είπε, ενώ έμφαση έδωσε και «στη σωστή και έγκαιρη αξιοποίηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που αυξάνονται από το 1,6% στο 2,7% του ΑΕΠ».

«Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης προβλέπει αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα και ασφάλεια και μείωση για τις κοινωνικές πολιτικές και την ΚΑΠ. Γι’ αυτό πρέπει η Ελλάδα να βρει συμμάχους, να ανοίξει διάλογο για την πορεία της ΕΕ που έχει γυρίσει σε πιο συντηρητική άποψη και τη λογική πώς να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», υπογράμμισε.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας όσο και η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Αννέτα Καββαδία, τόνισαν την εθνική διάσταση που έχει το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί και στις συμμαχίες που πρέπει να αναζητηθούν για να επιτευχθεί μια δίκαιη κατανομή πόρων ιδιαίτερα σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, όπως το μεταναστευτικό και η κοινοτική αγροτική πολιτική.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα