Γ. Κατρούγκαλος: Πάμε πρώτη φορά επιθετικά στη διαπραγμάτευση

giorgos-katrougkalosΣτον απολογισμό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στον τομέα της Εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης προχώρησε η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια της 81ης ΔΕΘ.

Με τα πρώτα ραντεβού με την τρόικα να είναι προγραμματισμένα για το πρωί της Τρίτης, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έστειλε σαφές μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη πως η κυβέρνηση μπαίνει επιθετικά στην διαπραγμάτευση, με πρώτο στόχο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα σημάνει και επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων που χάθηκαν στα χρόνια του μνημονίου. Ο υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξη των συζητήσεων με την τρόικα, καθώς όπως δήλωσε έχει εξασφαλιστεί πως η διαπραγμάτευση δεν γίνεται εν λευκώ, ούτε από μηδενική βάση, αλλά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τόσο το πόρισμα της επιτροπής σοφών που έχει συγκροτηθεί -και ο υπουργός εκτιμά πως θα κινείται σε θετική κατεύθυνση-,  όσο και τις επισημάνσεις του ILO.

Για ακόμη μια φορά ο κ. Κατρούγκαλος έκανε αναφορές στο παρελθόν και στην ταύτιση των προηγούμενων κυβερνήσεων με νεοφιλελεύθερες λογικές που αδιαφορούσαν τόσο για τα εργατικά δικαιώματα, όσο και για την προστασία των πιο αδύναμων. “Μπαίνουμε για πρώτη φορά τόσο επιθετικά στην διαπραγμάτευση με στόχο την άμεση επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αντιστροφή του δόγματος Πινοσέτ” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις της τρόικας που μπαίνει στη διαπραγμάτευση με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με τον κ. Κατρούγκαλο να επισημαίνει την ανάγκη στήριξης της διαπραγμάτευσης από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα κόψει τη φόρα των δανειστών. Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει την ανησυχία του για την αδυναμία των συνδικάτων να παίξουν τον ρόλο τους, καθώς έχουν σε μεγάλο βαθμό έχουν μετατραπεί σε κρατικά εξαρτημένους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Μάλιστα τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή εμπειρία αποδεικνύει ότι όπου δεν έχουμε ισχυρά συνδικάτα, παρατηρείται και ασθενής ανάπτυξη. Τέλος επανέλαβε την ανάγκη στήριξης της διαπραγμάτευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και προανήγγειλε συζήτηση στη Βουλή ώστε να πάρουν εκ νέου θέση για τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για κοινό μέτωπο στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

“Γράμμα” με εξηγήσεις στους συνταξιούχους

Με την κριτική στην κυβέρνηση για τη μη προστασία των επικουρικών συντάξεων να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η ηγεσία  του υπουργείου έδωσε για ακόμη μια φορά εξηγήσεις τόσο για την κατάσταση που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και τις προοπτικές που υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε διαλυμένα τα ταμεία, έπειτα από 12 συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις, με συμφωνημένη την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τις προβλεπόμενες μειώσεις στις επικουρικές να είναι οριζόντιες και να ξεπερνούν το 30%.

Όπως παρατήρησε και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, όλες οι μειώσεις προέρχονται από παλιές δεσμεύσεις, ενώ πλέον προοπτικά υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και αυξήσεων. Μάλιστα έδωσε το παράδειγμα της Εθνικής Σύνταξης, που όπως είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, αφετηριακά ξεκινούσε από ένα πολύ μικρό ποσο, με σχεδόν βέβαιη την μείωση της τα πρώτα κιόλας χρόνια ενώ στο σύνολο των συνταξιούχων η απώλεια του εισοδήματος υπολογίζονταν στο ύψος μιας κύριας σύνταξης.

Οι κύριοι Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος έκαναν λόγο για ένα πάρτυ παραπληροφόρησης αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων και ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί μια λεπτομερής προσωπική επιστολή στους συνταξιούχους που είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται, που θα εξηγεί πως και γιατί έγινε η αναπροσαρμογή της σύνταξής τους.

Έτοιμο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

Σε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων στον “άγνωστο” μέχρι πρόσφατα τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας προχώρησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου. Ως στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης έθεσε τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, ενώ δήλωσε ικανοποιημένη για την εξασφάλιση πόρων για τη δημιουργία προγραμμάτων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανέργων. Μάλιστα για το 2016 υπολόγισε τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσω δράσεων του υπουργείου σε 150.000.

Η κ. Αντωνοπούλου ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας τον Ιανουάριο του 2017, που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, αποκλεισμένων από την τραπεζική δανειοδότηση, ενώ έθεσε ως στόχο την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου η κοινωνική οικονομία αποτελεί τον 3ο παραγωγικό τομέα, με το 10% του ΑΕΠ να προκύπτει από τέτοιου τύπου επιχειρήσεις, έναντι μόνο 1% επί του ΑΕΠ, που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα.

Με τα λεφτά των καναλαρχών, 60.000 σχολικά γεύματα

Την δράση του υπουργείου στο ευαίσθητο πεδίο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου, θέτοντας στο επίκεντρο την  αντιμετώπιση της καταστροφής από της πολιτικές λιτότητας. Η κ. Φωτίου ανακοίνωσε την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα, με στόχο την κάλυψη 800.000 ανθρώπων και κόστος 900εκ ευρώ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση του αριθμού των σχολικών γευμάτων στον αριθμό των 60.000 με πόρους που προέκυψαν από το διαγωνισμό για την αδειοδότηση στων καναλιών.

Τέλος, η υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση των Κέντρων Κοινότητας, μέσω ανασχεδιασμού προγραμμάτων ΕΣΠΑ και στόχο την προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων, δίχως να παρεμβάλλονται οι γνωστές έως τώρα πελατειακές σχέσεις με τοπικούς παράγοντές.

Σημειώνεται ότι, στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης, που προχώρησαν από την πλευρά τους σε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων στον τομέα παρακολούθησής τους.

Λ.Α 

Πηγή:stokokkino.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα