Γ. Κατρούγκαλος: Να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνική Ευρώπη

x625_fbb76250-ba6f-14c0-4250-8b253bede705-jpeg-pagespeed-ic-fcroxstrmi«Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους “σημαιοφόρους” του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν, θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρακτικά, όπως είπε, αυτό σημαίνει επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Παράλληλα, με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Συνάντηση Κορυφής στην Μπρατισλάβα», είπε, «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα».

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι το συνέδριο καθυστέρησε, λόγω αντιδράσεων. «Και αυτές οι δυνάμεις είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν το συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.

«Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί» τόνισε.

Και συνέχισε: «Έχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απολύτως ανακριβή τα σημερινά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι απορρίφθηκε από τους εκπρόσωπους των δανειστών το σχέδιο για το «πάγωμα» των οφειλών. «Ισχύει η χθεσινή μου δήλωση στην έξοδό μου από τη διαπραγμάτευση, που είπα ότι οι δανειστές συσχετίζουν το θέμα αυτό με τις άλλες προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα».

«Το σημερινό συνέδριο είναι σημαντικό, γιατί πραγματοποιείται ακριβώς στο ξεκίνημα της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, σκοπός της οποίας είναι η επιστροφή της χώρας στην κοινωνική Ευρώπη, η επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «περιμένουμε το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα αποτελέσει χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση. «Δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι, γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση προώθησε προς κύρωση στη Βουλή, τον Ιανουάριο, τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα