Γ. Κατρούγκαλος: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα τα φάρμακα

Η απόφαση της Αθήνας να διεκδικήσει τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) από το Λονδίνο, στέλνει το μήνυμα ότι το φάρμακο είναι «όχι μόνο εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Κατρούγκαλος, στη EURACTIV.com.

 

«Θεωρούμε πως αυτό δεν είναι μόνο ένα εθνικό θέμα αλλά και μήνυμα για την Ευρώπη για την καλύτερη εξισορρόπηση της κοινωνικής της, με την οικονομική διάσταση. Επίσης, θα στείλει και ένα μήνυμα ότι έχουμε επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα τώρα που γυρίζουμε στην ανάπτυξη και επίσης θα δώσει ώθηση στον φαρμακευτικό τομέα που είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία» τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει:

«Αλλά αυτά αφορούν στον πολιτικό συμβολισμό. Πρακτικά, θεωρούμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί και ως προς το σύνολο των κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξασφαλίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρώτο ζητούμενο που είναι η ομαλή μετάβαση. Έχουμε έτοιμο κτίριο, έχουμε συνθήκες ποιότητας ζωής τέτοιες που θα κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του ΕΜΑ να έρθει στην Αθήνα. Υπάρχει αντίδραση από κάποια μέρη του προσωπικού να μετακινηθούν σε άλλες πρωτεύουσες.

Και προφανώς, έχουμε το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα πολυ δυναμικό ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα σε επίπεδο ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού. Επίσης στον επιχειρηματικό τομέα, έναν τομέα που άντεξε στην κρίση και έχουμε επίσης έναν πολύ αποτελεσματικό ρυθμιστικό όργανο, τον ΕΟΦ».

Είπε επίσης ότι οι υποψήφιοι που δεν θα περάσουν την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τα «αντικειμενικά κριτήρια», πρέπει να εγκαταλείψουν τον αγώνα ήδη από τον πρώτο γύρο με δική τους πρωτοβουλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα