Γ. Κατρούγκαλος: Θα υπάρξει πλειοψηφία 151+ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει η πλειοψηφία στη Βουλή για τη συμφωνία, ενώ έκανε λόγο για πιθανή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει πλειοψηφία 151+ για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνώρισε ότι η κύρωση με απλή πλειοψηφία των παρόντων παρόλο που δεν έχει συνταγματικά-τεχνικά επίπτωση στην κυβερνητική σταθερότητα, πολιτικά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο ο Αλ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει παραδοθεί στον Αδ. Σαμαρά και την κουλτούρα ΛΑΟΣ.

ΗΠΑ

Μόλις επέστρεψα από τις ΗΠΑ και ήταν μεγάλη επιτυχία η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου. Αναγνωρίζεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Αναγνωρίζεται στη χώρα μας ηγετικός ρόλος στην εμπέδωση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Σε στρατηγικό διάλογο καλούν οι ΗΠΑ λίγες χώρες, αυτές με τις οποίες θεωρούν ότι υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων. οι σχέσεις μας σε ισότιμη βάση. Η αναβάθμιση των σχέσεων γίνεται σε όλα τα επίπεδα, από τη γεωπολιτική μέχρι την άμυνα και από θέματα δημόσιας τάξης μέχρι το εμπόριο και τις επενδύσεις, από την πολιτιστική συνεργασία μέχρι εκπαιδευτικές ανταλλαγές. Εγινε συζήτηση γισ αναβάθμιση στρατιωτικού υλικού αλλά ο προσανατολισμός του διαλόγου ήταν στο πολιτικό επίπεδο. Δεν υπάρχει θέμα Σούδας. Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή της συμφωνίας που θα πάει στη Βουλή, σε τεχνικό επίπεδο γίνονται αλλαγές. Πάντα υπάρχει αντοιχτό το ενδεχόμενο να προσκληθεί ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο. Ο στρατηγικός διάλογος θα γίνεται σε ετήσια βάση, εναλλάξ, την επόμενη φορά δηλαδή θα γίνει στη χώρα μας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ

Θεωρώ δεδομένη την πλειοψηφία 151 plus γιατί έχω εμπιστοσύνη στην αίσθηση εθνικής ευθύνης των βουλευτών που ξεπερνά την ευθύνη των κομμάτων και ανάγεται σε θέμα ατομικής συνείδησης. Βεβαίως τίθεται θέμα αξιοπιστίας για κόμματα που εξαρχής είχαν πάρει θετική θέση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Συνταγματικά δεν υπάρχει θέμα αν κυρωθεί η συμφωνία με κάτω από 151, πολιτικά όμως ένα τέτοιο μείζον γεγονός απαιτεί δέσμευση με πλειοψηφία 151.. Ακριβώς επειδή είναι τόσο μείζον το διακύβευμα θα υπάρξει πλειοψηφία μεγαλύτερη του 151, είμαι βέβαιος. Σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης, τέτοιες σκέψεις μπορεί να κινηθούν μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και μόνο. Υποχρέωσή μας είναι να φέρουμε τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή το συντομότερο δυνατό. Το συμβούλιο αρχηγών που ζήτησε ο κ. Καμμένος δεν γίνεται για να μπλοκάρει κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά για να διαμορφωθεί πολιτική θέση, θα ήταν αντισυνταγματικό κάτι άλλο. Ο διάλογος με τα κόμματα έχει ξεκινήσει από την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εδώ και ένα εξάμηνο. Αντίθετα με τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας πάντα είμασταν ανοιχτοί στην ενημέρωση. Θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ την Παρασκευή για να ενημερώσω τι έγινε στην Αμερική, για το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής από μόνη της. Ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί θα συζητηθεί. Δεν είναι προαπαιτούμενο για την υπερψήφιση κάποια ερμηνευτική δήλωση ή πρόσθετο πρωτόκολο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Το σύνθημα “χαβιάρι και φαγοπότι με Αρη Βελουχιώτη” επιβεβαιώνει την πλήρη όσμωση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Αυτά τα χυδαία συνθήματα είναι αναμενόμενα από ένα ακροδεξιό κόμμα. Ομως δεν ήταν μόνο οι πετυχημένες μεταγραφές, ο Αδ.Γεωργιάδης έγινε αντιπρόεδρος, η ρητορική του ΛΑΟΣ είναι πλέον ρητορική της ΝΔ. Διαμορφώνεται μια νέα δεξιά όπως και αλλού στην Ευρώπη με τερατογένεση από τη συνάντηση του νεοφιλελευθερισμού με ακραίες αντιλήψεις. Η σύγκρουση των ιδεών είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το αν θαέλεις να ξεμπερδέψεις μια για πάντα με τους αντιπάλους σου, όπως υποστηρίζει ο κ. Βορίδης.

ΣΚΑΙ

Κλασική περίπτωση μαύρης προπαγάνδας να συνδέονται τρομοκρατικές ενέργειες αυθαίρετα με κόμματα. Η δική μας Αριστερά είναι αντίθετη σε κάθε περίπτωση τρομοκρατίας. Είναι αυτονόητη η καταδίκη κάθε τρομοκρατικής ενέργειας, ιδιαίτερα εναντίον καναλιούμ η πολυφωνία είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Η κριτική του λόγου δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατική επίθεση γιατί αυτό είναι μαύρη προπαγάνδα. Οχι, δεν θα αλλάξει η απόφαση για το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ. Με τις βόμβες να επιβάλλονται αποφάσεις; Να έχουν τέτοια επιτυχία οι βομβιστές;

Ολόκληρη η συνέντευξη Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου,στο ρ/σ «News 247» και στους δημ/φους Β. Σκουρή και Α. Σπανού:

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μας μιλήσει για όλα. Καλημερίζουμε τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλή σας μέρα, σ’ εσάς και στους ακροατές σας. Καλή εβδομάδα σε όλους μας.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Έχετε μόλις επιστρέψει από την Αμερική.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πράγματι. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου με τη χώρα αυτή. Όχι μόνο αναγνωρίζεται ο πρωταγωνιστικός, αναφέρω από το Κοινό Ανακοινωθέν, ρόλος της χώρας μας στη σταθεροποίηση της περιοχής, αλλά είναι πια προφανές ότι η χώρα μας θεωρείται ότι έχει έναν ηγετικό ρόλο στο να εξασφαλίζει ακριβώς την ασφάλεια, όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τί σημαίνει αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην πράξη κ. Υπουργέ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σε Στρατηγικό Διάλογο καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες λίγες χώρες. Αυτές τις οποίες θεωρούν ότι μπορούν να διαδραματίσουν, όπως είπα προηγουμένως, έναν ρόλο σταθερότητας και με τις οποίες θεωρούν ότι υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω, γιατί στο παρελθόν τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι, ότι οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε απόλυτα ισότιμη βάση και ακριβώς υπάρχει αυτή η αναβάθμιση της συνεργασίας μας, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων στην περιοχή.

Σε τί συνίσταται αυτό; Στο να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθεροποίηση της κατάστασης. Αυτονόητο το ενδιαφέρον το δικό μας. Αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην περιοχή, όχι μόνο οι εκρηκτικές εντάσεις στη Συρία, στη Λιβύη, αλλά και η γενικότερη μεταβαλλόμενη πολιτική γεωγραφία των σχέσεων. Χώρες που ήταν δεδομένες για τη Δύση δεν είναι πια στον ίδιο βαθμό δεδομένες. Όλα αυτά προφανώς αναδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η χώρα μας.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό σημαίνει και αναβάθμιση των ελληνικών δυνάμεων στις αμερικάνικες αποστολές στην περιοχή; Σε στρατιωτικές αποστολές;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Προφανώς ήταν. Όταν αναφερθήκαμε στην αναβάθμιση των σχέσεων, είναι σε όλα τα επίπεδα. Συζητήσαμε σε έξι άξονες που κάλυπταν από τα θέματα της γεωπολιτικής, της άμυνας, τα θέματα του Κράτους Δικαίου και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ήταν και ο στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί μας, και συζητήθηκαν θέματα οικονομίας βέβαια, ενέργειας, τα οποία έχουν αυτή τη διπλή διάσταση και την οικονομική και τη γεωπολιτική. Αλλά και ζητήματα εμπορίου, επενδύσεων και τα θέματα αυτά που τα λέμε «λαού προς λαό» και αφορούν τις πολιτιστικές σχέσεις, τα εκπαιδευτικά, τις ανταλλαγές καλλιτεχνών κλπ.

Για να επιστρέψω στην ερώτησή σας, μολονότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζήτησε θέματα αναβάθμισης του στρατιωτικού υλικού που παίρνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο βασικός προσανατολισμός του Διαλόγου δεν ήταν στο στρατιωτικό επίπεδο, ήταν στο πολιτικό.

Εμείς παγίως θεωρούμε το διάλογο και τη διπλωματία ως το βασικό τρόπο επίλυσης των πολιτικών διαφορών και προφανώς εκεί ήταν επικεντρωμένες και οι συζητήσεις.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Υπάρχει και θέμα Σούδας;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι δεν υπάρχει θέμα Σούδας. Εξαρτάται πώς το εννοείτε δηλαδή. Η Σούδα πάντα εκεί ήταν, πάντα εξυπηρετούσε τις ευρύτερες ανάγκες …

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Μια αλλαγή της Συμφωνίας, ας πούμε. Μια αναθεώρηση προς την πλευρά της αναβάθμισης της συνεργασίας.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας που να πάει στη Βουλή. Σε τεχνικό επίπεδο μεταβολές του τρόπου συνεργασίας γίνονται πάντοτε, αλλά αυτά είναι τεχνικά θέματα. Δεν είναι θέματα που μπορούν να αναχθούν σε μείζον πολιτικό επίπεδο.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς θα συνεχιστεί ο Διάλογος αυτός; Θα επαναληφθεί; Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι θα επαναληφθεί στην Αθήνα. Και ένα δεύτερο ερώτημα πριν πάμε στα άλλα θέματα, υπάρχει ενδεχόμενο να προσκληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Έλληνας Πρωθυπουργός;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ας ξεκινήσω από το τελευταίο. Πάντα υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό. Ξέρετε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έγιναν τόσες συναντήσεις με τους κορυφαίους της διεθνούς πολιτικής. Δεν ήταν όμως από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου.

Αντιθέτως συζητήθηκε αυτό που ρωτήσατε, πώς θα συστηματοποιηθεί και θα έχει συνέχεια αυτή η πρωτοβουλία, γιατί δεν θέλαμε να ήταν απλώς μια στιγμιαία αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουμε στην περιοχή. Θέλουμε να έχει συγκεκριμένη δομημένη συνέχεια.

Άρα αποφασίστηκε ότι θα υπάρχουν επιτροπές ανά Υπουργείο, ανάλογες με αυτές που είχαμε εκεί στην αποστολή -γιατί εκπροσωπήθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία-, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια, το follow up, η διαρκής επικοινωνία.

Και συμφωνήθηκε επίσης ότι αυτός ο Διάλογος θα λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση. Την επόμενη φορά, μιας και πολύ σωστά το αναφέρατε, καθώς θα γίνεται εναλλάξ, θα γίνει εδώ στη χώρα μας. Και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε και ένα, θα μπορούσε να πει κανείς, πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται τα πάντα και όχι μόνο τα θέματα τα στρατηγικά και τα θέματα των επενδύσεων. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το momentum, αυτή την δυναμική που δημιουργήθηκε από την πολύ πετυχημένη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την παρουσία εκεί μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Η αναγνώριση από την πλευρά της Ουάσιγκτων, του ρόλου της χώρας μας για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, προφανώς συνδέεται με τις Πρέσπες. Έτσι δεν είναι;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι Πρέσπες είναι ένα από τα κομβικά στοιχεία της γενικότερης πολιτικής μας στον τομέα αυτό. Δεν πρέπει να την απομονώνουμε. Θα μπορούσαμε να την προβάλουμε μόνο, ως ίσως το πιο εξέχον παράδειγμα αυτής της πολιτικής.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Αλλά είστε βέβαιος κ. Υπουργέ ότι υπάρχει πλειοψηφία 151 plus για την κύρωση της Συμφωνίας;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι θεωρώ δεδομένη αυτή την πλειοψηφία, ακριβώς γιατί έχω εμπιστοσύνη στην αίσθηση εθνικής συνείδησης των Ελλήνων βουλευτών. Και ακριβώς γιατί αυτό είναι ένα θέμα που ξεπερνάει την ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και ανάγεται στην ατομική συνείδηση των βουλευτών. Φυσικά είναι και θέμα αξιοπιστίας για εκείνα τα πολιτικά κόμματα που εξ αρχής είχαν δηλώσει ότι βλέπουν θετικά τη Συμφωνία.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Με κάτω από 151 ψήφους, 151 βουλευτές, θα την κυρώσετε τη συμφωνία ή όχι;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Συνταγματικά δεν υπάρχει θέμα να κυρωθεί και με κάτω από 151, αλλά πολιτικά ένα τέτοιο μείζον γεγονός, θα απαιτεί πολιτική δέσμευση μεγαλύτερη από την απλή πλειοψηφία.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφιστεί με κάτω από 151, αν κατάλαβα καλά.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι. Το αντίθετο. Αυτή είναι η ερμηνεία η δική σας. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι ακριβώς επειδή υπάρχει τόσο μείζον διακύβευμα και ακριβώς επειδή αυτό θα γίνει αντιληπτό από τη Βουλή, θα υπάρξει πλειοψηφία πολύ μεγαλύτερη από τους 151.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Θα συνδέσετε την κύρωση και με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση; Υπάρχει τέτοια σκέψη;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Τέτοιες σκέψεις προφανώς μπορούν να κινηθούν και να πάρουν σάρκα και οστά μόνο μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Και αυτό γίνεται πάντοτε ενόψει των συνθηκών. Δεν είναι κάτι που μπορώ να σας πω εγώ από τώρα.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Όταν τελειώσουν οι διαδικασίες στα Σκόπια και ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία θα έρθει αμέσως στην ελληνική Βουλή, ή θα υπάρξει και ένα μεσοδιάστημα που θα γίνουν άλλα πράγματα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η υποχρέωσή μας από τις Πρέσπες είναι να τη φέρουμε το συντομότερο δυνατό.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως ζήτησε ο Πάνος Καμμένος χθες, που και να μπλοκάρει μάλιστα τη συμφωνία, μπορεί να υπάρξει κ. Υπουργέ;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα, το νόημα της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών είναι να διαμορφωθεί μια άποψη, μια θέση επί ενός εθνικού θέματος. Δεν είναι να μπλοκάρει κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτό είναι μια καθαρή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Θα ήταν κάτι αντισυνταγματικό.

Είμαστε βέβαια πάντοτε εμείς υπέρ του διαλόγου, αλλά ο διάλογος ειδικά σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει ξεκινήσει από την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει η Ν.Δ. εδώ και ένα εξάμηνο. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει συζητηθεί με επάρκεια ως προς το πλήρες εύρος της η Συμφωνία αυτή.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις η αντιπολίτευση;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Για την εν γένει ενημέρωση της αντιπολίτευσης πάντοτε είχαμε δεσμευτεί. Και αντίθετα με τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας πάντοτε ήταν ανοιχτή η πολιτική μας.

Εγώ για παράδειγμα, έχω καλέσει γι’ αυτή την Παρασκευή τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το ΕΣΕΠ και να τους ενημερώσω για το τι έγινε στην Αμερική και να συζητήσουμε τα δυο τρέχοντα, φλέγοντα προβλήματα της επόμενης περιόδου που είναι το Κυπριακό, γιατί ξεκινάνε πρωτοβουλίες καινούργιες για τη διαπραγμάτευσή του και τα ελληνοτουρκικά.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Σκέψεις για κάποια ερμηνευτική δήλωση, ή για κάποιο πρόσθετο πρωτόκολλο, όπως έχει θέσει το Ποτάμι;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής από μόνη της. Από εκεί και μετά, οτιδήποτε χρειαστεί για να προσδιοριστούν περισσότερο και ευκρινέστερα τα θέματά της, είναι αντικείμενο που μπορούμε να δούμε με ποιο τρόπο θα συμβεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει τέτοιο προαπαιτούμενο για την υπερψήφισή της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα