Γ. Κατρούγκαλος: Θα βγάλουν τον Ήλιο της Βεργίνας

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ καλύπτει 110% την εθνική θέση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, υποστήριξε ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ στην Βουλή. “Εμείς θέλουμε και το πετύχαμε, να άρουμε κάθε πηγή αλυτρωτισμού. Άλλωστε πατρίδα είναι αυτό που αγαπάμε και δεν θέλουμε να την στερήσουμε από κανέναν λαό”.

Μεταξύ των παραδειγμάτων απάλειψης αλυτρωτικών στοιχείων ανέφερε ότι “η πΓΔΜ έχει αναλάβει να βγάλει τον ήλιο της Βεργίνας από οπουδήποτε κι αν βρίσκεται”. Ενώ σημείωσε πως η ΝΔ πρέπει να “ξεχωρίσει την γεωγραφία από την Ιστορία” και διαχώρισε την αρχαία ελληνική Μακεδονία από τη νεότερη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα σλαβικά φύλα από τον 16ο αιώνα και τον βουλγαρικό εθνικισμό στον οποίο προστέθηκε και ο σερβικός.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ ως “την πιο μακροσκελή επιστολή αυτοκτονίας γιατί η ΝΔ αρνιέται τον εαυτό της”.

Ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι “ψευδής ο ισχυρισμός ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ δεσμεύει το κράτος. Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό τους ανέφερε ως παράδειγμα “την περίπτωση του Προέδρου Ουίλσον ο οποίος πήρε υπογραφή για ένταξη στην Κοινωνία των Εθνών αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε γιατί δεν πέρασε ποτέ, δεν ολοκληρώθηκαν όλα όσα έπρεπε να γίνουν”.

“Από πουθενά στο Σύνταγμα δεν προκύπτει ότι χρειάζεται προέγκριση, και δεν υπάρχει καμία αναφορά στην εθνότητα ή εθνικότητα, μόνο στην ιθαγένεια ή υπηκοότητα”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα