Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε μια κοινωνική Ευρώπη, για να έχουμε μια Ελλάδα κοινωνική

Το τρίπτυχο «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης και της ελληνικής οικονομικής παρουσίας στο εξωτερικό», έθεσε ως άξονα των προτεραιοτήτων του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο κ. Κατρούγκαλος προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεών του στο υπουργείο Εξωτερικών, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα των προθέσεών του στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, τόσο στην οικονομική διπλωματία όσο και στα ευρωπαϊκά θέματα.

«Επιδιώκουμε μια πολυπολική εξωτερική πολιτική, πολυδιάστατη, που θέλει να κάνει την Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, γιατί αυτό είναι το γεωστρατηγικό μας πλεονέκτημα, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, αλλά και λόγω της ιστορίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σκιαγραφώντας τη γενική κατεύθυνση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Εστιάζοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ως πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, την αναστροφή των πολιτικών λιτότητας. Αναφερόμενος στο «τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα στην Ευρώπη», υπογράμμισε την ανάγκη εξισορρόπησης της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και ειδικότερα στην κοινή βούληση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη, «με τη λήψη μέτρων, ούτως ώστε να αναστραφούν οι πολιτικές λιτότητας και να μειωθεί η ανισοκατανομή προτεραιοτήτων, όρων και κυρίως πολιτικών κατευθύνσεων, ανάμεσα στην κοινωνική και στην οικονομική διάσταση της ΕΕ».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει πάψει πια να ισχύει το γεγονός της συνεχούς βελτίωσης της ευημερίας των πολιτών της ΕΕ, σε σημείο «μάλιστα, που για πρώτη φορά, η δική μας γενιά αισθάνεται ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τα παιδιά μας θα έχουν χειρότερη ζωή από τη δική μας».

Υπό το πρίσμα αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση πως ένα από τα βασικά επιτεύγματα της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής και του γενικότερου αποτυπώματος, είναι η επίδρασή της στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ως προς αυτό, χαρακτήρισε κλασική περίπτωση τις εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο, όπως παρατήρησε, οι σοσιαλδημοκράτες αφίστανται από τη στρατηγική συμμαχία που είχαν με το Λαϊκό Κόμμα και αναπροσανατολίζουν την πολιτική τους πέρα από τη μέχρι τώρα ορθοδοξία της λιτότητας. «Είναι σημαντικό αυτό για την Ευρώπη, αλλά και για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων, από τα θέματα του χρέους μέχρι τα ζητήματα ανάπτυξης της οικονομίας», προσέθεσε και υπογράμμισε πως «για να έχουμε μια Ελλάδα κοινωνική, θέλουμε να έχουμε μια κοινωνική Ευρώπη».

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος μετέφερε και την προσωπική εντύπωση που αποκόμισε από τις επαφές που είχε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνοδεύοντας, τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στη Γαλλία, για τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, όσο και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. «Το συμπέρασμα που αποκόμισα από τις επαφές είναι ότι πράγματι υπάρχει μια σταθερή και οριστική μετατόπιση των Σοσιαλδημοκρατών», ανέφερε και σημείωσε πως «έχει σημαντικές συνέπειες και σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο εθνικών κρατών και αποτελεί βασικό παράγοντα των εξελίξεων στην κατεύθυνση που θέλουμε εμείς».

Επίσης, ξεχωριστή σημασία απέδωσε στις συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ ενόψει και της συνόδου κορυφής τον Μάρτιο στην Ιταλία, με αφορμή την 60η επέτειο της συνθήκης της Ρώμης. «Εμείς δεν θέλουμε να έχει επετειακό χαρακτήρα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σκιαγραφώντας τις αντίρροπες τάσεις που καταγράφονται, είτε προς την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας, προς την κατεύθυνση της ομοσπονδίας, είτε προς την ενίσχυση του διακυβερνητικού χαρακτήρα της ΕΕ, κυρίως με ενίσχυση του Συμβουλίου. Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στις συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ, με δική του πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών διυπουργική συνάντηση, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Όσον αφορά στο πεδίο των διεθνών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας, έθεσε ως προτεραιότητα, αφενός τη διατήρηση και τη βελτίωσή τους με τους παραδοσιακούς εταίρους και αφετέρου την αξιοποίηση ευκαιριών. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στη Σερβία και στο Ιράν και στις πρόσφατες επισκέψεις του στις δύο αυτές χώρες, αναδεικνύοντας τη σημασία των διμερών οικονομικών σχέσεων.

«Η Σερβία και γενικότερα η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την ενδοχώρα μας, και δίνουμε μια ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή αυτή για την ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων και την ενίσχυση της παρουσίας μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. «Έχουμε μια σημαντική παρουσία, είμαστε από τους σημαντικότερους εταίρους της Σερβίας, υπήρχε όμως μια υποχώρηση το τελευταίο διάστημα, χρειάστηκε και κρίναμε σκόπιμο να ανατρέψουμε την πορεία αυτή, όχι μόνο με την παρουσία μου εκεί, αλλά και με την παρουσία πολλών επιχειρηματιών», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Βελιγράδι επιτυχημένη, τόσο ως προς το οικονομικό τομέα -με τις πολυάριθμες συναντήσεις Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών- όσο και ως προς το πολιτικό κλίμα, με τις κατ’ ιδίαν επαφές του με τον υπουργό Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάντιτς και τους ομολόγους του επί των ευρωπαϊκών και των οικονομικών υποθέσεων.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, είπε ότι η Ελλάδα είχε παραδοσιακά καλές οικονομικές σχέσεις, οι οποίες είχαν τραυματιστεί σοβαρά λόγω των κυρώσεων, και επισήμανε πως τώρα ανοίγει μια νέα περίοδος για τη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής στη νοτιοδυτική Ασία, που επανέρχεται στη διεθνή σκηνή μετά την άρση του εμπάργκο. Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε τη βούληση της χώρας μας να αναπτυχθούν περαιτέρω οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ιράν, με έμφαση στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές και τον τουρισμό, και τη βασική της επιδίωξη να γίνει η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο, αξιοποιώντας τα λιμάνια της. Ειδική μνεία έκανε επίσης στην προσέλκυση των ιρανικών επενδυτικών κεφαλαίων μετά το ξεπάγωμά τους από δεσμευμένες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τη σημασία ενοποίησης της ελληνικής οικονομικής παρουσίας στο εξωτερικό. Η εξωστρέφεια πρέπει να εκφράζεται με ενιαίο πρόσωπο, διευκρίνισε και τόνισε ότι το προσωπικό του στοίχημα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών είναι: «να έχουμε ένα θεσμικό τρόπο οργάνωσης της συνεργασίας και όχι τον ad hoc που υπάρχει τώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα