Γ. Κατρούγκαλος: Εξουδετερώσαμε τον εκβιασμό

Αναφερόμενος στη συμφωνία που πρόκειται να έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος την χαρακτήρισε ως «καλό συμβιβασμό».

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ANT1, «δεν πέρασαν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα το 2017». Αντιθέτως, σημείωσε, «τα μέτρα που θα ληφθούν από το 2019, θα έχουν εξισοροπιστικά μέτρα».

«Υπάρχουν μέτρα που ποτέ δεν θα τα παίρναμε, που έχουν τον χαρακτήρα του παράλογου, αλλά εξουδετερώθηκαν με τα θετικά», τόνισε.

Ερωτηθείς για το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να «κριθεί σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε», αφού «οι μειώσεις επί ΝΔ ήταν του ύψους των 44 δισ. ευρώ, ενώ η αναπροσαρμογή που αναγκαστήκαμε να κάνουμε ήταν στο 1% του ΑΕΠ και θα ισχύσει από το 2019».

«Το αποτέλεσμα πρέπει να κριθεί στο τέλος», είπε και ανάφερε αντίμετρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η ένταξη των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα μέτρα για τους άνεργους.
Για πρώτη φορά δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο ευρώ λιτότητας», τόνισε αναφερόμενος στη συνολική συμφωνία για μέτρα και αντίμετρα, ενώ είπε πως θα έρθουν στη Βουλή στο ίδιο νομοσχέδιο.
«Ακριβώς γι’ αυτό εξουδετερώσαμε τον πολιτικό εκβιασμό, γιατί πήραμε τόσα αντίμετρα όσο και μέτρα», σχολίασε σχετικά.

Αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες μειώσεις στις συντάξεις, είπε ότι, «η μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων αφορά μόνο το ένα τρίτο των συνταξιούχων. Όταν όμως έχεις μπροστά σου έναν ακραίο παίκτη, όπως το ΔΝΤ, κάνεις έντιμους συμβιβασμούς».

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη», δήλωσε αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και τόνισε πως «οι πολιτικές είναι πάντα θέμα συσχετισμών και τώρα είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού».

Μάλιστα, σχετικά με τις πολιτικές που ακολούθησε η παρούσα κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, ανέφερε το δημοψήφισμα του 2015, το οποίο χαρακτήρισε «σήμα στην καρδιά της Ευρώπης ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα».

«Υπό την απειλή του Grexit είχαμε ένα δίλημμα: η ρήξη που μπορεί να είχαμε ήταν χρεοκοπία ή Grexit και δεν είχαμε εντολή τέτοια. Στη συνέχεια είχαμε μία επιλογή να παραδώσουμε τη διακυβέρνηση στο παλιό, η δεύτερη να κλείσουν οι τράπεζες και η τρίτη, στην οποία προχωρήσαμε, ήταν ο έντιμος συμβιβασμός», περιέγραψε και ερωτηθείς για τα capital controls, επανέλαβε πως, «οι τράπεζες έκλεισαν για να μας εκβιάσουν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα