Γ. Κατρούγκαλος: «Δεν τέθηκε θέμα συντάξεων, αναλυτική συζήτηση για την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

anaplirotis-upourgos-dioikitikis-metarruthmisis-giorgos-katrougkalosΟι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Τη διαβεβαίωση ότι στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν τέθηκε θέμα συντάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωσή της. Όπως αποσαφήνισε, στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της συγκρότησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από το νέο έτος, από τη στιγμή, που, όπως τόνισε, έχει αναλάβει πλήρως την πατρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι σήμερα τέθηκαν θέματα στα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους δανειστές. Για θέματα νομιμότητας, όπως είπε, οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν τις παρατηρήσεις από τα νομικά επιτελεία τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε τα συνδικάτα να γίνουν λιγότερα γραφειοκρατικά και πιο αποτελεσματικά. Όπως διευκρίνισε, θέτει το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα. «Για παράδειγμα, μία πρόταση που έθεσα στο τραπέζι, για να μπορούν να υπάρχουν συνδικάτα και σε μικρότερες επιχειρήσεις και, γενικά, να διευκολυνθεί η δυνατότητα συνδικαλισμού των εργαζομένων, ήταν να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός για τη συμμετοχή στο εργατικό σωματείο από 20 σε 15», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την επέκταση. «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πρακτικές που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας. Ο G. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 14 Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα σταλεί ένα κείμενο αρχών και θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις (περισσότερα για τη διαπραγάτευση, παρακάτω).

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων έχει ως εξής:

15.30-17.30. Δημοσιονομικά

17.30-19.30. Ανασκόπηση και κλείσιμο.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν στη συνέχεια από την Αθήνα, για να επανέλθουν περί τα μέσα Νοεμβρίου. Ετοιμάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων και ρυθμίσεων στην Υγεία, την ώρα που οι δανειστές παρά την πίεση για την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων δεν αμφισβητούν τις επιλογές της κυβέρνησης, είπε αναφορικά με τις χθεσινές διαπραγματεύσεις (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω) ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός μιλώντας στο Κόκκινο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα