Γ.Κατρούγκαλος:«Τα εργασιακά θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους»

katrougkalos2O υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους δήλωσε ότι «το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στα εργασιακά. Προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτό είναι και ο λόγος η κυβέρνηση επιδιώκει το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αλλά ευρωπαϊκό».

Ο κ.Κατρούγκαλος χαιρέτισε τη συμφωνία για παράταση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, σημειώνοντας ότι μετά τη συνάντηση η συμφωνία αυτή «θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε στο ενδιάμεσο να νομοθετήσουμε, ούτως ώστε να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε αυτό που αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, τη δυνατότητα δηλαδή των κοινωνικών συνομιλητών αυτοί να συναποφασίζουν τα θέματα τα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς και τους υπόλοιπους όρους εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας, προσέθεσε, μάλιστα, ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει «το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών μας αλλά ευρωπαϊκό. Ακριβώς γιατί το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό. Προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.»

«’Αρα, αν θα συμφωνήσουμε ότι συνιστά καλή ευρωπαϊκή πρακτική ο κοινωνικός διάλογος, ή αν θα συμφωνήσουμε ότι καλή ευρωπαϊκή πρακτική είναι αντίθετα η πλήρης απορρύθμιση και ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, αυτό θα προσδιορίσει όχι μόνο τι σημαίνει εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα αλλά και τι θα συμβεί αύριο στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στο Παρίσι» είπε ο κ.Κατρούγκαλος και συνέχισε:«Γι’ αυτό το λόγο την ερχόμενη εβδομάδα έχω συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία πετύχαμε να αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και στις 12 Οκτωβρίου με έχει καλέσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσω τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ζητήσω, όπως έκανε ήδη ο πρωθυπουργός με τη δική του επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Απασχόλησης να έχει ένα χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά».

«Παράλληλα», πρόσθεσε, «όπως ξέρετε, εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθούν και τα πορίσματα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό, ούτως ώστε να έχουμε πλήρη δημόσιο διάλογο σε αυτά τα θέματα, για να επιστρέψουμε σε αυτό που αποτελεί ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα