Γ. Δραγασάκης: Αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών καθυστερούν την αξιολόγηση

“Βασική αιτία των καθυστερήσεων (στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης) είναι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών”, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του στο Πρωτοχρονιάτικο Δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Εξήγησε ότι οι αποκλίσεις αυτές είναι “κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης” και επισήμανε ότι πλέον ουσιαστικά λίγα θέματα μένουν ανοιχτά στην διαπραγμάτευση, αναδεικνύοντας παράλληλα σε κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης την “επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος”.

Ο Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην κρισιμότητα της επίλυσης του Κυπριακού. Μίλησε και για τις “ποιοτικές αλλαγές που αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας”, με τις οποίες “στη θέση της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης με τις κομματικές εξουσίες επιχειρηματικής τάξης αναδύονται νέες επιχειρηματικές δυνάμεις”.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο “έχει την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης” 

Αναφέρθηκε στη Γερμανία, λέγοντας ότι αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους και πιο σταθερούς οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, των επενδύσεων. Ειδικά για το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ανέφερε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο κρατών “και για το ρόλο του αυτό (το Επιμελητήριο) έχει την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης” .

Παγκόσμιες επισφάλειες

“Οι προβλέψεις έχουν γίνει εξαιρετικά επισφαλείς” για το φετινό έτος, ανέφερε Μάλιστα, “ίσως αυτό δεν αφορά μόνο το 2017. Έχουμε μπει, σε μια φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας, έντασης των ανταγωνισμών, ενεργοποίησης γεωπολιτικών αντιθέσεων και ανακατατάξεων, με άγνωστη έκβαση”, επισήμανε.

Επίλυση του Κυπριακού

Για το Κυπριακό, έκανε σαφές ότι “δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα εφαρμογής του διεθνούς Δικαίου. Είναι και ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Διότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η επίλυση επομένως του Κυπριακού θα αποτελέσει από πολλές απόψεις μια σημαντική συμβολή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή”. Και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση “σεβόμενη τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του προβλήματος συμμετέχει ενεργά επιτελώντας ρόλο, ενισχυτικό και προωθητικό σε σχέση με τις εν εξελίξει διαδικασίες για μια λύση δίκαιη και λειτουργική που θα έχει βεβαίως την αποδοχή και την έγκριση του κυπριακού λαού”.

“Βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών”

Σε κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος την “επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος”. Ανέφερε ότι “έχουμε επίγνωση ότι αυτό δεν σημαίνει, από μόνο του, και το τέλος της κρίσης”, αλλά αποτελεί ένα “ξέφωτο”. Τα πιο κρίσιμα βήματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες αυτού του έτους, επισήμανε και “για το λόγο αυτό η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμη για την έκβαση όλου του Προγράμματος”.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πλευρά της ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και τα λίγα θέματα που μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν άμεσα, αν υπάρξει η αναγκαία βούληση από όλες τις πλευρές”.

Αλλά έκανε σαφές και ότι “δεν είναι κρυφό ότι, στην παρούσα συγκυρία, βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών. Κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης”.

Πρόσθεσε ότι “και στο εσωτερικό των εν λόγω κρατών διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις. Άρα δεν πρόκειται για προβλήματα που τα δημιουργεί η δική μας στάση”.

Μάλιστα είπε ότι τέτοιες διαφορές απόψεων μεταξύ των Θεσμών υπήρξαν και στο παρελθόν, το 2010, το 2011 και μετέπειτα. Και οδήγησαν, επισήμανε, “είτε σε καθυστερήσεις είτε σε εξωπραγματικές απαιτήσεις ή σε ετεροβαρείς συμβιβασμούς σε βάρος της Ελλάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κρίσης, την παράταση και το βάθεμα της ύφεσης, τη διόγκωση των κοινωνικών δεινών”.

“Πρέπει, λοιπόν, πάση θυσία να αποτραπεί η επανάληψη των ίδιων λαθών. Ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, με την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και την αμφισβήτηση της ακεραιότητας, της συνοχής και της προοπτικής της ΕΕ, η έγκαιρη ολοκλήρωση τόσο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και συνολικά του Προγράμματος, δεν είναι προς όφελος μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης”, επισήμανε.

Ο Αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση, η οποία είναι “δομική, του κυρίαρχου παραγωγικού υποδείγματος, αλλά και του συστήματος δικομματικής εξουσίας που λειτουργούσε ως ένα “καρτέλ”, καθώς και του πελατειακού μοντέλου διακυβέρνησης”, σημαίνει βαθιές αλλαγές σε πολλούς τομείς, διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.

“Χρειαζόμαστε κοινωνικούς πολλαπλασιαστές, οικονομικούς επιταχυντές και μια νέα γενιά ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων” επισήμανε. “Η συμφωνία, συνεπώς, με τους δανειστές πρέπει να υλοποιείται και υλοποιείται με συνέπεια, όμως δεν είναι ούτε το τέλος της πολιτικής ούτε το όριό της, τουλάχιστον για αυτήν την κυβέρνηση”, ανέφερε.

Περιέγραψε την προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής για την υλοποίηση, παράλληλα με την εφαρμογή του συμφωνημένου Προγράμματος, όλων εκείνων των αλλαγών και των παράλληλων δράσεων που ενισχύουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, το 2017 να είναι έτος δραστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού και του επενδυτικού περιβάλλοντος και επιστροφής του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν με πολλούς τρόπους και για πολλούς λόγους να μειώσουν δραστικά τα “κόκκινα” δάνεια, γεγονός που θα απελευθερώσει πόρους, εξήγησε αλλά και θα “αρχίζουν να αντλούν πόρους από τις διεθνείς αγορές”. Επίσης, ανέφερε ότι “οι καταθέσεις άρχισαν, αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν”.

Αναφέρθηκε και σε ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που διαμορφώνεται, συμπληρωματικά προς το παραδοσιακό και δημιουργεί εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδοτήσεων.

Μίλησε και για τις “ποιοτικές αλλαγές, που αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας”. Ανέφερε ότι “στη θέση της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης με τις κομματικές εξουσίες επιχειρηματικής τάξης αναδύονται νέες επιχειρηματικές δυνάμεις”.

Δεσμεύθηκε ότι το νέο, ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή και θα διέπεται από διαφανείς αρχές, κοινές για όλους”.

Επισήμανε ότι “οι πρακτικές του παρελθόντος, όταν με πολιτικές παρεμβάσεις, εξασφαλίζονταν εύκολα δάνεια η χαρίζονταν χρέη “ημέτερων”, δεν έχουν θέση στη νέα διακυβέρνηση. Και κάνει εντύπωση ότι ορισμένοι από εκείνους, που υπηρέτησαν ή υπηρετήθηκαν από αυτές τις πρακτικές, παραπλανούν και περιγράφουν την προσπάθεια ανατροπής αυτών των πρακτικών ως δήθεν απειλή για το Κράτος Δικαίου”.

Πρόσθεσε ότι “τώρα, διαγραφές ή μειώσεις δανείων θα γίνονται μόνο σε επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και μόνο εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια”. Εξήγησε ότι αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν, οι τράπεζες μπορούν να αναζητήσουν νέους επενδυτές με κεφάλαια και αξιόπιστα business plans. Στις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους πριν διερευνηθεί το ενδεχόμενο να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία εντός της χώρας ή στο εξωτερικό, είπε.

“Το ξέρουμε ότι αυτό δεν θα είναι πάντα εύκολο, αλλά το μήνυμα είναι ότι η εποχή που κάποιοι είχαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα χρέη τους στο εσωτερικό, δεν μπορεί και δεν θα γίνει πλέον ανεκτή. Και αυτό δεν συνιστά παραβίαση, αλλά σεβασμό των αρχών του Κράτους Δικαίου”, επισήμανε.

Ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους

“Για την κυβέρνησή μας προτεραιότητα διαρκείας είναι η στήριξη του Κοινωνικού Κράτους”, επισήμανε ο Αντιπρόεδρος. Αναφέρθηκε σε στοιχεία για την αύξηση στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στο 5,1% του ΑΕΠ, για προσλήψεις νέου μόνιμου και προσωρινού προσωπικού και για τις προβλέψεις για ανασφάλιστους. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι το 2017 θα είναι κρίσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. “Το ερώτημα για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit έχει τεθεί. Και είναι πραγματικό”, είπε. ” Το προσφυγικό πρόβλημα δεν λύνεται κλείνοντας τα σύνορα, αλλά αναλαμβάνοντας όλοι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί” ανέφερε μιλώντας για ενίσχυση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Ανέφερε ότι “θα αγωνιστούμε για τη διαμόρφωση μιας νέας, προοδευτικής πλειοψηφίας, στην Ευρώπη και στην κάθε χώρα ξεχωριστά για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο, στη βάση των κοινών προοδευτικών αξιών που θα δώσει νέα ώθηση και αξιοπιστία στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης”.

“Μπαίνουμε σε μια χρονιά απαιτητική που, ταυτόχρονα, μπορεί να αποδειχθεί, ειδικά για τη χώρα μας, ένα έτος – ορόσημο για την οριστική μετάβαση από τη μακρά ύφεση στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που όλοι έχουμε ανάγκη και όλοι οφείλουμε να εργαστούμε για αυτή”, ανέφερε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα