Γ.Δραγασάκης:«Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση και τον κ.Ομπάμα»

giannis-dragasakisO αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», δήλωσε ότι σήμερα συγκρούονται δύο μοντέλα, εκείνο της μεγέθυνσης δια της φτωχοποίησης με εκείνο της βελτίωσης οικονομικών μεγεθών μέσα από την ανάπτυξη,ενώ τόνισε ότι «η συμφωνία ακόμη δεν είναι βέβαιη, υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα τους, ακόμη και αν δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε».

«Στην προσπάθεια για αλλαγή υποδείγματος υπάρχει εσωτερικό και εξωτερικό όριο. Σήμερα όμως δημιουργούμε ρωγμές. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι στιγμιαία, δεν είναι μονόπρακτο, αλλά μια εξελικτική διαδικασία. Εκείνο που επιχειρούσαμε κι επιχειρούμε είναι η αλλαγή υποδείγματος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται, δεν σταματά», δήλωσε ο κ.Δραγασάκης.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας την στάση των Ευρωπαίων είπε ότι «αρνήθηκαν να δουν την αποτυχία των προγραμμάτων του παρελθόντος, θέλοντας να εμφανίσουν την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση» και πως πέρασαν από το πεδίο των επιχειρημάτων σε εκείνο του εκβιασμού.

Ο κ.Δραγασάκης δήλωσε στη συνέντευξή του ότι ευχαριστεί τις ΗΠΑ και τον Μπάρακ Ομπάμα προσωπικά για τη διαμεσολάβησή που υπήρξε  στο ελληνικό ζήτημα.

«Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση και τον κύριο Ομπάμα καθώς χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους ίσως να μην είχαμε πετύχει», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια,μάλιστα, εξήγησε ότι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη διαμεσολάβησή τους, καθώς, μέσω αυτής, κατανοήθηκε η ανάγκη για ύπαρξη συμφωνίας. «Το θεωρώ ιστορικό γεγονός» είπε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε πως στον αντίποδα, σε θέματα «που μας πονούν», όπως τα εργασιακά οι ΗΠΑ άσκησαν σφοδρή πίεση.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε ότι «έχοντας συμμετάσχει σε αυτές, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που συμβαίνει ως ήττα μας, αλλά ως ήττα της φοβικής Ευρώπης» και τόνισε ότι «πλέον υπάρχουν ρωγμές, οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι 18-1».

Τόνισε επίσης ότι: «Υπάρχει πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής. ΄Οταν έλεγα να “κρατάμε μικρά καλάθια” δεχόμουν σφοδρή κριτική» αλλά πως «σήμερα όμως δεν έχει νόημα να ξαναγράψουμε την ιστορία. Πλέον έχει σημασία να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον».

Εν συνεχεία δήλωσε : «Οι ατομικές ευθύνες υπάρχουν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει και μια διαδικασία μάθησης». Ο κ Δραγασάκης δήλωσε πως «το πρώτο διάστημα είχαμε αρκετές αδυναμίες. Δεν είχαμε προετοιμαστεί για το σύστημα που υπάρχει στην Ευρώπη».

Ο κ Δραγασάκης αποκάλυψε πως στην Ευρώπη δεν γίνεται κάποιος να εκφράσει αντίθετη άποψη: «Όταν λες κάτι αντίθετο είσαι παραβάτης» είπε.

«Οι προθέσεις τους ήταν πολιτικές. Ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση» είπε μετά ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε πως: «Δεν είχαμε εντολή, ούτε θέλαμε να πάμε σε ρήξη», τονίζοντας επίσης πως η συμφωνία έχει αρκετά αρνητικά, αλλά και πολλά θετικά.

«Έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τρία έτη. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που να αντανακλούν τις δικές μας θέσεις» σχολίασε.

«Αποτρέψαμε το κούρεμα των καταθέσεων. Θα ήταν οδυνηρό.
Αν δεν πετυχαίναμε συμφωνία, δεν θα υπήρχε χρήμα στις τράπεζες, θα άρχιζαν οι ελλείψεις στην οικονομία, οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν ή θα έκλειναν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν. Για ανακεφαλαιοποίηση δεν υπήρχαν λεφτά, άρα θα στρεφόμασταν στις καταθέσεις. Αν δημιουργούνταν χαοτική κατάσταση δεν θα ίσχυε στην πράξη η εγγύηση για τις καταθέσεις έως 100 χιλιάδες» είπε ο κ.Δραγασάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα