Σε σχέση με το προηγούμενο έτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού με είδη που καταναλώνονται τη Σαρακοστή.
Αυτό πρόεκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στο πλαίσιο έναρξης της περιόδου της Σαρακοστής, αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.
Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.
Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.
Σημειώνεται ότι οι τιμές της λαγάνας αφορούν εκτιμήσεις και όχι πραγματικές τιμές.
Σχετικά Νέα
Νέα επιδότηση έως 22.500 ευρώ από τη ΔΥΠΑ: Λήγει στις 25 Απριλίου η προθεσμία για τις αιτήσεις-Ποιους αφορά
Την Παρασκευή, 25 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το νέο.
Ποιες αλλαγές αναμένεται να έρθουν στο ωράριο εργασίας
Στα σκαριά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται πως βρίσκεται η διάταξη για.
Εφορία: Τα νέα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για αποδείξεις με ηλεκτρονικές πληρωμές
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει χιλιάδες φορολογούμενοι να καλύψουν το 30%.
Κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος επιχειρήσεων: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ
Αντίστροφα μετρά χρόνος για τις ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.