Γ. Γκιόλας: Όταν έρθει η ώρα να μιλήσουν οι τραπεζίτες, θα δούμε δεκάδες κακουργηματικές πράξεις

Υπάρχουν δεκάδες κακουργηματικές απιστίες, που επισύρουν κάθειρξη, στα στοιχεία της Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, «όταν θα έρθει η ώρα του τραπεζίτη να μιλήσει, να πει “έδωσα δάνειο γιατί πήρα εντολή”, εκεί έχουμε να δούμε πολλά», προέβλεψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλας μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Στην Ολομέλεια ξεκινάει στη μία το μεσημέρι η συζήτηση επί πορίσματος της Εξεταστικής.

Αν δεν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα γινόταν ποτέ αυτή η Εξεταστική, για τα κόμματα που επί πέντε χρόνια δεν πλήρωναν τα δάνειά τους και τις τράπεζες που μηχανεύονταν τρόπους να παρατείνουν το δανεισμό τους. Επί όλο αυτό το διάστημα οι τραπεζίτες πήγαιναν σε ένα άδηλο μέλλον, ως προς το χρόνο και τον τρόπο εξόφλησης των δανείων αυτών, μετά την εξεταστική ξεκίνησαν τις δικαστικές ενέργειες, ενώ πριν μία φορά το χρόνο έστελναν ένα εξώδικο, μία «ασπιρινούλα» στη γλώσσα των δικηγόρων, είπε ο κ. Γκιόλας, ή έψαχναν -και δεν έβρισκαν- κάποια εμπράγματη ασφάλεια, κάποιο ακίνητο, σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας. «Εάν δεν κάναμε την εξεταστική, προφανώς κανείς τραπεζίτης δεν θα έκανε τον κόπο να προχωρήσει σε άμεση αξίωση των οφειλομένων».

Το υλικό των 130.000 σελίδων, με τις καταθέσεις 29 μαρτύρων, είναι γεμάτο από αυτά τα στοιχεία, που δείχνουν κατ’ αρχήν ότι τα μεγάλα ΜΜΕ δανείζονταν με «αέρα», όπως παραδέχθηκε απερίφραστα ο υιός Ψυχάρη, ή παρείχαν μόνο… «προσωπικές εγγυήσεις» και οι τραπεζίτες αρκούνταν σε αυτές, ενώ η άλλη πατέντα ήταν η «συμφωνία κυρίων».

«Πού έχει ακουστεί δανειοδότηση χωρίς καλύψεις; Ποιος έδωσε το πράσινο φως; Προφανώς η πολιτική ηγεσία, που διόριζε τις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε μόνο οι αρεστοί να δανείζονται με αστειότητες … ήταν σοκαριστικά αυτά που ακούσαμε και τόσο αλαζονικά, από τους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, που υποτίθεται ότι είναι η… αφρόκρεμα, ο πλούτος  της χώρας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε καμία περίπτωση «δεν θα περάσει… μπάι» αυτή η υπόθεση, εκτίμησε ο κ. Γκιόλας. «Να μην πω ακριβή αριθμό, αλλά θα προκύψουν πολλά από την ενδελεχή δικαστική έρευνα … ας έχουν υπομονή οι πολίτες να παρακολουθήσουν την συζήτηση (σ.τ.σ. που ξεκινάει το μεσημέρι στη Βουλή). Υπάρχουν δεκάδες κακουργηματικές πράξεις απιστίας, μιλάμε για κάθειρξη … κυρίως τραπεζιτών και άλλων προσώπων του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, διαχειριστών κομμάτων κτλ».

Από τα έγγραφα και τις συγκεκριμένες πρακτικές που ήταν έξω από κάθε καλή πρακτική, όλα αυτά δένουν μαζί και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε διαπλοκή και συνέργεια, εκτίμησε ο κ.Γκιόλας. «Όταν θα έρθει η ώρα του τραπεζίτη να μιλήσει, να πει “έδωσα δάνειο γιατί πήρα εντολή”, εκεί έχουμε να δούμε πολλά», προέβλεψε.

Οι τράπεζες συνέχιζαν να δανείζουν τα ΜΜΕ ενώ είχαν καθαρές αρνητικές θέσεις (δεν κάλυπταν το κεφάλαιό τους), είχαν χαμηλότερους τζίρους, τους έδιναν δάνεια ενώ οι ίδιες είχαν ήδη προβλέψεις για προηγούμενα οφειλόμενα που δεν θα εισπράττονταν. Στα 1,27 δισ. ευρώ των δανείων σε ΜΜΕ, τα 581 εκατ. ευρώ, ή περίπου το 40%, είχε προβλεφθεί ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν, σημείωσε.

Συνέχιζαν να δανείζουν τα κόμματα όταν αυτά παρουσίαζαν ως έσοδο την κρατική επιχορήγηση 5-6 έτη αργότερα, όταν κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διαβεβαιώσει ότι θα έχουν τα ίδια ποσοστά, συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι π.χ. μόνο η ΝΔ είδε να αποσπώνται η ΔΗΑΝΑ του κ. Στεφανόπουλου, η Πολιτική Άνοιξη του κ. Σαμαρά, την Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα