Γ.Βαρουφάκης: «Μόλις πρόσφατα, αποκαλύφθηκε στους πολίτες της Ευρώπης ότι η ευρωζώνη διοικείται από έναν οργανισμό που δεν έχει γραπτούς κανόνες και διαδικασίες»

 

Με άρθρο του στη γνωστή διεθνή ιστοσελίδα γνώμης Project Syndicate,ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτήρισε ως  «αποτυχημένο» το πενταετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας,κάτι που αποτελεί,όπως λέει, ένδειξη μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αποτυχίας στη διακυβέρνηση.

«Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας έδειξαν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η ευρωζώνη, κυβερνάται από ένα σώμα που δεν έχει γραμμένους κανόνες διαδικασιών και συζητά για κρίσιμα θέματα με τρόπο «εμπιστευτικό» χωρίς να δίνει λόγο σε εκλεγμένο σώμα, ούτε καν στο Ευρωκοινοβούλιο» γράφει ο κ.Βαρουφάκης.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Γ  DIJSSELBLOEM J ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Η σύγκρουση Ελλάδας και Eurogroup δεν ήταν σύγκρουση μεταξύ Αριστεράς και συντηρητικών. Η δική μας «Άνοιξη της Αθήνας» αφορούσε το δικαίωμα μια μικρής ευρωπαϊκής χώρας να αντιταχθεί σε μια αποτυχημένη πολιτική που καταδικάζει ολόκληρες γενιές. Όσοι από εμάς επιθυμούμε να μειώσουμε τις μεγάλες αδικίες της Ευρώπης είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε για την επαναπολιτικοποίηση της ευρωζώνης ως ένα πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της», αναφέρει.

Επίσης,ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας πιστεύει ότι  τα τελευταία πέντε χρόνια οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, αποτέλεσαν μια σημαντική «κωμωδία» λαθών,σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια το 2008 και το 2011, επιβλήθηκε πολύ σκληρή λιτότητα σε οικονομίες με μεγάλα προβλήματα και χαρακτηρίζει ως λάθος το ότι «αυταρχικές συνθήκες επέτρεψαν εσωτερικές υποτιμήσεις».

Στην συνέχεια ο τέως υπουργός Οικονομικών συγκρίνει τον τρόπο διακυβέρνησης της Κίνας με αυτόν την Ευρωζώνης σημειώνοντας ότι «η ευρωζώνη διέπεται από το επισήμως ανεπίσημο Eurogroup, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών των κρατών μελών καθώς και εκπροσώπους της ΕΚΤ και, όταν μιλάμε για “οικονομικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται” το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»

«Μόλις πρόσφατα, ως αποτέλεσμα των εντατικών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αποκαλύφθηκε στους πολίτες της Ευρώπης ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η ευρωζώνη, διοικείται από έναν οργανισμό που δεν έχει γραπτούς κανόνες και διαδικασίες, κάνει συζητήσεις για κρίσιμα ζητήματα “με εμπιστευτικούς όρους” (και χωρίς να καταγράφονται πρακτικά), και δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει σε κανένα εκλεγμένο όργανο, ούτε καν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τονίζει ο κ.Βαρουφάκης.

Ο κ.Βαρουφάκης αναφέρει ότι εναπόκειται σε εκείνους  που επιθυμούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης , να εργαστούν προς την κατεύθυνση περαιτέρω πολιτικοποίησης της ευρωζώνης ως ένα πρώτο βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της. Μετά από όλα,καταλήγει ο τέως υπουργός, η Ευρώπη δεν αξίζει μια κυβέρνηση που είναι τουλάχιστον περισσότερο υπόλογη από εκείνη της κομμουνιστικής Κίνας;

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα