Γ.Βαρουφάκης:Διαφωνώ με τον Τσίπρα αλλά τον καταλαβαίνω

imagesΟ Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το δημοψήφισμα που απέρριπτε ένα σκληρό μνημόνιο, αλλά δέχτηκε ένα ακόμη πιο σκληρό μνημόνιο. Μήπως μπορείτε να καταλάβετε γιατί; ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της Corriere dela Serra.

«Φυσικά και καταλαβαίνω, παρότι διαφωνώ με την επιλογή του. Ο λόγος που τα παράτησε είναι ότι απειλήθηκε με αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τρόπο που θα μπορούσε να κάνει ανυπολόγιστη ζημιά στους ασθενέστερους των Ελλήνων. Ήταν ένα φοβερό χτύπημα στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η άποψή μου ήταν, ωστόσο, διαφορετική. Είχαμε μόλις λάβει 62% στο δημοψήφισμα, που εγώ το ερμήνευσα, ως εξής: Ζητήστε μια έντιμη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης. Αλλά εάν η ηγεσία της Ευρώπης δεν θέλει μια έντιμη συμφωνία, αφήστε τους να προσπαθήσουν για το χειρότερο. Απλά μην παραδοθείτε! Αλλά αυτό που κάναμε ήταν να παραδοθούμε».

Ερωτηθείς εάν το δικό τoυ plan b ήταν βιώσιμο, είπε: «Θα ήταν εσχάτη προδοσία να μην έχουμε ένα σχέδιο Β, σε μια εποχή που όλοι οι άλλοι είχαν. Ήταν βιώσιμο; Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Και είναι δύσκολη για τον εξής λόγο: Κανένα Σχέδιο Β, ο σκοπός του οποίου είναι να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ, δεν μπορεί να είναι λειτουργικό. Για να είναι λειτουργικό, θα πρέπει να γίνει γνωστό. Όμως τη στιγμή που ένας υπουργός οικονομικών αρχίζει έστω και μια ακαδημαϊκή συζήτηση “εξόδου”, οι καταθέτες πανικοβάλλονται, αποσύρουν τις καταθέσεις τους, η ΕΚΤ τραβά την πρίζα, οι τράπεζες κλείνουν και η έξοδος έρχεται πριν γίνει μια σωστή δημόσια συζήτηση. Το συμπέρασμα είναι ότι ένα Σχέδιο Β μπορεί να προετοιμαστεί μόνο σε ένα αφηρημένο επίπεδο. Η ενεργοποίησή του θα είναι πάντα βρώμικη και με μεγάλο κόστος. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι αυτό το κόστος είναι, σε μακροπρόθεσμη βάση, μεγαλύτερο από το κόστος της συνεχούς υποταγής σε εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι αν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος, το αποπληθωριστικό σπιράλ στην Ελλάδα, που τροφοδοτεί τη Μεγάλη Ύφεση θα συνεχιστεί.
Στην ερώτηση εάν το νέο μνημόνιο θα βάλει τέλος στην ελληνική κρίση ή θα επανέλθει το σενάριο Grexit, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε: «Ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ διαφώνησα, επειδή πίστευε ότι το νέο μνημόνιο συμφωνίας ήταν η μόνη εναλλακτική λύση στο σχέδιο Σόιμπλε. Εγώ είδα το πρώτο ως τμήμα του τελευταίου. Ας ελπίσουμε ότι, τη στιγμή που το επόμενο καμπανάκι για κίνδυνο Grexit χτυπήσει, η Ευρώπη θα συνεργαστεί αρμονικά μαζί και το σχέδιο Σόιμπλε θα μπει στο ράφι για χάρη ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάκαμψη της – ενός ευρωπαϊκού New Deal».

Ερωτηθείς γιατί δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ήταν καυστικός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα δεν υπάρχει πλέον, σπαράσσεται από την ταπεινωτική συνθηκολόγηση μας. Όντας απρόθυμος να ενταχθώ στο νέο αριστερό κόμμα που προέκυψε από το διαχωρισμό αυτόν, στρέφω την προσοχή μου εκεί όπου πρέπει να βρεθεί η λύση: στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα