Γ. Αμανατίδης: Η ΝΔ παραδίδεται, με γεωμετρική πρόοδο στην ακροδεξιά συνιστώσα της

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας στο ζήτημα των επανενώσεων, που είναι ένα από τα κύρια θέματα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση στο ολιστικό σχέδιο που κατέθεσε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξή του σήμερα στο ρ/σ του Alpha. Η ελληνική πλευρά, όπως εξήγησε, έθεσε σε αυτό το πλαίσιο και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων και πρότεινε την επανένωση των οικογενειών.

Σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο υφυπουργός Εξωτερικών επέκρινε τη στάση της ΝΔ, αναφέροντας ότι «εδώ και κάποιους μήνες τα εθνικά θέματα τα έχει βάλει στην ατζέντα της μικροπολιτικής» με αποτέλεσμα «ακόμα και τώρα να μην έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ονοματολογικό». Τόνισε δε, ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή είχε στόχο «όχι συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά τους ΑΝΕΛ, θεωρώντας ότι είναι ο αδύναμος κρίκος». Και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε τρωτοί. Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Η πρόταση δυσπιστίας τής γύρισε μπούμερανγκ».

Προέβαλε μάλιστα ως επιχείρημα, τις «χλιαρές αντιδράσεις από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, τις χλιαρές αντιδράσεις απέναντι σε ακροδεξιά φαινόμενα, απέναντι ακόμα και στη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη», καθώς όπως είπε «ακόμα δεν έχει βγάλει ανακοίνωση επίσημη η Νέα Δημοκρατία, ενώ για άλλα θέματα οι αντιδράσεις της έφταναν στον ουρανό».

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό στα ζητήματα δημοκρατίας να μην υπάρχει καμία έκπτωση. Καλέσματα να ακυρωθούν πολιτικές εκδηλώσεις είναι εναντίον της δημοκρατίας» Κάλεσε δε την Νέα Δημοκρατία να τα καταδικάσει καθαρά. «Κατηγορώ τη νέα Δημοκρατία ότι για εθνικά θέματα εδώ και μήνες κάνει μικροπολιτική. Και αυτό την έχει κάνει, με γεωμετρική πρόοδο, να παραδοθεί στην ακροδεξιά συνιστώσα της».

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι το 2015 «η ΝΔ έφερε δυο μήνες πιο μπροστά την εκλογή του Προέδρου για να διαφύγει» και «άφησε άδεια ταμεία, επενδύοντας στην αριστερή παρένθεση». «Γιατί δεν μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση. Γιατί είχε επιπλέον μέτρα τα οποία έπρεπε να πάρει και το success story είχε καταρρεύσει. Επένδυσε τότε στην αριστερή παρένθεση. Μόνο που δεν της βγήκε», σημείωσε.

Μίλησε για την ιδιαίτερη ευαισθησία των Θεσσαλονικέων και όλων των Βορειοελλαδιτών αναφορικά με το ονοματολογικό, τονίζοντας όμως ότι «τα ψέματα τα οποία έχουν ακουστεί έχουν κάνει τον κόσμο να ανησυχεί». Και συμπλήρωσε: «Ξαναπροκαλώ να διαβάσουν όλοι τη συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι επένδυσαν πάνω σε αυτό. Ακόμα και η ανακοίνωση που έβγαλε χθες η τοπική αυτοδιοίκηση λέει: “αναγνωρίζεται εθνότητα Μακεδονική”. Δεν υπάρχει πουθενά στη συμφωνία. “Την μακεδονική γλώσσα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν την έδωσε.” Ενώ είναι γνωστό ότι από το ‘77 την έδωσαν και η μόνη αντίρρηση που υπήρξε, ήταν το 2010».

Ο κ. Αμανατίδης είπε επίσης: «Περιμένουμε από τους δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και από τα κινήματα και τα κόμματα και όλο τον κόσμο ο οποίος αισθάνεται ότι με τέτοιες κινήσεις κινδυνεύει η δημοκρατία, να κάνουν δηλώσεις με τις οποίες να τις καταδικάζουν». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «παρέμβαση στο δημοκρατικό πολίτευμα» «να υπάρχουν ανακοινώσεις από φορείς που καλούν σε πράξεις προπηλακισμού και σε ακυρώσεις πολιτικών εκδηλώσεων» και «δεν αφήνουν έναν πολιτικό να ασκήσει την πολιτική για την οποία είναι υπεύθυνος».

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδιωχνε τους Ανεξάρτητους Έλληνες για να πάρει το ΠΟΤΑΜΙ και να συνεχίσει, ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι η παρούσα «συγκυβέρνηση έχει μια προγραμματική σύγκλιση την οποία ακολουθεί με σταθερότητα», ενώ επισήμανε: «Η 21η Αυγούστου, που λήγει ληξιαρχικά και το πρόγραμμα, είναι μια σημαντική ημερομηνία. Γι΄ αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “τα δίνει όλα” αυτή τη στιγμή σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης».

Τέλος, σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι. «Απαλλαγμένος πλέον ο κ. Ερντογάν από το άγχος των εκλογών όπως και αίροντας το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, θα μπορέσει να δει -και πρέπει να δει- με περισσότερη λογική και ψυχραιμία και το προς τα πού θέλει να πάει η χώρα του. Νομίζω ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες, παρά τις παλινωδίες, είναι η μόνη λύση και για την Τουρκία», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα