Γ. Αμανατίδης: Η Θράκη είναι παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, χαρακτήρισε την περιοχή της Θράκης  “παράδειγμα για την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών, μουσουλμάνων και χριστιανών” μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος υποδέχθηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και τον συνόδευσε ως την Κομοτηνή, δήλωσε: “Εκπέμψαμε το μήνυμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών, μουσουλμάνων και χριστιανών από την περιοχή της Θράκης, που έχω χαρακτηρίσει ως παράδειγμα […] Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για τον ρόλο που παίζουν οι θρησκείες στην αδελφοσύνη, τον ρόλο που παίζουν στους λαούς, στο ότι οι θρησκείες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ ως πρόφαση για να γίνονται διενέξεις”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χάρισε στον κ. Αμανατίδη το παραδοσιακό μουσουλμανικό κομποσχοίνι, με το οποίο προσεύχονται οι μουσουλμάνοι και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών τού χάρισε συμβολικά ένα κομποσχοίνι από το Άγιον Όρος και μια κόκκινη γραβάτα.

Αποτιμώντας εν συνόλω την επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ στην Αθήνα, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε: “Ο διάλογος πάντα βοηθάει, αποσυμπιέζει καταστάσεις, οι οποίες δημιουργούν κρίσεις ή θέματα εντάσεων μεταξύ χωρών. Νομίζω ότι θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση και την ανάπτυξη της θετικής ατζέντας, την οποία είχαμε θέσει στο ανώτατο κυβερνητικό συμβούλιο, στη Σμύρνη”.

Με αφορμή, δε, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν από την πλευρά της Ευρώπης και τόνισε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα απέναντι στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Αμανατίδης εκτίμησε ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα στον μεγαλύτερο βαθμό και είναι από τα θετικά ανάμεσα στην Ευρώπη και τη γείτονα χώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα