Γ. Αμανατίδης: Ζήτημα σκοπιμοτήτων αυτά που λέει η ΝΔ για τη ρηματική διακοίνωση

«Δεν είναι ζήτημα φαντασίας, είναι ζήτημα σκοπιμοτήτων αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Α’ Θεσσαλονίκης) Γιάννης Αμανατίδης, σχολιάζοντας στο Πρακτορείο 104,9 FM όσα αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με τη ρηματική διακοίνωση που εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

  «Καταρχάς έβαλε (η Νέα Δημοκρατία) ένα θέμα ότι το στέλνουν ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Δεν θα μπορούσαν να το στείλουν διαφορετικά. Η ισχύς της συμφωνίας άρχεται από την αρχή της επικύρωσής της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Δεύτερον, η ρηματική διακοίνωση ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο την ιθαγένεια, την υπηκοότητα από την εθνότητα. Μην ξεχνάτε ότι έχει περάσει η τροπολογία, η 33η, η οποία αναφέρει και είναι συνταγματικός πλέον νόμος της γειτονικής χώρας πως ό,τι αφορά την ιθαγένεια δεν έχει καμιά σχέση και δεν καθορίζει καμιά εθνότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

   Είπε ακόμα πως «είναι αστείο αυτό το πράγμα που γίνεται και θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν πραγματικά επικίνδυνο» και καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι «προσπαθεί να βρει αιτιολογίες για να μη συμφωνήσει». Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, «η Νέα Δημοκρατία κοιτάζει το εσωτερικό της κι επειδή φοβάται τη διάσπασή της τηρεί αυτή τη στάση. Αυτή είναι η μόνη αιτιολογία. Μπορεί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση αλλά δεν έχουν καμιά σχέση όλα αυτά με την πραγματικότητα».

«Σ’ ένα εθνικό θέμα στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, σ’ αυτό το οποίο και οι ίδιοι ονόμαζαν πριν από έναν χρόνο ως εθνική θέση, δηλαδή, σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Πρωθυπουργός Σαμαράς, υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, γενική συνέλευση του ΟΗΕ, σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη 2007, προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, όπου αναφέρεται η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, ο κ. Μητσοτάκης, στη Βουλή, απαντώντας στον κ. Λεβέντη σε συζήτηση για το Κυπριακό, είπε ότι η εθνική θέση είναι αυτή. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, κρύβει και δεν λέει καταρχήν τη θέση της για το όνομα. Αποδέχεται τη σύνθετη γεωγραφική ονομασία ή όχι;», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης και υπογράμμισε πως απαντήθηκαν με επιχειρήματα αυτά που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη γλώσσα και για την εθνότητα ή την υπηκοότητα.

«Δεν έχει καμιά δικαιολογία. Το τελευταίο φύλλο συκής, πίσω από το οποίο προσπαθούσε να κρυφτεί η Νέα Δημοκρατία, έχει πέσει. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπηρετήσει τη χώρα και τα συμφέροντα της χώρας ή θα κοιτάζει μόνο προς την ακροδεξιά συνιστώσα της, την οποία δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης κάνει συνισταμένη», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνοντας πως «το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι την κρίση αυτή που έχει η Νέα Δημοκρατία και το διχασμό που έχει σ’ ένα τέτοιο εθνικό θέμα προσπαθεί να την κάνει εξαγωγή στην ελληνική κοινωνία».

Είπε ακόμα πως «σ’ αυτό το εθνικό θέμα θα πρέπει και η Νέα Δημοκρατία να αφήσει τους βουλευτές της να πράξουν κατά συνείδηση για να δούμε τι πιστεύουν», επισήμανε την «ξεκάθαρη τοποθέτηση» των ευρωβουλευτών του Ποταμιού, κ. Κύρκου και κ. Γραμματικάκη, σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «οι πέντε από τους έξι βουλευτές που συμμετείχαν στην ΚΟ που έγινε συζήτηση ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ερωτηθείς αν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να τοποθετηθούν επί του θέματος, ο κ. Αμανατίδης είπε πως «όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να μιλήσουν, δεν μπορεί να είναι άφωνοι» και πρόσθεσε: «Έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα, γνωρίζουν πολύ καλά τι έκανε η εξωτερική πολιτική και επί των ημερών τους, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η γλώσσα είχε δοθεί από το 1977, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι υπήρξε η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, όπου υπάρχει η λέξη Μακεδονία μέσα […] και έρχονται να μας κατηγορήσουν ότι κάναμε μυστική διπλωματία».

Σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή, «θα δοθεί άπλετος χρόνος να εξηγηθεί γιατί υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία δεν τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός και ακούει ή διαβάζει μόνο από τις εφημερίδες» και υπογράμμισε πως η συμφωνία «κατοχυρώνει την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, κανείς πλέον δεν αμφισβητεί την ελληνικότητά της».

Ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του για το γεγονός, όπως είπε, ότι «πολιτικοί άνδρες που βρίσκονται όχι μόνο στα κόμματα, αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση και παντού, επενδύουν πάνω σε κάτι που γνωρίζουν ότι δεν είναι έτσι» για το πρόσκαιρο όφελος των ψήφων.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα