ΓΣΕΒΕΕ:«Η ταυτότητα της οικονομίας στην Ελλάδα,θα πάρει χαρακτηριστικά λατινοαμερικανικού τύπου»

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και της εταιρείας MARC AE,προδιαγράφεται δυσοίωνο το μέλλον για πάνω από 63.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές,αφού είναι στα πρόθυρα του λουκέτου εντός του επόμενου εξαμήνου.

GSEVVEΑυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με την έρευνα, θα επιφέρει την απώλεια  138.000 θέσεων εργασίας, προσθέτοντάς τους στους 25.000 πρώην εργαζομένους σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που υπολογίζεται ότι έχασαν τη δουλειά τους από την αρχή του 2015 μέχρι τον Ιούνιο.

Το Ινστιτούτο προβλέπει ότι αναμένεται να αλλάξει η ταυτότητα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, δίνοντάς της χαρακτηριστικά λατινοαμερικανικού τύπου,στρέφοντάς την -κυρίως στους κλάδους των υπηρεσιών και εμπορίου- στην άτυπη οικονομία.

«Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις χάνουν πλέον τις αντιστάσεις που κατόρθωσαν να διατηρήσουν μέσα στην κρίση. Τα λουκέτα συνεπάγονται στροφή στην αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα (ιδίως σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τα ηλεκτρονικά και οι νέες τεχνολογίες, τις νοσοκόμες κτλ), ακόμη και μετακινήσεις έδρας ή επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός και εκτός Ελλάδας. Αν αυτό επαληθευτεί, ούτε με το 50ό μνημόνιο θα πιάσουμε τους αναπτυξιακούς στόχους. Οι επιπτώσεις για τα φορολογικά έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τεράστιες. Η Ελλάδα αποκτά χαρακτηριστικά χωρών της Λατινικής Αμερικής», υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, Διονύσης Γράβαρης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα