Γρήγορη αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα

hbdg-300x168

Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη.τόσο χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και σήμερα  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Άκρως ικανοποιημένο  από τα αποτελέσματα της  χθεσινής συνάντησης  του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ, εμφανίζεται το Μαξίμου.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,η περίπου μίας ώρας  συνάντηση του Έλληνα  πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο  στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι,έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Η ελληνική πλευρά κρατάει από τη συνάντηση,ότι ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε πλήρη κατανόηση για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση.

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών είχε διάρκεια μιας ώρας, ενώ οι κ.κ. Τσίπρας και Ολαντ συνομίλησαν κατ’ ιδίαν για περίπου 20 λεπτά της ώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στο Γάλλο Πρόεδρο, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.

Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας, βάσει στοιχείων, ότι η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου,όπου το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%.Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πώς κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει, μετέφερε επίσης ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησε μαζί του, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο και  εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία.

 

378c3b8ef3503bf4a9149b7457ef4ff1-696x464Σήμερα,στο Στρασβούργο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, ενώ εξήγησε την ουσία των δυο νομοσχεδίων (φορολογικό και ασφαλιστικό) που θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε κοινός τόπος και επί της ουσίας (πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα) και επί της διαδικασίας (να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος). Η ελληνική πλευρά έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την επικεφαλής της ευρωομάδας της ευρωπαϊκής Αριστέράς, Γκάμπι Τσίμερ, η οποία του εξέφρασε την ολοκληρωτική και ανεπιφύλακτη στήριξη της ευρωπαϊκής Αριστεράςστον ελληνικό λαό.

Αργότερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος παρακολουθεί το πρόγραμμα. Παρατηρήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ταύτιση απόψεων στο θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και στο δικαίωμα της Ελλάδας να υλοποιήσει τη συμφωνία με μέτρα που νομοθετεί η ίδια.

«Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 το απόγευμα να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος ‘Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έκκληση Σουλτς «να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Στρασβούργο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

 

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αφιχθεί σήμερα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού,όπου αν και δεν είχε γίνει επισήμως γνωστή η ατζέντα των επαφών του,θα έχει σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ και τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζακ Λιου. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση  με την κ. Λαγκάρντ, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα,με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για συνάντηση αργά το απόγευμα(τοπική ώρα) . Στην Ουάσιγκτον αναμενόταν αργά χθες βράδυ και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα