«Γράφουν και σβήνουν» μέτρα εν όψει της ΔΕΘ

Μια εβδομάδα πριν την παρουσία του Α.Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και το κυβερνητικό επιτελείο έχει ανεβάσει στροφές, προετοιμάζοντας τις πολυαναμενόμενες εξαγγελίες που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι όλες στοχευμένες, κοστολογημένες και με κοινωνικό πρόσημο, έχοντας σαν επίκεντρο οικονομικές ελαφρύνσεις που θα αφορούν τόσο τον απλό πολίτη όσο και τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτά, ο Α.Τσίπρας είχε μια πρώτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο μετά το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Συγχρόνως γίνεται φανερό ότι οι συσκέψεις με τους υπουργούς που έχουν οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρτοφυλάκια θα είναι κατά το επόμενο διάστημα συνεχείς, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια της ΔΕΘ (το επόμενο Σάββατο) έχει αρχίσει.

Κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει χαρακτηριστικά για το κλίμα που επικρατεί: Από τους γενικούς άξονες περάσαμε στο ‘μολύβι και χαρτί’ αναφέρει επιτελικό στέλεχος και τονίζει:

Ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ «παροχές» αλλά θα προχωρήσει σε «γενναίο πακέτο στοχευμένων και κοστολογημένων εξαγγελιών» στο πλαίσιο που παρουσίασε και χθες μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο: Μέτρα ανακούφισης και διόρθωσης μνημονιακών αδικιών, αναπτυξιακές πολιτικές, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την μη επιστροφή της χώρας στην χρεοκοπία.

Μέτρα όπως οι φοροελαφρύνσεις, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους μικρούς-μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες (σ.σ. στους οποίους απευθύνεται με έμφαση πλέον η κυβέρνηση) και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα αφορούν μόνο το 2019 αλλά και τα επόμενα δύο, τουλάχιστον, έτη (σ.σ. χωρίς λεπτομέρειες για την διετία 2020-2021), προκειμένου «να εμπεδωθεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».

Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να συμπεριληφθεί από τώρα στις «διορθώσεις» και η μη μείωση του αφορολόγητου, η οποία έχει ψηφισθεί για το 2020 μετά την γνωστή απαίτηση του ΔΝΤ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Συγχρόνως αναμένεται ότι θα δοθεί απάντηση στο θέμα της μη εφαρμογής του μέτρου για μείωση των συντάξεων το 2019, καθώς ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί… βροχή ερωτήσεων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τη Κυριακή, την επομένη των εγκαινίων.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρισθεί είναι εάν θα αναφερθεί στο θέμα με τις αναγκαίες λεπτομέρειες ή εάν θα το περιγράψει παραπέμποντας στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Προχθές πάντως, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο έδειξε να κινείται στον δεύτερο άξονα τονίζοντας με σημασία: «έκλεισε ο κύκλος των μειώσεων και των περικοπών, ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής».

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα