Γκρεμίστε τα αυθαίρετα, λέει το 72,6% των πολιτών – Δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis

Άκρως σημαντικά μηνύματα προς την κυβέρνηση εντοπίζει έρευνα πολιτικής επικαιρότητας της Vox Pop Analysis που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Documentο.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει: «Η έρευνα πραγματοποιήθηκε δώδεκα ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά που σημάδεψε για πάντα τους πολίτες της χώρας και τα μηνύματα που δίνουν οι απαντήσεις συνθέτουν ένα καίριο ερώτημα. Εάν δηλαδή και οι πολιτικοί σημαδεύτηκαν με τον ίδιο ανεπανόρθωτο τρόπο γεγονός που μπορούν να πιστοποιήσουν μόνο με την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σε άλλο μήκος κύματος από εκείνες που εδώ και 50 χρόνια χαρακτηρίζουν την πολιτική ζωή σε ζητήματα σχεδιασμού
της χώρας με άλλα λόγια αν μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες
που δεν θα επιβραβεύουν τις πάσης φύσεως παρανομίες και
αυθαιρεσίες».

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα πιστοποιούν με τις απαντήσεις τους
τη διάχυτη στην κοινή γνώμη άποψη για το ποιοι ευθύνονται για την
τραγωδία αναδεικνύουν τις παγιωμένες δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν τον κρατικό μηχανισμό ενώ συγχρόνως νεύουν για την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι αλλαγές.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα του δεύτερου σκέλους
της έρευνας που συνδέονται με την ανάπτυξη και τη διαφθορά.

Η ανάπτυξη θεωρείται κλειδί για την ανοικοδόμηση της χώρας και από τις απαντήσεις προκύπτει ότι πρέπει να υλοποιηθεί σε περιβάλλον πλήρους διαφάνειας σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων δεδομένων στην αντιμετώπιση επενδυτών αλλά και εργαζομένων.

Από τα πιο εντυπωσιακά μηνύματα που αναδύονται από την έρευνα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συμμετείχαν βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τους πολιτικούς. Και αυτό γιατί στο ερώτημα πώς κρίνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις αιγιαλούς και ρέματα απαντά θετικά και μάλλον θετικά το 72,66% των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα θετικά το 49,6% και μάλλον θετικά το 23,06%.

Αντίθετα αρνητικά και μάλλον αρνητικά κρίνει την πρόθεση της κυβέρνησης για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε προστατευόμενες περιοχές μόνο το 20,58% και συγκεκριμένα αρνητικά το 10,14% και μάλλον αρνητικά το 10,44%. Με πρώτη ανάγνωση το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των πολιτών που συμφωνούν με την επέλαση της μπουλντόζας στα αυθαίρετα μπορεί να εξηγηθεί ως απάντηση εν θερμώ και κάτω από ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση.

Με δεύτερη ανάγνωση, όμως, αυτό που αναδύεται είναι ότι ο φόβος
του πολιτικού κόστους των κατεδαφίσεων είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με το ποσοστό των πολιτών που έχουν αυθαιρετήσει σε προστατευόμενες περιοχές. Και ότι το ποσοστό των πολιτών που νομίμως και ακολουθώντας τους κανόνες έχουν αποκτήσει σπίτι είναι συντριπτικά μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα η αγνόησή του να έχει, πλέον, μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των πολιτών για την τραγωδία στο Μάτι. Για το ποιοι ευθύνονται για το μέγεθος της συμφοράς, για το ποιοι παράγοντες συντέλεσαν στη φονική καταστροφή και για το εάν τελικά θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.

Σε ποσοστό 50% οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν με σιγουριά ότι η τραγωδία που συντελέστηκε στο Μάτι θα μπορούσε να αποφευχθει. Το ποσοστό φτάνει στο 69,38% εάν προσθέσουμε και εκείνους που απάντησαν μάλλον θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Αντίθετα αναπόφευκτη θεωρεί την τραγωδία το 1 2,03% και
μάλλον αναπόφευκτη το 16,5%. Το υψηλό ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι δεν ήταν αναπόφευκτη και μάλλον δεν ήταν αναπόφευκτη η τραγωδία συνδέεται άμεσα με την απόδοση των ευθυνών.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση, δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή, στην εφημερίδα documento.

(Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: Documento)

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα