Γκρίνια στη Γερμανία για τη συμφωνία στο Eurogroup

Σοβαρές αντιδράσεις στη Γερμανία, οι οποίες καταγράφονται με έντονο τρόπο στον Τύπο, έχει προκαλέσει  η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup. Επικαλούνται τους όρους που έχει θέσει η γερμανική Βουλή και με τους οποίους δεν είναι συμβατή η συμφωνία.

Πράγματι,η ιδιόρρυθμη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στους κύκλους της γερμανικής βουλής και πλέον ανοιχτά ο γερμανικός Τύπος κατηγορεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν ανέφερε τίποτε για το πραγματικό κόστος της συμφωνίας για τον Γερμανό φορολογούμενο, λόγω του εξελισσόμενου προεκλογικού αγώνα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Στους ίδιους τόνους η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο γεγονός ότι εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα τους αναλυτές είναι ο ρόλος του ΔΝΤ: Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το Ταμείο συμμετέχει τελικά κανονικά στο πρόγραμμα, όπως έχει δεσμευθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, ή αν πρόκειται να συμμετάσχει στο μέλλον με κάποια καθυστέρηση… Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν η χορήγηση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ είναι σύμφωνη με τους όρους που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 για να δώσουν το πράσινο φως οι βουλευτές στο τρίτο πρόγραμμα.

Η ίδια εφημερίδα κατηγορεί τον Σόιμπλε ότι κατέφυγε σε συγκεκριμένο τέχνασμα για να επιτύχει τη συμφωνία του Λουξεμβούργου και προτρέπει ευθέως τους πολίτες να στρέψουν την προσοχή τους στο τι γίνεται με τα χρήματα τους. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε σε ένα συμβιβασμό για τη χορήγηση κι άλλων χρημάτων στην Ελλάδα, και το έκανε κυρίως για να βγάλει την ελληνική κρίση από τον προεκλογικό αγώνα της Χριστιανικής Ένωσης. Στην πραγματικότητα δεν θα ήταν πρόβλημα, εάν δεν απέφευγε να ξεκαθαρίσει μια σημαντική λεπτομέρεια, δηλαδή, τι κοστίζει στον Γερμανό πολίτη αυτή η συμφωνία που συνδέεται με ελάφρυνση του χρέους. Και τώρα, τα μέλη της επιτροπής του Προϋπολογισμού της Βουλής πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιμείνουν στην τήρηση των συμφωνημένων κανόνων ή εάν θα σταματήσουν τη συμφωνία», αναφέρει.

«Η ελπίδα είναι να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους, δεδομένου ότι η συμφωνία, την οποία αποδέχτηκε ο Σόιμπλε, δεν πληροί το σημείο της απόφασης στο κοινοβούλιο που ορίζει ότι χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα μόνο όταν συμμετάσχει και το ΔΝΤ» επιμένει ο αρθρογράφος της εφημερίδας. «Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Το Ταμείο θα εμβάσει χρήματα μόνο όταν μειωθεί το ελληνικό χρέος. Ο Σόιμπλε δεν το ανέφερε καθόλου. Αυτό που απομένει είναι μία αδύναμη συμφωνία. Γιατί οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης θα προστατεύσουν τον υπουργό τους, που χαίρει μεγάλου γοήτρου. Επιπλέον, κανείς δεν θα τολμήσει τρεις μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες να διακινδυνεύσει ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να στρέψει τους ψηφοφόρους σε άλλα κόμματα» τονίζει η SZ.

Με το ίδιο, αν όχι χειρότερο πνεύμα, κυκλοφόρησε και η εφημερίδα Tagesspiegel η οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά σε «συμβιβασμό που προκαλεί πονόκοιλο». Ο αρθρογράφος της επικαλείται και την άποψη του Μαρσέλ Φράτσερ, προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, ο οποίος τονίζει ότι η χρηματική συμμετοχή του ΔΝΤ μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, προκαλεί προβληματισμό καθώς «έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν στη Βουλή».

Εν κατακλείδι ο Μαρσέλ Φράτσερ θέτει το ερώτημα «για πόσο καιρό ακόμη θα αποφεύγει η γερμανική βουλή μια εκ βάθρων λύση, που είτε μπορεί να λέγεται προσωρινό Grexit, είτε μια πραγματική ελάφρυνση του χρέους υπό μορφή κουρέματος; Εδώ και 7 χρόνια αποφεύγεται η χρεοκοπία χωρίς να γίνεται αλλαγή προς το καλύτερο, δεν πάει άλλο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα