Γκουτέρες: Να προβληματιστούν όλοι για το απογοητευτικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα

«Να προβληματιστούν βαθιά για το απογοητευτικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα και για τον πιθανό δρόμο μπροστά» καλεί τους δύο ηγέτες και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο ανεπίσημο κείμενο της έκθεσής του για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, το οποίο κυκλοφόρησε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ως παράγοντας διευκόλυνσης της διαδικασίας, παραμένει στη διάθεση των μερών.

Στα συμπεράσματα της έκθεσής του σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού βίωσαν στιγμές ιστορικής σημασίας τα τελευταία δύο χρόνια και ότι η διαδικασία έφθασε σε κρίσιμο στάδιο με τις πολυμερείς συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα. Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπλοκή στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που όπως ανέφερε, αντανακλά την ισχυρή δέσμευση του ΟΗΕ να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις, τονίζει ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους ηγέτες, στις 30 Ιουνίου και τις 6 Ιουλίου, μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αντιμετωπίσουν τα εναπομείναντα βασικά ζητήματα, που θα τους επιτρέψουν να καταλήξουν σε στρατηγική συμφωνία στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει μετά από ένα μακρύ και πολύπλοκο γύρο διαπραγματεύσεων και παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και εμπλοκή των πλευρών, της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας, Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή, η Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ. Γκουτέρες συγχαίρει τον κ. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τη δέσμευση για δύο και πλέον χρόνια στις διαπραγματεύσεις καθοδηγούμενες από τους ιδίους. Αναγνωρίζει παράλληλα τις προσπάθειες των εγγυητριών δυνάμεων να εργαστούν με τις πλευρές προς εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η τύχη της διαδικασίας, όπως αναφέρει, είναι στα χέρια τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να καταβάλουν προσπάθειες για τη δημιουργία κλίματος που θα ευνοεί την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των δύο πλευρών και θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τους  δεσμούς.

Συνοψίζοντας τις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου, ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί πέρασαν περιόδους υψηλής έντασης και άνευ προηγουμένου προόδου, αλλά παράλληλα, προκλήσεις και στιγμές στασιμότητας. Αναφερόμενος στο δείπνο της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει ότι η τότε ανακοίνωση σημείωνε ότι η πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η UNFICYP εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ήρεμου και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Κύπρο και εισηγείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, με την παρούσα ισχύουσα δύναμή της.

Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο γ.γ κάνει ειδική μνεία στο άνοιγμα των αρχείων του ΟΗΕ στην Διερευνητική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μέλη της μονάδας αρχειοθέτησης και το τρίτο μέλος της Επιτροπής εξέτασαν στη Νέα Υόρκη, τα έγγραφα της UNFICYP από το 1963 ώς το 1964 και το 1974. Στόχος, όπως αναφέρει ο κ. Γκουτέρες, ο εντοπισμός πληροφοριών σχετικά με πρόσθετες τοποθεσίες ταφής αγνοουμένων.

Τονίζει επίσης ότι μια συνεχιζόμενη ανασκόπηση των αρχείων της είχε επίσης UNFICYP ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή πολλών σχετικών εγγράφων με τα μέλη της Επιτροπής. Ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει ότι υπό το φως της προχωρημένης ηλικίας τόσο των συγγενών όσο και των μαρτύρων, είναι σημαντικό να διατεθούν στην επιτροπή το συντομότερο δυνατό τα απαραίτητα μέσα και πληροφορίες. Σημειώνει ακόμη ότι μέχρι τον Ιούνιο φέτος είχαν εντοπιστεί τα λείψανα 1.229 ατόμων και στις δύο πλευρές, ενώ ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στις οικογένειες τους λείψανα 764 ατόμων.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν τέλος ανησυχία για τη μείωση στην τέλεση λειτουργιών στα Κατεχόμενα και συγκεκριμένα τη μείωση της έγκρισης, όπως αναφέρουν, του αριθμού λειτουργιών. Στην έκθεση του για την UNFICYP, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην ελευθερία της λατρείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στην πρόσβαση σε θρησκευτικούς τόπους.

Πηγή: ΡΙΚ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα