Γκάμπριελ: Θα συνεχιστεί η βοήθεια της Γερμανίας στο Ιράκ, αρκεί να επιλυθούν οι εσωτερικές διαμάχες

Η Γερμανία θέλει να εξακολουθήσει την υποστήριξη προς το Ιράκ και την ημι-αυτόνομη Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (ΠΚΚ), αλλά η βοήθεια αυτή εξαρτάται από τις ειρηνικές προσπάθειες για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει χορηγήσει ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική, αναπτυξιακή και σταθεροποιητική βοήθεια στο Ιράκ από το 2014, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς δωρητές.

«Η υποστήριξή μας είναι για το Ιράκ ως ενωμένο κράτος», δήλωσε ο Γκάμπριελ έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΚΚ Νετσερβάν Μπαρζανί στη Βερολίνο.
«Θέλουμε να τη συνεχίσουμε, αλλά προϋπόθεση είναι το Ιράκ να επιλύσει τις εσωτερικές διαμάχες του ειρηνικά και δημοκρατικά και ότι θα βρούμε έναν τρόπο εξόδου από την τεταμένη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα».

Ο Μπαρζανί υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της περιφέρειας να εργαστεί από κοινού με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη και κάλεσε τη Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερο διαμεσολαβητικό ρόλο στη διαμάχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα