Γιώργος Κατρούγκαλος:Οι σημερινές συντάξεις προστατεύονται πλήρως και για πάντα

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που καλόπιστα ή κακόπιστα τίθενται στο κορυφαίο, διαχρονικά, κοινωνικό ζήτημα, το ασφαλιστικό, δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μέσω τηςσυνέντευξής του στην «Αυγή».katrou

Ταυτόχρονα με τις απαντήσεις σε όλες τις επιμέρους πτυχές της κυβερνητικής πρότασης, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει νέα, δωδέκατη περικοπή των συντάξεων. Αντιθέτως οι σημερινές συντάξεις «προστατεύονται πλήρως και για πάντα» είναι η απόλυτη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού. Επιχειρηματολογεί δε ότι κάθε ευρώ που κόβεται από τις συντάξεις επιβαρύνει υφεσιακά την οικονομία και την κοινωνία, εμποδίζει την ανάκαμψη της χώρας.

Από εκεί και πέρα ο υπουργός Εργασίας δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα για τις νέες συντάξεις, προχωράει σε συγκρίσεις μεταξύ της σημερινής πρότασης και του νόμου του 2010, ενώ προαναγγέλλει σκληρή διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις. Δίνει, τέλος, απαντήσεις για το ΕΚΑΣ, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, για τις αλλαγές σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τέλος τους πόρους που μελλοντικώς θα «προικοδοτήσουν» το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο διάλογος με την κοινωνία, η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση αλλά και η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι τρία ακόμη θέματα που συζητάμε με τον Γ. Κατρούγκαλο.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

* Έχετε πει πολλές φορές, κύριε υπουργέ, ότι οι υφιστάμενες κύριες συντάξεις δεν θίγονται. Το επαναλαμβάνετε και τώρα; Αποκλείεται δηλαδή το ενδεχόμενο να θιγούν μέσω της διαπραγμάτευσης;

Η προστασία των κύριων συντάξεων αποτελεί απόλυτη κυβερνητική δέσμευση, την οποία έχει διατυπώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν συζητάμε νέα, δωδέκατη περικοπή των συντάξεων. Όχι μόνον δεν λύνεται έτσι η βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά από κάθε παρόμοια μείωση επιβαρύνεται υφεσιακά η οικονομία. Τα χρήματα των συντάξεων πέφτουν όλα στην αγορά, αφήστε που από αυτές ζουν πια πολλές οικογένειες όπου κανείς από τους νεότερους δεν έχει δουλειά. Ένα ευρώ να λείψει, θα εμποδίσει την ανάκαμψη.

 

* Η προσωπική διαφορά (για τους νυν συνταξιούχους) θα εξαλειφθεί σταδιακά αμέσως μετά τη λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος;

Όχι βεβαίως. Οι συντάξεις οι σημερινές, το είπαμε, προστατεύονται πλήρως και για πάντα. Η εν λόγω προσωπική διαφορά διατηρείται και θα απομειώνεται, όπως κάθε προσωπική διαφορά, όσο αυξάνονται οι μελλοντικές συντάξεις και μέχρι αυτές να φτάσουν στο επίπεδο των παλιών. Βάλαμε το χρονικό ορόσημο του τέλους του προγράμματος προσαρμογής για τον αναγκαίο προς τούτο επανυπολογισμό, γιατί πρόκειται για ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία.

Αυγή

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα