Γιούνκερ: Στόχος το ευρώ να αναδειχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει το ευρώ να αναδειχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ, στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε λίγες ώρες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Μια από τις ανησυχίες του Γιούνκερ είναι η αποτίμηση μεγάλου μέρους των ενεργειακών εισαγωγών των κρατών-μελών της ΕΕ στο δολάριο, παρότι πολύ μικρό μέρος τους προέρχεται από τις ΗΠΑ. Εάν υπάρξει “πολιτική βούληση”, συνέχισε ο ανώτερος ευρωπαίους αξιωματούχος, ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει πως είναι εφικτό μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αυτών να αποτιμάται σε ευρώ.

Αν και η Νορβηγία εξάγει πετρέλαιο και αέριο στην ΕΕ το οποίο αποτιμάται σε ευρώ, συνέχισε ο αξιωματούχος, άλλες χώρες προτιμούν το αμερικανικό δολάριο. Ανάμεσα στους σημαντικότερους από τους προμηθευτές αυτούς είναι οι χώρες του Κόλπου και η Ρωσία.

Καθώς οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υπαναχωρούν από διεθνείς δεσμεύσεις και συμφωνίες, η ΕΕ ενδέχεται να έχει μπροστά της μια ευνοϊκή συγκυρία για την προώθηση του ευρώ σε πολύ πιο ευρύ ρόλο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης.

Ανυποχώρητη η στάση της ΕΕ ως προς τους όρους του Brexit

Επίσης, ο Γιούνκερ θα τονίσει στην ομιλία του ότι η Βρετανία δεν πρέπει να περιμένει από τους ευρωπαίους διαπραγματευτές να αμβλύνουν τη στάση τους στις συνομιλίες ενόψει του Brexit, αλλά θα επαναλάβει την προσφορά προς το Λονδίνο τα δύο μέρη να διατηρήσουν στενή σχέση συνεργασίας μετά το διαζύγιο, τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθεί πολύ συνοπτικά στο Brexti στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα αλλάξουν στάση ούτε θα δώσουν διαφορετικές οδηγίες στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρώπης, τον Μισέλ Μπαρνιέ, στη σύνοδο κορυφής στην Αυστρία την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα μέρη προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορεί να επικυρωθεί κι από τα δύο κοινοβούλια πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει — με συμφωνία ή χωρίς.

Ανάμεσα στα πιο ακανθώδη ζητήματα που μένουν να επιλυθούν είναι αυτό των συνόρων με την Ιρλανδία.

Εάν ο Γιούνκερ άφηνε να εννοηθεί πως οι θέσεις της ΕΕ αμβλύνονται, θα έστελνε “λάθος μήνυμα”, σημείωσε ο αξιωματούχος, που είναι άριστα ενημερωμένος για τις διαπραγματεύσεις. Οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να τηρούν ενιαία στάση και έχουν αποφασίσει να αντισταθούν στις ιδέες που ρίχνει στο τραπέζι το Λονδίνο ώστε να συνεχίσει να ωφελείται από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά χωρίς να επωμίζεται τα κόστη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Ακόμη, ο αξιωματούχος είπε ότι ο Γιούνκερ θα απορρίψει το ενδεχόμενο αναβολής της προθεσμίας (29η Μαρτίου) προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο “σκληρό Μπρέξιτ”. Μια τέτοια αναβολή δεν θα υπάρξει “στην πραγματικότητα”, επέμεινε.

Ταυτόχρονα, ο Γιούνκερ θα διαβεβαιώσει πως θέλει η ΕΕ και το ΗΒ να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως οι πρόσφατες διενέξεις με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ, και θα προτείνει να υπάρξει συμφωνία για μια στενή, εταιρική σχέση.

Ο Γιούνκερ θα επισημάνει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πως μολότι η Βρετανία μετά το Μπρέξιτ θα μετατραπεί — στο ιδιόλεκτο των Βρυξελλών — σε “τρίτη χώρα”, “το ΗΒ δεν θα γίνει ποτέ μια συνηθισμένη τρίτη χώρα” παρά το επικείμενο διαζύγιο.

Στόχος η σύναψη σύμβασης ελεύθερου εμπορίου με όλη την Αφρική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε μια μέρα να προτείνει τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, θα τονίσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Αναφερόμενος σε προτάσεις για την ανάληψη δράσης από πλευράς της ΕΕ προκειμένου να αυξηθεί η ευημερία στη φτωχότερη ήπειρο του κόσμου και τον πιο κοντινό γείτονα της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει μια εταιρική σχέση μεταξύ ίσων και να γίνουν επενδύσεις αντί να προσφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πρόταση αυτή θα διατυπωθεί την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν την έκταση του οικονομικού χάσματος που εξωθεί Αφρικανούς να μεταναστεύουν προς βορρά.

Αν και θεωρείται σαφές ότι μια τέτοια συμφωνία μάλλον απέχει ακόμη πολλά χρόνια, και το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να συναφθεί πριν ο Γιούνκερ αποχωρήσει από το αξίωμα σε έναν χρόνο, η ΕΕ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας χώρος ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στην μαύρη ήπειρο, για να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας μελλοντικής ολοκληρωμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο ηπείρους, κατά τον αξιωματούχο.

Επιβολή αυστηρών προστίμων σε όποιους προσπαθούν να επηρεάσουν εκλογές μέσω Διαδικτύου

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προτείνει την επιβολή νέων, βαρύτατων προστίμων σε περιπτώσεις κατάχρησης των δεδομένων ψηφοφόρων στο πλαίσιο προσπαθειών για τον επηρεασμό της έκβασης εκλογικών διαδικασιών, καθώς επιδιώκει να αποφύγει κάθε επανάληψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica και των προσπαθειών χειραγώγησης των χρηστών του Facebook, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Οι ρυθμιστικοί φορείς της ΕΕ επιδιώκουν να αποκτήσουν νέες εξουσίες ώστε να είναι σε θέση να αποτρέπουν παραβιάσεις του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής αφότου αποκαλύφθηκε ότι τα δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ χρησιμοποιήθηκαν από τη βρετανική εταιρεία συμβούλων στην προσπάθειά της να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016.

Η πρόταση του Γιούνκερ θα διατυπωθεί εν μέσω ανησυχιών πως μπορεί να υπάρξουν κακόβουλες προσπάθειες επηρεασμού των ευρωεκλογών την επόμενη χρονιά από παράγοντες στο εξωτερικό.

Το μέτρο στοχοθετεί πολιτικά κόμματα ή ιδρύματα και προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους έως και 5% επί του ετήσιου προϋπολογισμού τους εάν διαπιστωθεί πως παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων με σκοπό να επηρεάσουν την έκβαση εκλογών.

Η Κομισιόν θα εισηγηθεί οι εθνικές κυβερνήσεις να θεσπίσουν και να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες για τις πολιτικές διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.

 

πηγή    ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα