Γιούνκερ: Να περάσουμε από τη ρητορική στις συγκεκριμένες συμφωνίες για το Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είναι καιρός για την Ενωση να περάσει από τη «ρητορική» για το Brexit στην μετάφρασή της σε νομικά κείμενα ώστε να οργανωθεί κατά συγκεκριμένο τρόπο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η μελλοντική του σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Ο Γιούνκερ ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του περισσότερη «σαφήνεια» από τους Βρετανούς, κυρίως για την αποφυγή της επανόδου ενός «σκληρού συνόρου» στην Ιρλανδία, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα ιρλανδικό, αλλά για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Εναν χρόνο πριν από την ημερομηνία της προγραμματισμένης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, «είναι τώρα καιρός να μεταφράσουμε τη ρητορική σε συνθήκες, τις δεσμεύσεις σε συμφωνίες, τις τεράστιες προτάσεις και τις επιθυμίες για τη μελλοντική σχέση σε εφικτές λύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Η Τερέζα Μέι «οφείλει να μας δώσει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ» επέμεινε, τη στιγμή που η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ήδη διευκρινίσει τις επιθυμίες του Λονδίνου σε ομιλία της στις αρχές του Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο εννοεί να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο θέμα του Brexit εν όψει της συνόδου κορυφής στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι 27 θα υιοθετήσουν την κοινή τους θέση για να διαπραγματευθούν το πλαίσιο της σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, κυρίως στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών.

Οι συνομιλίες για το πολύ σημαντικό θέμα των εμπορικών σχέσεων δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αφού η διαπραγμάτευση ήταν μέχρι σήμερα επικεντρωμένη στην προετοιμασία της συνθήκης για την έξοδο της Βρετανίας που περιλαμβάνει τη διευθέτηση των δύσκολων φακέλων του διαζυγίου, του οικονομικού διακανονισμού, του καθεστώτος των ευρωπαίων και των βρετανών πολιτών και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έβαλε στα τέλη του Φεβρουαρίου στο τραπέζι προσχέδιο 120 σελίδων, όπου μεταφράζονται σε νομική γλώσσα οι, επαμφοτερίζουσες κάποιες φορές, συμβιβαστικές προτάσεις, στις οποίες κατέληξαν οι δύο πλευρές τον Δεκέμβριο για τα τρία αυτά θέματα.

Ομως, το Λονδίνο αντέδρασε ανοικτά στο προσχέδιο αυτό κειμένου, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν θα δεχθεί ποτέ τις διευθετήσεις που αφορούν τα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, που κατά τη βρετανική θέση απειλούν την ακεραιότητα της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει την θεσμοθέτηση «κοινής ρυθμιστικής ζώνης» που θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βόρεια Ιρλανδία, στην περίπτωση που καμία ικανοποιητική λύση δεν θα προταθεί από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε» επί των άλλων εναλλακτικών λύσεων, «αλλά πρέπει να λάβουμε πρώτα συγκεκριμένες προτάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα