Γιούνκερ: Επικροτώ τον λαό της Ελλάδας

«Μετά από αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως πολύ οδυνηρά έτη, που χαρακτηρίστηκαν από πρωτοφανείς κοινωνικές δυσκολίες, αλλά και από μια άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη, η Ελλάδα εξήλθε με επιτυχία από τα προγράμματα και στέκεται τώρα στα δικά της πόδια». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την αναφορά του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εκφώνησε την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση στην Ένωση.

«Επικροτώ τον λαό της Ελλάδας για τις ηράκλειες προσπάθειές του. Προσπάθειες που άλλοι ευρωπαίοι εξακολουθούν να υποτιμούν. Αγωνίστηκα πάντα για την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, τον ρόλο της στην Ευρώπη και τη θέση της στη ζώνη του ευρώ. Για αυτό είμαι περήφανος» συνέχισε ο κ. Γιούνκερ, εκφωνώντας την τελευταία ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, καθώς η θητεία του στην Κομισιόν θα λήξει τον Οκτώβριο.

Η αναφορά του στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από το ίδιο βήμα χθες Τρίτη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές, σε μια συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιδράσεις και κλίμα «προεκλογικής» αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και των ελλήνων, κυρίως, ευρωβουλευτών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε τις προτεραιότητές του για το επόμενο έτος και περιέγραψε το όραμά του για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεχίσει να οικοδομεί μια «πιο ενωμένη, ισχυρότερη και πιο δημοκρατική Ένωση». Στο πλαίσιο ενός ολοένα και πιο αβέβαιου κόσμου, τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη μεγαλύτερη κυριαρχία, ώστε να μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση των παγκόσμιων υποθέσεων.

«Η γεωπολιτική κατάσταση καθιστά αυτήν την ώρα της Ευρώπης: έφτασε η ώρα για την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Είναι η ώρα για να πάρει η Ευρώπη το πεπρωμένο της στα χέρια της. Η τοποθέτηση ότι «ενωμένοι είμαστε ψηλότεροι» είναι η πεμπτουσία του τι σημαίνει να ανήκει κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μοίρασμα της κυριαρχίας, όταν και όπου χρειάζεται, καθιστά κάθε ένα από τα εθνικά μας κράτη ισχυρότερο» δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η ομιλία Γιούνκερ συνοδεύτηκε από 18 συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και τα σύνορα, την ασφάλεια, για ελεύθερες και ασφαλείς εκλογές, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική και για την ΕΕ ως παγκόσμιο παράγοντα. Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν να συμβάλουν στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για τους πολίτες μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Σίμπιου τον Μάιο του 2019 και πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα γίνει «φρούριο» και δεν θα γυρίσει την πλάτη σε όσους υποφέρουν. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις επιστροφές των παράνομων μεταναστών, ζήτησε την ενίσχυση των υπηρεσιών συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, καθώς και τον συμβιβασμό των κρατών μελών σε θέματα αλληλεγγύης στο προσφυγικό, προειδοποιώντας για το μέλλον της ζώνης Σένγκεν.

insider.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα